Local

Caz de malarie, înregistrat la un bărbat de 41 ani. Dr. Florin Roșu: „Se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase”

Publicat: 19 aug. 2022
colaj Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași si medicul Florin Roșu
La Spitalul Cinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” s-a înregistrat un caz de malarie la bărbat de 41 de ani

La Spitalul Cinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” s-a înregistrat un caz de malarie la bărbat de 41 de ani.

„Revenit din Camerun la sfârșitul lunii iulie, bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii și s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit după acest tratament, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Pașcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

În cursul zilei de ieri, 18 august, bărbatul a fost admis prin transfer la spitalul nostru cu cefalee intensă, febră 38 cu 8 grade Celsius și mialgii(dureri musculare). Acesta ne-a comunicat că a avut și peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie iar rezultatul a fost pozitiv.

Pacientul se află sub tratament curativ pentru această boală infecto contagioasă. Este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași deoarece complicațiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficiență multiplă de organ, cu evoluție nefavorabilă.

Bărbatul va rămâne internat pe toată perioada tratamentului iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol. Malaria poate avea o evoluție imprevizibilă.

Rugăm persoanele care vin din zone endemice, când prezintă orice simptome de boală, sau o modificare în homeostazia organismului, să se adreseze imediat medicului de familie iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menționează în discuția cu acesta”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Adauga un comentariu