A venit sezonul estival și mulți români aleg să meargă la mare pe litoralul românesc. Iar pentru a se încadra într-un buget rezonabil vor să știe câți lei costă o ceafă de porc cu cartofi prăjiți, la autoservire în Mamaia.
Câți lei costă o ceafă de porc cu cartofi prăjiți, la autoservire în Mamaia!
La o autoservire în Mamaia, adică la împinge tava, o porție de ceafă de porc cu cartofi prăjiți, o delicatesă de care nici la malul Mării Negre nu poți scăpa, atinge scorul final de 90 de lei. Cu acești bani, într-o cârciumioară în Grecia în care te spală Mediterana pe picioare în timpul mesei, poți comanda aproape o jumătate de kilogram de creveți – aprox. 60 de euro kilogramul – cu ochii vii și mustățile fremătăroare, mai precis vreo zece creaturi de 17-18 cm, cu salată de roșii și feta și pâine dată prin măsline. Se mai primesc și apa rece, și desertul gratuit. Până la suta de lei, o carafă mică de vin.
La un scurt calcul, rezultă că la o bucată de 300 g, rezultă 3 x 22.90, adică 68.70 lei. Dacă adăugam cartofi prăjiți (9.90 lei) și o salată (9.90 lei), ajungem la 90 lei. În acest caz eliminăm bacșișul, celebrul 10%, și nu sărim de suta de lei.
Ar trebui adăugat că în cazul gramajului se ia în calcul carnea crudă, După marea preparare se pierde aproximativ 30% din pondere. Dacă este plină de apă, spre 50%.
Cât costă un mic la Eforie Nord
Comparativ cu celelalte stațiuni de pe litoralul românesc, unde un mic poate ajunge și la 10–12 lei, iar uneori chiar mai mult dacă este servit cu garnitură, suma cerută în Eforie pare de-a dreptul neverosimilă. Turiștii care s-au oprit să comande meniuri rapide, au fost surprinși să vadă afișul clar.
„Mic – 6 lei”, fără a fi menționat că ar fi parte dintr-o ofertă sau promoție limitată.
Ce atrage și mai mult atenția este faptul că prețul este mai mic decât în București, unde în majoritatea piețelor, teraselor sau grătarelor stradale un mic costă între 7 și 9 lei. În acest context, mulți turiști s-au întrebat dacă nu cumva este o greșeală de tipar sau o promoție de moment.
Doar că prețul este real și stabilit ca parte a unei politici mai prietenoase față de turiști. Potrivit angajaților de la punctul de servire de pe faleză, „prețul este același de la începutul sezonului și nu s-a modificat pentru că vrem ca oamenii să se întoarcă”.
Tot din imaginile surprinse pe faleză, reiese că în același restaurant, meniurile sunt extrem de accesibile. Spre exemplu:
- Meniu Cabanos – 20 lei
- Meniu Crispy Fillet – 20 lei
- Cartofi prăjiți – 8 lei
- Pulpe de pui – 20 lei
- Ceafă de porc – 12 lei / 100g
- Nuggets – 14 lei
- Șprot – 10 lei / 100g
- Hamsie – 13 lei / 100g.
Altfel, români care aleg să meargă la mare pe litoralul românesc, vor să știe câți lei costă o ceafă de porc cu cartofi prăjiți, la autoservire în Mamaia.
E mai ieftin ca la Iasi