Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Chiar esti imun daca te-ai vindecat de coronavirus? Si cat dureaza imunitatea? Ingrijorari cu privire la pașapoartele de imunitate Covid-19

Chiar esti imun daca te-ai vindecat de coronavirus? Si cat dureaza imunitatea? Ingrijorari cu privire la pașapoartele de imunitate Covid-19

20 apr. 2020, 15:39,
în Sanatate

Cat dureaza imunitatea la coronavirus? Prinși între urgențele de a salva vieți de Covid-19 și de a evita calamitatea economică, unii oficiali guvernamentali vorbesc de „pașapoarte de imunitate” ca o cale de a iesi din impas. Dar experții au spus pentru France24 că testarea anticorpilor necesari nu este suficient de fiabilă – și chiar dacă schema ar fi posibilă, ar putea crea un stimulent periculos pentru unii să capete virusul pentru a se califica pentru pașaport.

Preocupati de dezastrul economic, cât și de riscul reapariției Covid-19 dacă blocajele sunt ridicate prematur, unii oficiali din țările afectate au sugerat că un sistem de pașapoarte de imunitate ar putea fi o cale de ieșire din criza coronavirusului – pentru cel puțin unii dintre noi. Ideea este că persoanelor care au avut deja boala și, prin urmare, au obținut imunitate, li s-ar putea acorda permise pentru a-și trăi viața la fel ca înainte de pandemie.

La scurt timp după ce a ieșit din auto-izolare după ce a fost pozitiv pentru Covid-19, secretarul de sănătate al Regatului Unit, Matt Hancock, a anunțat la începutul lunii aprilie că guvernul britanic ia în considerare un sistem de „certificat de imunitate” pentru a permite celor care se califică să „se întoarcă cât mai mult posibil la viața normală”.

Testele anticorpilor „nu sunt suficient de exacte”

Pașapoartele de imunitate ar necesita teste pentru anticorpi specifici Covid-19, care ar fi diferite de cele utilizate pentru a discerne dacă oamenii au sau nu virusul în prezent. Problema este că, așa cum stau lucrurile, aceste teste „nu sunt suficient de exacte pentru pașapoarte individuale de imunitate”, ceea ce înseamnă că „suntem încă departe de a fi util să testăm indivizii cu aceste metode”, a spus Claire Standley, asistent profesor la Centrul de științe și securitate globală a sănătății Universității Georgetown.

Un motiv principal pentru care astfel de teste par a fi ineficiente, a explicat Standley, este faptul că acestea nu par suficient de specifice pentru a evita confundarea cu un virus similar pentru Covid-19: „Poate exista o reactivitate încrucișată între anticorpii pentru SARS-CoV-2 [Covid-19] și alte coronavirusuri circulante – inclusiv cele care provoacă răceli obișnuite – ceea ce înseamnă că un rezultat pozitiv ar putea să nu indice expunerea trecută la SARS-CoV-2, dar poate un alt coronavirus.

Pe lângă faptul că a evidențiat persoanele care s-au recuperat de afecțiuni care par doar similare cu Covid-19, Standley a declarat că aceste teste au și o problemă în a nu detecta unele persoane care au prezentat o formă minoră a virusului: „Rata fals negativă mare (lipsa de sensibilitate) a testului înseamnă că cele disponibile în prezent nu sunt recomandate pentru diagnosticul clinic la nivel de pacient; cu excepția cazului în care sensibilitatea se îmbunătățește, aceste teste s-ar putea să nu fie eficiente în identificarea persoanelor care s-au recuperat din cazuri ușoare de Covid-19 și, astfel, pot avea niveluri mai mici de anticorpi în sângele lor.”

Cat dureaza imunitatea la coronavirus?

Problemele cu exactitatea echipamentelor de testare pot fi rezolvate prin progrese tehnologice rapide, deoarece oamenii de știință din lume își concentrează energia și resursele pe abordarea pandemiei coronavirusului. Cu toate acestea, o problemă potențial intractabilă cu pașapoartele de imunitate este aceea că imunitatea s-ar putea să nu dureze foarte mult.

„În acest moment, virusul a circulat pe scară largă în Europa și America de Nord doar de câteva luni, și așa sunt toate informațiile pe care le avem – vom ști într-un an dacă imunitatea durează un an; vom cunoaște peste doi ani dacă imunitatea durează doi ani”, a remarcat Abram Wagner, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea Michigan. „Din cercetările anterioare efectuate în alte coronavirusuri, imunitatea nu a durat de mult și nu m-ar surprinde dacă, pentru majoritatea oamenilor, imunitatea ar dura mai puțin de un an.”

În plus față de aceste piedici științifice care stau în calea pașapoartelor pentru imunitate, există îngrijorări cu privire la implicațiile sociale: „Bănuiesc că multe persoane vor fi resentimentate dacă alții ar fi capabili să se întoarcă la muncă și să câștige bani pentru că aveau un pașaport de imunitate”, a spus Wagner.

„Am îngrijorări grave cu privire la modul în care aceste tipuri de scheme ar putea fi puse în aplicare în mod echitabil, chiar presupunând că un test de anticorpi de încredere ar fi fost disponibil și cât de protectiv este”, a adăugat Standley.

Cat dureaza imunitatea la coronavirus?

În special, a spus ea, pașapoartele de imunitate amenințează să accentueze inegalitatea dintre nevoi și avize: „Dacă testele trebuie achiziționate, acest lucru ar putea agrava și mai mult disparitățile dintre cei care își pot permite testele (și care este posibil să fi fost deja capabili să lucreze de la domiciliu / să mențină un venit în timpul închiderii) față de cei care nu pot, și astfel ar fi împiedicati în continuare să reintre în forța de muncă.”

Un alt punct neliniștitor ridicat de Standley este acela că pașapoartele de imunitate ar putea crea un stimulent pervers pentru contractarea coronavirusului: „În efortul de a se întoarce la muncă sau de a le permite copiilor să se întoarcă la școală, promisiunea unui pașaport de imunitate îi va face pe oameni să se comporte mai puțin responsabil și sa se supuna riscului de infecție, pentru a termina cu un test de anticorpi pozitiv?”

În acest fel, o idee prezentată ca o modalitate de a le oferi oamenilor viața înapoi ar putea dezavantaja pe cei care au acționat cel mai virtuos, a avertizat Standley: „Schema i-ar putea pedepsi pe acei cetățeni care s-au comportat responsabil și au încercat tot posibilul să-și reducă propriul risc de expunerea și transmitere în comunitățile lor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`