Local

Cazuri șocante, ajunse pe mâna unui psiholog din Iași. Agresori sexuali în uniformă de polițist? Ioan Gotcă: „Au profitat de poziția lor și au agresat” – FOTO

Publicat: 19 feb. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Cazuri șocante ajunse pe mâna unui psiholog din Iași. Agresori sexuali în uniformă de polițist Ioan Gotcă Au profitat de poziția lor și au agresat - FOTO
Traumele apărute în urma unei agresiuni sexuale pot fi devastatoare

Victimele agresiunilor sexuale suferă traume semnificative, în special copiii. Aceste probleme pot fi ameliorate prin tratament psihologic, însă victimele ajung de cele mai multe ori să se automutileze sau nu pot scăpa de gândurile suicidale.

În urma unei agresiuni sexuale apar traume psihologice grave

Abuzul sexual poate fi definit ca o încălcare a spaţiului intim al unei persoane, atingerea oricărei părţi a corpului fără acordul acesteia și tot ceea ce corpul percepe ca intruziv și nepotrivit.

Persoanele care au trecut printr-un asemenea incident neplăcut pot avea probleme psihologice, precum depresia, anxietatea, stima de sine scăzută sau de natură sociale.

Reporterii BZI au discutat cu Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, care a consiliat atât victime, cât și agresori. De-a lungul anilor, a oferit suport psihologic copiilor care au trecut prin lucruri greu de imaginat, printre care și amenințări cu moartea.

„Un asemenea incident destabilizează orice persoană, afectează încrederea în sine, integritatea psihică. Copiii sunt bulversați foarte tare, le este afectat somnul, trăiesc simultan și un fel de vină, nu vor să discute cu nimeni și nu vor să fie răscoliți emoțional. La început, le este frică de agresor, am avut cazuri în care agresorii amenințau că vor ajunge să facă o crimă, să le omoare mama, tatăl sau întreaga familie, iar din teamă, copiii ajung să fie victime mult timp”, declară Ioan Gotcă, psiholog.

Ioan Gotcă, psiholog: „Am avut și cazuri cu polițiști care au profitat de poziția lor și au agresat”

Psihologul a transmis faptul că cei care trec printr-un abuz ajung să se automutileze din cauza stării pe care o au. Sunt prezente chiar și gândurile suicidale, astfel că este necesară o supraveghere constantă, pentru a nu se ajunge la punerea în practică.

„Unii se automutilează din cauza stării pe care o au, de asta noi ne uităm foarte atent dacă sunt tăiați pe brațe, picioare sau față. Sunt prezente și gândurile suicidale și trebuie o atenție mare, să nu se pună în practică. Este necesară prevenția, copiii trebuie să știe faptul că, dacă sunt atinși nepotrivit de oricine, ei trebuie să aibă încredere, să nu le fie frică și să spună ce au pățit, pentru că, uneori, agresorii le oferă anumite lucruri pentru a păstra tăcerea”, spune Ioan Gotcă, psiholog.

Specialiștii sunt bine pregătiți pentru a putea oferi suportul psihologic necesar, însă de cele mai multe ori sunt ușor afectați. Psihologul Ioan Gotcă ne-a transmis faptul că a avut cazuri în care chiar și polițiștii au profitat de poziția lor și au devenit agresori.

„Toate situațiile au gravitatea lor, toate sunt trăite dureros. Unele sunt greu de ascultat, nici nu am cuvinte să le descriu la cât sunt de dureroase pentru mine, ca om, nu-mi vine să cred cum există asemenea persoane care să facă atâta rău. Este foarte grav, sunt mulți agresori, parcă s-au înmulțit, iar asta este foarte neplăcut. În loc să fie o alarmă, parcă au apărut tot mai mulți. Am avut și cazuri cu polițiști care au profitat de poziția lor și au agresat, ceea ce este foarte grav. Poate nu se iau cele mai corecte măsuri, unii au avut avocați foarte buni și, în loc să primească pedeapsa meritată, au primit o amendă. Trebuie tras un semnal de alarmă”, mai spune Ioan Gotcă, psiholog, în legătură cu traumele provocate de agresiunile sexuale.

Comentarii
  • POPI,POLITISTI,POLITICIENI,JUSTITIA este plina de astfel de pradatori,jandarmi ,medici…intrun cuvant cei mai multi sunt di asa zisa „INALTA SOCIETATE” restul gargara ieftina !!

  • Dacă deține astfel de date, este obligat să facă sesizare penală altfel, el acoperă infractorii dar dacă nu e adevărat, acest medic trebuie dat în judecată de către polițiști!

Adauga un comentariu