Prima pagină » Sanatate » Cât de greu este să tratezi un bătrân? Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa: „Vârstnicii sunt o categorie aparte de pacienți” – VIDEO

Cât de greu este să tratezi un bătrân? Prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa: „Vârstnicii sunt o categorie aparte de pacienți” – VIDEO

21 feb. 2023, 12:09,
în Sanatate

Cât de greu este să tratezi un bătrân? Este dificil să îndrumi un vârstnic spre un tratament adecvat? La aceste întrebări, dar și la multe altele, ne va răspunde prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi. Iată ce este geriatria și cât de importantă este.

Geriatria reprezintă acea specialitate medicală, a cărei atenție este îndreptată către sănătatea și grija pentru pacienții în vârstă. Rolul acesteia este de a contribui la îmbunătățirea stării de sănătate, dar și a modului de viață al pacienților în etate.

Important de precizat este că geriatria se ocupă de studiul întregului proces de înaintare în vârstă din diferite perspective, cum sunt îmbătrânirea precoce, mentală, funcțională, somatică și socială.

Cât de greu este să tratezi un bătrân? Ce spune medicul Ioana Dana Alexa

Potrivit medicului Ioana Dana Alexa, bătrânii constituie o categorie aparte de pacienți, deoarece ei au nevoie de mai multă răbdare decât adulții. Totodată, aceștia necestită stabilirea unei legături, a unui contact profesional și psihologic cu medicii care îi tratează, fiindcă ei nu suferă doar de o singură boală, ci de mai multe, care, bineînțeles, nu fac parte din același domeniu medical.

„Vârstnicii, dragii noștri bătrâni, sunt o categorie aparte de pacienți, nu numai pentru că au nevoie de mai multă răbdare și avem nevoie să stabilim o legătură, un contact profesional și psihologic cu dânșii, dar sunt o permanentă provocare prin faptul că, de obicei, nu este o singură boală, sunt mai multe boli și nu din același domeniu medical. Și există o provocare să le identifici pe toate, să le investighezi și apoi să evaluezi care ar fi schema terapeutică cea mai bună, în care medicamentele pe care le recomandăm să nu se certe între ele, în care dieta să fie acceptată de pacient și să obținem maximum de randament medical.”, a declarat prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, pentru BZI LIVE.

De ce au nevoie pacienții pentru a se adresa unei secții de geriatrie?

Pentru a se adresa unei secții de geriatrie, pacienții trebuie să aibă vârsta de 65 de ani. De la această vârstă, ei se califică pentru îngrijire din geriatrie, fapt ce îi ajută să-și stabilească un bilanț al stării de sănătate. De aici, ei pot fi îndrumați către celelalte specialități medicale, unde pot fi tratați corespunzător.

„Aș vrea să încep prin a explica pentru toată lumea ce-ți trebuie ca să te adresezi unei secții de geriatrie. Îți trebuie să ai vârsta de 65 de ani, asta pentru că, de la această vârstă te califici pentru îngrijirile din geriatrie, iar eu aș recomanda absolut tuturor persoanelor în vârstă să vină până la noi, pentru că au nevoie de un bilanț al stării de sănătate, iar noi cu asta ne ocupăm. În felul acesta, avem o bază de pornire pentru toate celelalte specialități medicale. Noi nu avem pretenția să ne substituim nici cardiologului, nici reumatologului, dar avem dorința de a identifica toate nevoile pe care le are persoana în vârstă și de care, poate, nu este perfect conștient sau își spune: „Lasă pe mâine sau pe săptămâna viitoare.” Și atunci, noi reușim, poate, să îi ajutăm, să-i îndrumăm către servicii specializate, de unde ar putea să beneficieze de o atenție canalizată pe acel domeniu.”, a adăugat prof. univ. dr. Ioana Dana Alexa, şefa Secţiei de Geriatrie – Gerontologie din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”, din Iaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`