Actualitate

Catastrofa generată de COVID-19 în India ar putea face ravagii la nivel mondial din punct de vedere economic

Publicat: 11 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Catastrofa generată de COVID-19 în India ar putea face ravagii la nivel mondial din punct de vedere economic
India a atins un nou prag al îmbolnăvirilor de COVID-19 iar economiștii spun că această criză economică declansată ar putea avea impact global

Un val terifiant și recordul după recordul de îmbolnăviri cauzate de Covid-19 din India amenință să oprească redresarea economică a țării și să trimită valuri de șoc prin mai multe industrii importante la nivel mondial.

A treia cea mai mare economie din Asia se luptă de săptămâni întregi pentru a controla creșterea devastatoare. Sute de mii de cazuri noi sunt raportate în fiecare zi, iar economiștii își regândesc previziunile de creștere de două cifre în acest an – un semn tulburător pentru o țară care a intrat în recesiune anul trecut pentru prima dată în aproape un sfert de secol după guvernul a impus un blocaj la nivel național.

Premierul se opune intrării în carantină totală a Indiei

Prim-ministrul Narendra Modi a rezistat până acum apelurilor de a impune un alt blocaj total asupra țării, chiar dacă multe regiuni și-au anunțat propriile restricții grele și tot mai multe voci internaţionale, printre care se găseşte şi medicul american Fauci, cer acest lucru. De altfel, medicii din spitale au lansat în repetare rânduri apeluri disperate spunând că nu mai au oxigen iar oamenii mor chiar înainte de a fi primiți la consult.

Dar mai multe industrii globale care se bazează pe India se uită îngrijorate. În cazul în care criza se va agrava, totul, de la îmbrăcăminte și produse farmaceutice la servicii financiare și transport maritim global, ar putea simți din plin o lovitură economică.

Transportul maritim internaţional în pericol din cauza Indiei

Aproximativ 80% din volumul comerțului mondial de mărfuri se efectuează pe nave, potrivit Conferinței Mondiale a Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, iar India asigură multe dintre echipajele lor. Peste 200.000 din aproximativ 1,7 milioane de navigatori la nivel mondial provin din India, potrivit Guy Platten, secretarul general al Camerei Internaționale de Transport. Mulți dintre ei au grade de ofițer și roluri care necesită abilități importante, a adăugat el.

„Sperăm spre bine” această situație poate fi rezolvată, a declarat Platten pentru CNN Business. În caz contrar, ar putea duce la o „lipsă mare de navigatori”, care ar „perturba lanțul global de aprovizionare”, a adăugat el. Deoarece multe țări au interzis zborurile din India, este deja imposibil să mutați lucrătorii indieni în porturile din întreaga lume și să schimbați echipajele.

Vaccinuri și alte produse farmaceutice

Efortul mondial de vaccinare suferă deja din cauza focarului din India, care produce de obicei mai mult de 60% din toate vaccinurile vândute la nivel global. Țara găzduiește Serum Institute of India (SII), cel mai mare producător de vaccinuri din lume. Capacitatea sa vastă de producție este motivul pentru care țara s-a înscris ca un jucător major în COVAX , inițiativa globală care oferă doze reduse sau gratuite de vaccin Covid-19 pentru țările cu venituri mai mici.

SII a convenit anul trecut să producă până la 200 de milioane de doze de vaccin Covid pentru până la 92 de țări. Dar, cu doar 2% din populația Indiei complet vaccinată, guvernul și SII și-au schimbat atenția de la furnizarea de vaccinuri către alte țări și acordă prioritate cetățenilor indieni.
Vestea proastă nu se termină aici. În afară de lipsa vaccinului Covid, ar putea exista și alte consecințe pentru industria farmaceutică mondială dacă răspândirea infecției în India nu va fi controlată în curând.

India este cel mai mare furnizor mondial de medicamente generice – copii ale produselor farmaceutice de marcă care au aceleași efecte, dar costă mai puțin. În Statele Unite, 90% din toate rețetele sunt umplute cu medicamente generice și una din trei pastile consumate este produsă de un producător indian de generice, potrivit unui studiu din aprilie 2020 realizat de Confederația Industriei Indiene și KPMG.

