Actualitate

CCR a amânat până după alegeri o decizie privind majorarea pensiilor

Publicat: 25 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
CCR a amânat până după alegeri o decizie privind majorarea pensiilor
Judecători de la Curtea Constituțională a României

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au amânat, miercuri, 25 noiembrie, o decizie privind majorarea pensiilor cu 40%. Ședința în care va fi luată o decizie a fost programată pentru data de 13 ianuarie, după alegerile parlamentare.

Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.

Majorarea, contestată de Guvernul liberal

Legea a fost contestată de Guvern la Curtea Constituțională.

„Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”, se arată în sesizarea Guvernului, depusă pe 13 octombrie.

„Aș vrea să revin asupra Constituției – Articolul 138, alineatul 5 din Constituție, care spune foarte clar că fiecare cheltuială trebuie să aibă sursa aferentă, pentru că a fost o decizie pentru alocații, unde Curtea a spus că e de ajuns să spui contul. Revin la principiu și trebuie să citim Constituția în spiritul ei. Este normal ca acest articol să aibă spiritul responsabilității fiscale. Cum responsabilizezi pe cineva? Când îi spui să îți arate sursa. Sursa de finanțare trebuie să fie nu doar contul din care se face plata, o chestie contabilă, și de unde alimentezi acel cont, care sunt sumele. Curtea Constituțională spune că nu poți să taxezi pensiile speciale. Deci unde este oportunitatea Guvernului atunci până la urmă?

Sunt multe discuții aici, nu vreau să intru, dar eu sper că cei de la Curtea Constituțională vor judeca în spiritul Constituției, acesta al responsabilității fiscale, al principiului responsabilității fiscale. Este ceea ce noi cerem acolo. În același timp, dacă Curtea decide altceva, vom merge exact pe direcția pe care am spus-o – anul acesta, Partidul Național Liberal a crescut punctul de pensie cu cea mai mare sumă din ultimii ani. În niciun an n-a crescut punctul de pensie cu 177 de lei, deci am reușit acest lucru într-o perioadă de criză, într-o perioadă de criză economică, de criză de sănătate”, a adăugat Florin Cîțu.

Florin Cîțu: Au primit mai mult decât le-a dat oricine altcineva

Ministrul Florin Cîțu susține că românii nu sunt interesați de procente, ci de cât semnifică concret această creștere. De asemenea, oficialul precizează că a crescut punctul de pensie, pensionarii primind 177 lei.

„Oamenii nu sunt interesați de procente, de 40%, de 50%, de 70%, sunt interesați ce înseamnă. Au primit mai mult decât le-a dat oricine altcineva. În același timp, în acest an, rata inflației a scăzut la un minimum – am mai avut aceeași rată de inflație prin 2017. În perioada PSD, rata inflației a ajuns la un maximum de 5,4%, deci puterea de cumpărare a scăzut, și era cea mai mare rată a inflației din 2011 și până acum. Asta înseamnă o guvernare PSD. Noi am crescut punctul de pensie, deci au primit oamenii cea mai mare sumă, 177 de lei, plus a scăzut rata inflației la cel mai mic nivel din 2017 și până acum. Asta înseamnă putere de cumpărare și mai mare”, a mai spus ministrul Florin Cîțu.

 

 

Adauga un comentariu