Ce avere are Biserica Ortodoxă Română, una din cele mai importante instituţii ale ţării noastre. Pe teritoriul României sunt peste 18.000 de biserici a căror avere însumata este una uriaşă. De la terenuri, autoturisme de lux şi clădiri, BOR face o mulţime de bani şi din mici afaceri.
Ce avere are Biserica Ortodoxă Română
În total pe teritoriul ţării noastre sunt aproximativ 18.000 de biserici, iar alte sute sunt în costructie. Potrivit TVR, în anul 2011 Biserica Ortodoxă Romană avea o avere estimată la 420 de milioane de euro. Acum zece ani, la nivel naţional, BOR deţinea 40.000 de hectare de teren arabi şi nu mai puţin de 35.000 de hectare de pădure.
Sursele proprii ale BOR sunt foarte profitabile, însă Biserica Ortodoxă Romană este finanţata şi de Guvern. Se primesc sponsoirzari, contribuţii însă sunt percepute şi taxe pentru anumite evenimente.
O altă sursă de venit pentru BOR o reprezintă chiriile şi vânzare de obiecte bisericeşti sau lumânări,
Imediat după Revoluţie, Biserica a primit de la statul roman în mod graturit sute de restaurante, hoteluri, clădiri, ferme ba chiar sedii de poliţie şi case boiereşti.
Anumite arhiepiscopiii deţin propriul trust de presă cu post de radio şi publicaţii.
Veniturile anuale ale BOR sunt estimate la suma de aproximativ 90 mil. euro pe an. Marea majoritate a acestora sunt venite de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, respectiv cea a Olteniei.
De unde vin banii bisericii
Ca o sintetizare a averii deţinute de către Biserica Ortodoxă Romana, putem spune că banii provin din următoarele:
40.000 hectare de pădure evaluate la 400 milioane euro
40.000 hectare de teren arabil evaluat la 20 de milioane euro
90 de milioane euro venituri anuale
participaţii la peste 15 firme din sectoarele hotelier, media, energie, agricol, industria lemnului sau construcţii
4,4 milioane euro conturile bancare la BCR ale Patriarhieie, a şase Mitropolii şi a 10 arhiepiscopii
Ce este BOR
Biserica Ortodoxă Română (BOR) este una dintre bisericile autocefale ale creștinismului ortodox. Majoritatea etnicilor români aparțin Bisericii Ortodoxe Române, dar biserica are și credincioși de alte naționalități: (rromi, ucraineni etc.). Numai în România, numărul credincioșilor ortodocși este, potrivit recensământului din 2011, de 16.307.004, deci 86,45% din populația țării.
În cadrul unui sondaj sociologic desfășurat în Republica Moldova în anul 2000, 21,5% din populația totală și un sfert din populația creștină au precizat că aparțin de Mitropolia Basarabiei, o subdiviziune a B.O.R. (aproximativ 720.000 de enoriași).
După unele surse, printre românii din Ucraina și Occident, se află încă sute de mii de ortodocși care își afirmă subordonarea canonică față de Biserica Ortodoxă Română. Aceasta face că numărul total al ortodocșilor români să fie de aproximativ douăzeci de milioane.
Numele Bisericii Ortodoxe vine din limba greacă, de la ορθο (ortho – drept, corect) și δοξα (doxa – învățătură, cunoaștere), traducându-se deci prin „învățătura dreaptă“, sau „învățătura corectă“.
Mitropoliile Patriarhiei Ortodoxe Române de pe teritoriul României sunt:
Mitropolia Munteniei și Dobrogei;
Mitropolia Moldovei și Bucovinei;
Mitropolia Ardealului;
Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului;
Mitropolia Banatului;
Mitropolia Olteniei.
Iar Eparhiile în afara granițelor țării sunt:
Mitropolia Basarabiei; ·
Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale;
Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord;
Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi;
Episcopia Daciei Felix (Serbia);
Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria;
Episcopia Ortodoxă Română a Australiei și a Noii Zeelande.