Actualitate

Ce au discutat premierul României și președintele Guvernului Regatului Spaniei în cadrul vizitei oficiale de la Cotroceni

Publicat: 17 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce au discutat premierul României și președintele Guvernului Regatului Spaniei în cadrul vizitei oficiale de la Cotroceni
Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 17 martie 2022, o întrevedere cu președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, care se află la prima sa vizită în România în această funcție

Premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 17 martie 2022, o întrevedere cu președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, care se află la prima sa vizită în România în această funcție.

Cei doi reprezentanți ai Guvernului au discutat, în mod special, despre impactul multidimensional al războiului din Ucraina, cu prioritate pe temele care privesc stabilitatea, refugiații și energia.

S-a pus accentul pe existența unei viziuni comune cu privire la o cooperare strânsă și bilaterală între România și Spania, potențată și de comunitatea românească într-un număr semnificativ din Regatul Spaniol.

„Cei doi oficiali au discutat cu prioritate despre impactul multidimensional al crizei din Ucraina, cu accent pe temele legate de stabilitate, refugiaţi şi energie. S-a evidenţiat existenţa unei viziuni comune asupra strânsei cooperării bilaterale dintre România şi Spania, potenţată şi de comunitatea românească semnificativă din Regatul spaniol. Cei doi şefi de guvern au confirmat necesitatea unei soluţii europene pentru reformarea pieţei energiei, precum şi pentru a răspunde nevoilor refugiaţilor din Ucraina. Atât premierul României, cât şi omologul său spaniol au apreciat răspunsul solidar al UE şi NATO la criza din Ucraina, confirmând importanţa solidarităţii cu statele din primă linie în gestionarea fluxurilor de refugiaţi”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez
Cei doi reprezentanți ai Guvernului au discutat, în mod special, despre impactul multidimensional al războiului din Ucraina, cu prioritate pe temele care privesc stabilitatea, refugiații și energia

Șefii de guvern, despre o soluție europeană pentru reformarea energiei

Cei doi oficiali au confirmat necesitatea unei soluții europene cu scopul reformării pieței energiei, precum și pentru a răspunde necesităților refugiaților din Ucraina.

Atât premierul României, cât și omologul său spaniol au apreciat răspunsul solidar al UE și NATO la criza din Ucraina, confirmând importanța solidarității cu statele din primă linie în gestionarea fluxurilor de refugiați.

Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez
Cei doi oficiali au confirmat necesitatea unei soluții europene cu scopul reformării pieței energiei, precum și pentru a răspunde necesităților refugiaților din Ucraina

Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu președintele Guvernului Regatului Spaniei

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a expus măsurile implementate de țara noastră pentru sprijinirea refugiaților și a apreciat implicarea organizațiilor non-guvernamentale spaniole în demersurile de ocrotire a celor aflați în nevoie.

Pe lângă acțiunea României, a fost remarcat și efortul deosebit al Republicii Moldova, care a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populația din propria țară.

„Apreciem răspunsul solidar al UE și NATO la criza din Ucraina și împărtășim opinia privind necesitatea unei soluții europene în ceea ce privește nevoile refugiaților ucraineni.
Întâlnirea de astăzi cu președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez, subliniază potențialul ridicat al cooperării dintre țările noastre.
Am discutat despre reformarea pieței energiei și despre soluții pentru creșterea independenței energetice.
De asemenea, ne exprimăm interesul pentru organizarea cu celeritate a primei ședințe comune a celor două guverne, cu scopul de a maximiza cooperarea bilaterală”, a transmis Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez
Pe lângă acțiunea României, a fost remarcat și efortul deosebit al Republicii Moldova, care a primit cel mai mare număr de refugiați raportat la populația din propria țară

Ciucă a prezentat oficialului spaniol schemele pentru plafonarea și compensare prețurilor la energie

În paralel, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat măsurile avute în vedere în cadrul noii scheme pentru plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze naturale.

În cadrul dialogului, prim-ministrul României a exprimat interesul pentru organizarea cu celeritate a primei ședințe comune a celor două guverne, cu scopul de a maximiza cooperarea bilaterală.

Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez
În paralel, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat măsurile avute în vedere în cadrul noii scheme pentru plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze naturale

Răspunsul transmis de președintele Guvernului Regatului Spaniei

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a apreciat relația dintre cele două state, prin puntea de legătură reprezentată de  cetățenii români care trăiesc pe teritoriul spaniol și a reiterat interesul pentru dezvoltarea și consolidarea  relațiilor bilaterale.

Totodată, prim-ministrul Sanchez a mulțumit pentru reacția și solidaritatea poporului român, oferind în continuare sprijinul Spaniei în cadrul efortului european pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

Pedro Sanchez, președintele Guvernului Regatului Spaniei, a menţionat că trebuie să existe unitate şi în privinţa sancţiunilor la adresa Federaţiei Ruse.

”Este important să îi transmitem lui Putin şi oligarhilor lui două mesaje clare. Pachetul de sancţiuni va continua să crească. Săptămâna aceasta am aprobat un nou pachet de sancţiuni, foarte dur, la adresa oligarhilor şi îndreptat spre economia din Rusia. În Spania am aplicat sancţiuni foarte dure în ceea ce priveşte oligarhii ruşi din ţara noastră”, a mai spus el.

Nicolae Ciucă și Pedro Sanchez
Pedro Sanchez, președintele Guvernului Regatului Spaniei, a menţionat că trebuie să existe unitate şi în privinţa sancţiunilor la adresa Federaţiei Ruse
Adauga un comentariu