Local

Cât câștigă un preot? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan – VIDEO

Publicat: 13 feb. 2023
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Cât câștigă un preot Iată ce spune părintele Calistrat Chifan - VIDEO
Salariul unui preot nu este fix și diferă în funcție de statutul pe care îl are acesta în cadrul Bisericii.

Întrebarea care stă pe buzele tuturor este următoarea: „Cât câștigă un preot?”. Ei bine, părintele Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a dezvăluit care este salariul său.

Salariul unui preot nu este fix și diferă în funcție de statutul pe care îl are acesta în cadrul Bisericii. Dacă un novice poate să câștige un salariu net de sub 2.000 de lei, un preot cu vechime poate încasa și peste 8.000 de lei.

Iată cât câștigă în fiecare lună părintele Calistrat Chifan.

Cât câștigă un preot? Părintele Calistrat Chifan: „Salariul nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că e mai mult”

Potrivit părintelui Calistrat Chifan, un preot poate fie să moară de foame într-o parohie, fie să trăiască foarte bine. Acesta câștigă lunar 2.000 de lei, salariu care nu scapă impozitat. Duhovnicul spune că între 7 și 10% ajung la sănătate, o parte la șomaj și o altă parte pentru alte impozite.

„Un preot poate să moară de foame într-o parohie și un preot poate să trăiască într-o parohie. Întâi o luăm administrativ. Clericul are un salariu de la stat, foarte mulți comentează. Eu am lucrat contabilitate la mănăstire mulți ani, adică dacă mă uit pe o fișă lunară și pe cheltuieli – venituri, am făcut execuția imediat în luna respectivă. Putem avea așa: în primul rând clericul, care primește un mic salariu de la stat și auzi pe foarte mulți gherțoi, care habar n-au ce se întâmplă în biserică, care spun așa: „Biserica nu dă niciun impozit”. Da! Biserica ar putea fi, să spunem, impozitată, dacă ar avea o mie de hectare de pe care  vinde grâu sau porci sau vite, ăla e un impozit pe venit.

Dacă are acord cu statul sau are un ONG, cum și alte ONG-uri fentează țara și mulg bani cu carul și nu fac nimic, ea spune că reinvestește. Poate reinvesti, poate face o cantină de săraci, poate face o grădiniță, poate face o școală, poate face un azil, acolo se pot face mici mișmașuri. Dar salariul tău de preot, care nu trece de 2.000 de lei, să nu credeți că-i mai mult, ăla se impozitează la stat cu 7 sau 10% sănătatea lunar, 3 plus 5% șomajul, 20% CAS și ce mai este acolo 1 și 3% alte impozite sau ce o mai fi și alea.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Și dacă tu pui mia aia de lei la salariul tău, ție statul îți impozitează pe 3.000 de lei”

Pe lângă cei 2.000 de lei, părintele Calistrat Chifan mărturisește că poate să încaseze 1.000 de lei, sumă luată din fonduri proprii.

„Tu, în total, din salariul tău, dacă ai 2000 de lei care vin de la stat și de exemplu tu vrei să îți faci pe cartea de muncă să ai un salariu mai mare, ai un consiliu parohial în care dacă tu luna asta ai încasat 1000 de lei, îi pui tot la salariu din fonduri proprii, așa se numește. Și atunci s-ar putea să nu îți ajungă să plătești lumina, să nu-ți ajungă să plătești cântărețul, dacă n-are salariu de la stat, mai sunt și cântăreți din ăștia, care iau un 800 – 1000 de lei de la stat, că e muncitor necalificat, poate paznic, poate administrator de cimitir, poate clopotar, poate femeia care vine la pangar și aia o plătești din bănuții de la Liturghie. Și dacă tu pui mia aia de lei la salariul tău, ție statul îți impozitează pe 3.000 de lei. Vedem punctul de pensie și de acolo tu poți să spui că ți-ai mai pus două procente la pensie.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan.

Comentarii
Adauga un comentariu