Stiri si curiozitati

Câte ore de condus se fac? Cât costă și cât durează școala de șoferi

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câte ore de condus se fac Cât costă și cât durează școala de șoferi
Pentru a absolvi o școală de șoferi trebuie să participi mai întâi la orele de legislație rutieră

Câte ore de condus se fac? Aceasta este o întrebare des întâlnită printre persoanele care doresc să dobândească un permis de conducere. Cel mai rapid poți finaliza școala de șoferi în șase săptămâni aproximativ, din momentul în care ai început cursurile și până când vei putea susține examenele de sală și traseu.

Câte ore de condus se fac la școala de șoferi

Școala de șoferi este opțiunea multor tineri care împlinesc vârsta majoratului. În Codul Rutier se menționează faptul că pentru a putea conduce un autovehicul pe drumurile publice din România este necesar să deții un permis de conducere valabil. Astfel, în funcție de categorie vizată, trebuie să ai 18 ani împliniți pentru a da de permis pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E și Tr, trebuie să ai 20 ani împliniți și o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puțin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A, trebuie să ai 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 și D1E și pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW și vârsta de peste 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.

Pentru a absolvi o școală de șoferi trebuie să participi mai întâi la orele de legislație rutieră de unde vei dobândi cunoștințele teoretice pe care trebuie să le știe orice viitor șofer. Vei învăța semnele de circulație, regulile de prim ajutor și câteva contravenții și pedepse, pentru a fi un șofer priceput și responsabil. După ce se termină orele de legislație va trebui să faci câteva ore de condus iar mai apoi să participi la examenul teoretic (sala). De cele mai multe ori, orele de condus se pot face în paralel cu cursurile de legislație. Pentru a te încadra corespunzător pentru examenul teoretic trebuie să ai 24 de ore de cursuri de teorie și 15 ședințe de pregătire practică, la volan alături de instructor. Fiecare ședință durează două ore, astfel că 30 de ore le vei petrece la volan, învățând să șofezi. Pentru a participa la examenul practic (orașul) va trebui să ai la sală minim 22 de puncte din 26 iar pentru a lua orașul va trebui să ai maxim 22 de puncte de penalizare.

Cât durează școala de șoferi și cât costă

Cel mai rapid poți finaliza școala de șoferi în șase săptămâni aproximativ, din momentul în care ai început cursurile și până când vei putea susține examenele de sală și traseu. Evident, nu toată lumea se încadrează în acest interval, astfel că este bine de știut și valabilitatea dosarului.

Școala de șoferi are termen de valabilitate 12 luni din momentul finalizării ultimei ore de condus. Din acel moment, pentru a obține permisul auto ai la dispoziție un timp 12 luni, mai exact atât cât este valabil examenul psihologic înscris în fișa medicală. Instructorii auto recomandă susținerea examenului pentru permisul auto imediat după încheierea cursurilor de la școala de șoferi, iar asta pentru a avea proaspete în minte cunoștințele asimilate în timpul cursurilor de pregătire teoretică și practică.

Acum că știi câte ore de condus se fac, trebuie să știi că atunci când vorbim despre costurile școlii auto, prețurile variază. Pentru o mașină cu cutie manuală prețul pornește de la 2300 – 2500 lei în funcție de modelul mașinii iar pentru o mașină cu cutie automată costul este undeva la 2500 lei.

Adauga un comentariu