Stiri medicale

Cat de eficient este vaccinul Pfizer impotriva mutatiilor?

Publicat: 04 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cat de eficient este vaccinul Pfizer impotriva mutatiilor
Potrivit unui recent studiu englez, vaccinul Pfizer (într-o singură doză) nu ar permite dezvoltarea unui numar suficient de anticorpi pentru a face fata tuturor variantelor Covid-19.

Potrivit unui recent studiu englez, vaccinul Pfizer (într-o singură doză) nu ar permite dezvoltarea unui numar suficient de anticorpi pentru a face fata tuturor variantelor Covid-19. Cat de eficient este vaccinul Pfizer impotriva mutatiilor?

Până în prezent, acestea sunt doar rezultate de laborator. Observația este următoarea: o singură doză de vaccin Pfizer nu ar permite dezvoltarea unui numar suficient de anticorpi pentru a face fata tuturor variantelor Covid-19.

Împotriva tulpinei originale a Covid-19, Pfizer ar fi destul de eficient, chiar și cu o singură doză. Față de varianta descoperită în Regatul Unit (Alpha), o doză de Pfizer ar provoca producerea de anticorpi, în cantități mai mici. În cele din urmă, împotriva variantelor detectate în India (Delta) și Africa de Sud (Beta), corpul ar avea o reacție și mai puțin eficientă. Adică nu ar produce suficienți anticorpi neutralizanți (cei care protejează cu adevărat împotriva bolii).

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință de la Institutul Francis Crick au expus tulpinile produsului Pfizer / BioNTech, în laborator. Ei dezvăluie că protecția împotriva tulpinei inițiale a Covid-19 ar fi de 79% după prima doză, dar doar de 50% față de varianta Alpha, 32% pentru varianta Delta și 25% pentru varianta Beta.

Cu toate acestea, pentru ca aceste observații să fie confirmate, este necesar un studiu real al populației. Și asta nu înseamnă că vaccinul nu își joacă rolul principal: să evite dezvoltarea unei forme severe ale bolii, indiferent de varianta contractată. Pe de altă parte, cercetătorii consideră că cel mai bun mod de a combate această lipsă de eficacitate este de a reduce timpul dintre două doze. Deocamdată, spațiul recomandat este de 6 săptămâni.

Adauga un comentariu