Mai sunt câteva zile până când mucenicii vor fi desertul vedetă. Dar știm, oare, cât de sănătoși sunt mucenicii. Există și o variantă de rețetă de dietă pentru „dulcele” care a cucerit sufletele românilor?
Cât de sănătoși sunt mucenicii
Sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici este unul dintre cele mai așteptate evenimente pentru români, mai ales că în aceste zile se prepară un desert tradițional pe care nimeni nu l-ar putea refuza. Mucenicii moldovenești și muntenești se pregătesc în casa, în bucătăriile românilor de ani de zile, însă în 2025 rețetele au fost interpretate, iar dincolo de mucenicii tradiționali, în cofetării și în patiserii se găsesc și variante cu glazură de ciocolată, de fistic și chiar varianta Dubai.
Desertul preparat cu ocazia sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici este bazat pe foarte multă cocă coaptă sau fiartă, cu glazură de miere sau sirop din zahăr și cu nucă. Preparatul delicios este o vedetă a sezonului de primăvară și mulți dintre români stau și la cozi interminabile pentru mucenici așa că am vrut să aflăm cât de sănătoși și mai ales dacă există și variante de dietă ale celebrului desert.
Nutriționistul Ana Maria Demetrescu a spus cum se prepară varianta sănătoasă de mucenici și cât de sănătoși sau nu sunt cei pe care îi găsim în comerț.
Mucenicii moldovenești sau mucenicii muntenești
Odată cu sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici există două tipuri de desert tradițional care se prepară în România. Pe de-o parte, sunt mucenicii muntenești, mai mici și fierți în apă alături de scorțișoară, esențe sau alte ingrediente, iar pe de altă parte sunt mucenicii moldovenești, mai mari și copți în cuptor.
„La mucenici avem două variante. Sunt cei moldovenești care sunt făcuți din aluat cu făină albă, sunt unși cu miere sau cu un sirop din zahăr și apoi presărată nucă deasupra. Aceștia sunt cei clasici, dar acum mai sunt unii cu scorțișoară, unii cu cocos. Depinde fiecare de rețetă.
Avem și mucenicii muntenești care sunt din aluat crud și fiert, eventual cu nucă, scorțișoară și se prepară cu acel sos. Ambele variante conțin carbohidrați, ambele variante conțin zahăr, respectiv nucă”, a spus nutriționistul Ana Maria Demetrescu.
Nutriționistul a explicat și ce impact au mucenicii asupra sănătății. Ei bine, în cazul în care vorbim despre persoane care știu că nu suferă de diferite afecțiuni, mucenicii pot fi o variantă bună de gustare sau desert, însă este important să îi consumăm fără să facem exces, tocmai pentru a nu întâmpina disconfort.
„În ceea ce privește sănătatea, dacă nu avem nicio problemă mai ales cu glicemia, dacă nu suntem într-un proces de slăbire sau nu avem probleme cu obezitate, atunci sunt ok. Totuși, dacă suntem într-una din aceste situații, atunci e bine să consumăm în cantitate mică.
Ambele variante fiind făcute cu făină albă, vă dați seama că diferența nu este foarte mare. Mai există și mucenicii care în loc să fie fierți, sunt prăjiți. Pe aceștia ar fi mai bine să îi evităm. Cei care se pun la cuptor sunt varianta mai simplă și mai sănătoasă”, a mai zis nutriționistul, ce a menționat cât de sănătoși sunt mucenicii.