Info Turism

Catedrala Notre-Dame din Paris. Ce se va întâmpla cu celebra atracţie turistică

Publicat: 08 nov. 2019

Catedrala Notre-Dame din Paris. Veste foarte bună pentru poporul francez. Oficiali ai statului francez au făcut un anunţ de ultimă oră. În timpul vizitei preşedintelui francez Emmanuel Macron în statul chinez, oficialii celor două ţări au semnat un acord de maxim interes. Astfel, experţii chinezi vor participa la renovarea catedralei Notre-Dame din Paris, un simbol la nivel mondial, inclus in patrimoniul UNESCO.

15 aprilie 2019, ziua fatidică a incendiului

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a distrus fleşa, acoperişul, orologiul şi o parte a arcadei catedralei Notre-Dame. Astfel a fost provocată o uriaşă emoţie în lume şi un elan de solidaritate pentru salvarea şi restaurarea acestui monument emblematic al capitalei franceze, inclus în patrimoniul UNESCO.

Vestea a şocat numeroşi chinezi: cei care au studiat în Franţa, dar şi o mare parte a populaţiei. De asemenea romanul „Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo este unul dintre cele mai cunoscute în ţara asiatică.

„China şi Franţa vor stabili în 2020 temă, modalităţile şi experţii chinezi selectaţi pentru această colaborare”, a anunţat agenţia Xinhua. „Aceştia vor fi trimişi cât mai curând posibil să se alăture echipelor franceze, pentru a participa împreună la lucrările de renovare de pe teren”, a precizat agenţia de presă.

Ea a menţionat un acord semnat miercuri între directorul Biroului Patrimoniului Cultural Naţional Chinez, Liu Yuzhu, şi ministrul francez al culturii, Franck Riester, în prezenţa preşedintelui Emmanuel Macron şi al omologului sau chinez Xi Jinping.

Nu au fost furnizate detalii privind rolul exact pe care îl pot juca aceşti experţi chinezi.

Catedrala Notre-Dame din Paris. Reconstrucţia ar putea dura cinci ani

„China a acumulat o bogată experienţă în protejarea vestigiilor culturale şi a cooperării internaţionale”, a declarat Liu Yuzhu într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei sale.

„Acest proiect va lărgi considerabil orizonturile cooperării sino-franceze în domeniul patrimoniului cultural”, a adăugat el, afirmând că Notre-Dame reprezintă „o bijuterie excepţională a civilizaţiei umane”.

Consolidarea catedralei progresează lent la aproximativ şapte luni de la incendiu. Principalul arhitect al lucrărilor a estimat în octombrie că reconstrucţia ar putea dura cinci ani.loading...

Adauga un comentariu