În România, există o mulțime de animale protejate de lege, tocmai pentru că speciile rare să nu dispară, la fel cum s-a întâmplat cu alte animale precum castorul, zimbrul, marmota sau vulturul zăgan. Acestea indiferent de anotimp ori de locul în care acestea se află, nu pot fi împușcate ori tăiate.
De la un an la altul, mii de specii de animale rare sunt pe cale de dispariție, tocmai din cauza faptului că ajung să fie vânate ori nu mai au o sursă de hrană. De asemenea, un factor important ce duce la scăderea numărului de exemplare dintr-o anumită specie este și distrugerea ariilor protejate de braconaj.
Ce animale sunt protejate de lege în România
În România există o mulțime de specii rare care sunt pe cale de dispariție din cauza exploatării excesive, a distrugerii habitatelor naturale sau a schimbărilor climatice. Pentru a preveni extincția acestor specii, autoritățile au introdus legi stricte de protecție, care impun restricții asupra vânătorii, pescuitului și comerțului cu aceste specii.
Din cauza braconierilor, câteva specii de animale au dispărut deja de pe teritoriul țării noastre. Se zvonește că ultimul vultur bărbos, renumit pentru anvergura aripilor sale și statura impresionantă, a fost împușcat în țara noastră în jurul anului 1927.
În plus, zimbrii care trăiau liberi în zona Maramureșului sunt din ce în ce mai puțini, iar astăzi pot fi întâlniți, în număr foarte scăzut, în Hațeg. De altfel, și bourul, simbol al Moldovei, a dispărut din România în secolul al XVII-lea.
În prezent, mai multe mamifere, păsări și broaște testoase sunt protejate de lege. Capra neagră, râsul, zimbrul, pelicanul, egreta, calfiarul, cocoșul de munte, cocoșul de mesteacăn, dropiile, vulturul cu barbă, vulturul pleșuv, broasca țestoasă din Oltenia, aspretele, lostrița sunt animalele care, la această dată, sunt protejate de lege în România.
Alte animale protejate sunt aspretele (popetele); păstrăvul; broasca ţestoasă dobrogeană; șarpele de nisip; șarpele lui Esculap; șopârla de nisip; vipera; cocoşul de mesteacăn; corbul; spârcaciul; lebăda cucuiată; lebăda de iarnă; lopătarul; piciorongul; stârcul cenuşiu; sfrânciocul mare; rândunica; șerparul; șorecarul comun; șorecarul încălţat; uliul alb; uliul sur; viesparul; vînturelul de seară; vînturelul roşu; vulturul codalb; vulturul hoitar; vulturul pescar; vulturul pleşuv brun; gaia roşie; huhurezul de pădure; huhurezul mare; liliac; capra neagră; ursul carpatin și zimbrul.
Care sunt pedepsele pentru cei care vânează aceste animale
Conform OUG 195/2005, amenzile pentru acțiunile ce pot duce la distrugerea habitatelor naturale și a florei și faunei sălbatice din România variază între 5.000 și 10.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 30.000 și 60.000 de lei pentru cele juridice.
Vânătoarea animalelor sau a păsărilor protejate este reglementată de legea nr. 497 din 9 noiembrie 2006. Aceste legi se aplică în cazul nerespectării obligației de a nu exercita acțiuni dăunătoare mediului și interdicției privind recoltarea și comercializarea plantelor și animalelor din flora și fauna sălbatică de către persoane neautorizate. De asemenea, conform OUG 57/2007, cei care culeg plante, perturbă sau vânează animale protejate riscă amenzi și pedepse cu închisoarea de la trei luni la un an.
Mai mult de atât, în țara noastră există anumite animale a căror vânătoare este permisă. România are un habitat ideal pentru o varietate de animale și păsări sălbatice, oferind oportunități excelente pentru pasionații de vânătoare de a-și dezvolta hobby-ul.
Cel mai vânat animal de la noi din țară este mistrețul. Perioada de vânătoare pentru acesta este între 1 august și 15 februarie. Prin urmare, pasionații de vânătoare trebuie să cunoască ce animale sunt protejate de lege în România pentru a nu încălca legea.