Prima pagină » Actualitate » Cât a strâns un român cu salariu mediu în 17 ani de contribuții la Pilonul II de pensii
Cât a strâns un român cu salariu mediu în 17 ani de contribuții la Pilonul II de pensii

Cât a strâns un român cu salariu mediu în 17 ani de contribuții la Pilonul II de pensii

06 iun. 2025, 14:51,
Redacția BZI în Actualitate

La 17 ani de la lansarea Pilonului II de pensii în România, milioane de angajați care contribuie lunar la acest sistem privat obligatoriu încep să vadă rezultatele. Aproximativ 8,3 milioane de români au în prezent conturi active în cele 7 fonduri de pensii administrate privat.

În total, în cele aproape două decenii de funcționare, sistemul a acumulat fonduri în valoare de aproape 170 de miliarde de lei. Din această sumă, aproximativ 3,8 miliarde de lei au fost deja plătite beneficiarilor care au ieșit la pensie între timp.

Cum se adună banii la Pilonul II de pensii. Cât a strâns un român cu salariu mediu în 17 ani de contribuții

Contribuția lunară la Pilonul II reprezintă 4,75% din salariul brut al fiecărui angajat. Doar din aceste contribuții directe s-au adunat, până în prezent, 118,6 miliarde de lei. Diferența de aproximativ 51 de miliarde de lei provine din câștigurile obținute în urma investițiilor făcute de administratorii fondurilor.

Majoritatea banilor sunt investiți în titluri de stat, considerate investiții sigure, în timp ce aproape un sfert sunt direcționați către acțiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori București. Aceste plasamente implică și riscuri – fondurile au trecut prin perioade mai dificile în timpul pandemiei, la începutul războiului din Ucraina și în contexte politice tensionate, cum ar fi perioadele electorale.

Pentru un angajat care a contribuit constant în ultimii 17 ani și a fost remunerat cu salariul mediu pe economie, suma acumulată în contul de pensie privată este de aproximativ 50.000 de lei (echivalentul a circa 10.000 de euro).

Această sumă variază în funcție de salariul fiecăruia, de perioada efectivă de contribuție și de performanța fondului de pensii la care este afiliat.

Românii care doresc să afle câți bani au strâns în contul lor individual de pensie privată pot accesa platforma oficială pilonul2.ro, unde sunt disponibile informații actualizate despre fiecare participant.

Cum poți retrage banii de la Pilonul II de pensii

Pentru a retrage banii din contul de pensie Pilon II, este necesară depunerea unei cereri scrise către administratorul fondului, împreună cu documente justificative precum decizia de pensionare, actul de identitate și un extras de cont bancar. Participanții pot desemna un mandatar sau, în anumite cazuri, un tutore legal. După pensionare, contribuțiile la Pilonul II încetează automat dacă beneficiarul nu mai are venituri salariale, însă retragerea banilor nu este obligatorie imediat – fondurile pot rămâne investite, continuând să genereze randament.

„Pentru a intra în posesia banilor de la Pilonul 2 / Pilonul 3, participantul trebuie să trimită o cerere expresă către administratorul fondului de pensii. În caz contrar, banii lui rămân în cont şi sunt investiţi în continuare”, a precizat Radu Crăciun, CEO al BCR Pensii şi preşedinte al APAPR.

Pentru Pilonul III (pensia facultativă), retragerea banilor este posibilă începând cu vârsta de 60 de ani, indiferent dacă persoana se mai află în activitate sau nu. Banii pot fi retrași integral sau în tranșe de minimum 500 lei pe o perioadă de maximum 5 ani, iar sumele sunt impozitate conform legislației în vigoare. La finalul lunii iunie, Pilonul II număra peste 8,2 milioane de participanți, cu active de 143,3 miliarde de lei, dintre care 70% sunt deținute de doar 25% dintre cotizanți.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ţara din Europa cu cei mai mulţi kilometri de autostradă. Nu este Germania, aşa cum cred mulţi
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
Playsport.ro
Mergi curat cu mașina, altfel iei chiar și 3.300 de lei amendă. Românii ignoră un detaliu simplu, dar Codul Rutier e clar
Evz.ro
Proprietarii de animale, vizați de noi reguli la nivel european
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Bibeloul vechi din casele românilor care valorează acum sute de lei. Bunicii încă îl păstrează cu grijă
Dailybusiness.ro
Tanczos Barna: România nu-și poate permite să piardă încrederea recâștigată
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`