Datele statistice arată faptul că Iașul a avut o creștere în ceea ce privește construcția de noi locuințe, în 2023 comparativ cu 2013. Însă, în pofida acestei creșteri sunt orașe care și-au dublat, chiar aproape triplat numărul de noi locuințe.
Piața imobiliară din Iași a suferit numeroase modificări de la an la an. Vorbim despre creșterea chiriilor și despre creșterea prețului metrului pătrat.
Radiografia de noi locuințe în Iași! Creștere comparativ cu 2013
Într-o statistică făcută de Institutul Național de Statistică (INS) se observă faptul că există o creștere de noi locuințe în Iași. Statistica compară perioada 2013 cu perioada 2023.
La nivel general, cu aplicabilitate și în Iași s-a observat o creștere a locuințelor cu două camere, după doi ani în care a existat o scădere consecutivă. În 2021 și 2022 a exista o tendință de creștere de noi locuințe cu patru camere.
Anul trecut au fost livrate 22.845 de apartamente cu două camere, marcând o creștere de 3% față de 2022, echivalentul a 725 de unități suplimentare. În schimb, locuințele cu trei camere au înregistrat o ușoară scădere de 1% comparativ cu anul anterior. De asemenea, s-au înregistrat scăderi și la locuințele cu patru sau cinci camere și mai multe. Din totalul de 70.957 de locuințe livrate în 2023, apartamentele cu două camere au avut cea mai mare pondere, reprezentând o treime din livrări.
Statistică arată faptul că tendința dezvoltatorilor este să construiască mai puțini metri pătrați utili. Dacă în 2013 există o medie 77,06 în 2023 media a ajuns la 63,2 mp. Tendința pare să nu influențeze nivelul de cumpărături pentru că cererea de noi locuințe, în Iași este una mare.
Iașul are un potențial uriaș de dezvoltare
Iașul are un potențial uriaș de dezvoltare pe măsură ce s-ar putea să existe un nivel de saturare mare în alte orașe din țară. De exemplu, în 2013 au fost construite 1725 de noi locuințe, iar în 2023 numărul lor a ajuns la 2.800. În 2023, Costin Frij, unul dintre cei mai vechi consilieri în imobiliare din Iași spunea în cadrul unui Podcast BZI faptul că dezvoltatorii construiesc în funcție de cererea care există pe piață:
Dezvoltatorii de la noi întotdeauna s-au pliat după cerere, nu au încercat să reinventeze un concept, pentru că stăteau cu ele nevândute. Dacă un proiect a plecat cu apartamente cu două camere, cu suprafața de 60 de metri pătrați, cu 3 camere, la 75 de metri pătrați, acum au ajuns să vândă două camere la 55 de metri pătrați. E în funcție de cerere. La noi un apartament cu 3 camere, decomandat, are bucătăria, holul, living, baia sau două băi și două dormitoare. În țările de vest, acestea sunt apartamente cu două camere pentru că zonă de living nu este luată în considerare. explica Costin Frij, unul dintre cei mai vechi consilieri în imobiliare din Iași.
Revenind la imaginea de ansamblu trebuie să menționăm faptul că sunt orașe care au avut creșteri mai mari decât Iași. Vorbim despre Cluj care a avut un număr de 2.147 de locuințe în 2013 ca în 2023 să existe un număr de 5.025 de locuințe.
La fel de bine stă și Timiș unde au fost construite 2.281 locuințe comparativ cu 2023 când cifra a fost de peste 5.000. Pe primul loc la nivel de creștere se află Bucureștiul care avea în 2013 puțin peste 2.600 de locuințe, ca să ajungă în 2023 la un număr de 13.834. Sibiu are în prezent 2.676 de locuințe comparativ cu 2013 când avea doar 712. Pe măsură ce există anumite voci care susțin că unele orașe au devenit foarte scumpe și mai greu accesibile, Iașul rămâne constant în ceea ce privește construcția de noi locuințe în 2023.
Să se construiască pe la marginile cartierelor că e prea conglomerat de te sufoci,este irespirabil
Au si etaje in care se impacheteaza chestii ? Open space gen
Sau vreun pent house cu camere sau cv sau un sector de etaj sau un etaj, 2?Sau e vorba de niste autorizatii si demersuri in plus
Apartamente jos , birouri sus sau invers , doar nu e club. Birouri gen , apartamente cu niste birouri pentru persoane 30+ sau 20+ sau habar nu am cheap like in some cubic vintage offices , cu intimitate normala ,posibilitati si asa mai departe
Un fel de secretari si secretare , itisti , sau short shifts workers exact asa trebuie avand diverse tipuri de sarcini random acolo sau prin oras , prin tara ,in alte parti daca e necesar si asa mai departe existand deasupra lor posibilitati de a crea bugete constante de ordinul zecilor ,sutelor de mii sau mai mari