Dar producătorii indieni de medicamente primesc până la 70% din materiile prime din China, o verigă din lanțul de aprovizionare care pare vulnerabilă, având în vedere creșterea coronavirusului. La sfârșitul lunii aprilie, Sichuan Airlines din China a suspendat zborurile de marfă către India timp de 15 zile. Acest lucru a determinat principalul grup de export farmaceutic al Indiei să scrie ambasadorului Indiei la Beijing, îndemnându-l să intervină.

Fiolele din Covishield, vaccinul coronavirus AstraZeneca-Oxford cu Covav-19 sunt prezentate în interiorul unui laborator unde sunt fabricate la Institutul Seric din India din Pune pe 22 ianuarie 2021.

Industria vestimentară şi ea în pericol din cauza Indiei

India este unul dintre cei mai mari exportatori de textile din lume, iar industria se luptă cu lipsuri severe de forță de muncă.
„Este pentru prima dată când generația noastră experimentează așa ceva. Nimeni nu era pregătit pentru acest scenariu îngrozitor”, a declarat Arpit Aryan Gupta, partener și șef de dezvoltare de afaceri la producătorul de îmbrăcăminte NG Apparels, care se află în Ludhiana, Punjab, butuc producător de îmbrăcăminte. Compania, care furnizează mărci precum New Balance și Nordstrom, are aproximativ 100 de muncitori calificați și semi-calificați și aproape 50% dintre aceștia au plecat de când a început ultima creștere Covid-19. Gupta a spus că oferă locuințe lucrătorilor rămași la fața locului pentru a menține fabrica în funcțiune.

În principalele centre de producție a articolelor de îmbrăcăminte din Delhi și Bangalore – care sunt și state cu un număr mare de infecții cu Covid-19 – absenteismul în rândul lucrătorilor este de până la 50%, potrivit firmei de consultanță Wazir Advisors. Și pentru mulți producători care încă se recuperează după încetinirea de anul trecut, siguranța lucrătorilor a devenit o preocupare imensă.

Muncitorii lucrează într-o fabrică de ciorapi din Kolkata la 1 februarie 2021.

Servicii financiare

Băncile mari și firmele de contabilitate se străduiesc să-și mențină operațiunile online pe linia de plutire, având în vedere cât de importantă este India că centru pentru birourile lor.

Multe companii au externalizat un număr mare de locuri de muncă în tehnologia informației și operațiuni în India în ultimele decenii, atrase de o forță de muncă educată și costuri mai mici ale forței de muncă. Aproape 4,4 milioane de oameni din țară sunt angajați în IT și managementul proceselor de afaceri, potrivit Asociației Naționale a Companiilor de Software și Servicii, un organism comercial.

Unele companii iau unele măsuri pentru a aborda criza, includ mutarea muncii în alte țări, încurajarea personalului să lucreze de acasă și prelungirea termenelor limită ale proiectului.

Goldman Sachs ( GS ) și Wells Fargo ( WFC ) , de exemplu, au implementat munca la distanță pentru toți angajații. Dar munca de acasă în timpul unei pandemii este complicată, mai ales dacă angajații trebuie să aibă grijă de rudele bolnave. Există, de asemenea, provocări în ceea ce privește securitatea și protecția datelor, deoarece angajații pot gestiona informații sensibile despre companie sau despre clienți.

Băncile britanice Barclays ( BCLYF ) , NatWest și Standard Chartered ( SCBFF ) redirecționează în unele cazuri munca către alte țări pentru a scuti presiunea asupra angajaților din India, dintre care mulți s-au îmbolnăvit sau au responsabilități de îngrijire acasă.

EY India, care are peste 56.000 de lucrători, a activat un plan de continuitate a activității la începutul creșterii, care a inclus mutarea muncii în alte zone geografice. Aproape toți angajații săi lucrează de acasă, potrivit Julie Teigland, partener administrativ regional.

Adauga un comentariu