Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru prăjitura Tosca cu nucă de cocos – Desert rapid și delicios, ideal pentru orice ocazie

Rețeta pentru prăjitura Tosca cu nucă de cocos – Desert rapid și delicios, ideal pentru orice ocazie

06 dec. 2025, 16:00,
Redacția BZI în Culinar

Prăjitura Tosca cu nucă de cocos este una dintre cele mai apreciate deserturi, care îmbină gustul fin de cocos cu glazura de ciocolată și blatul aerat, de aceea, merită cu siguranță încercată rețeta.

Este o prăjitură ușor de făcut, dar spectaculoasă ca aspect, perfectă atât pentru mesele de zi cu zi, cât și pentru ocazii speciale atunci când vrei un desert cu adevărat memorabil.

Rețeta pentru prăjitura Tosca cu nucă de cocos

Pentru blatul pufos vei avea nevoie de 6 ouă, de 150 grame de zahăr, de 150 grame de făină, de 1 linguriță de praf de copt și de un praf de sare, iar pentru stratul de cocos ai nevoie de 300 ml de lapte, de 200 grame de nucă de cocos și de 100 grame de zahăr.

Crema de la mijloc se face din 500 ml de lapte, din 3 linguri de amidon sau 3 linguri de făină, din 150 grame de zahăr, de 1 păstaie de vanilie și din 200 grame de unt cu minimum 80% grăsime. Pentru glazură vei avea nevoie de 150 grame de ciocolată neagră și 50 ml de smântână lichidă.

Pentru un desert reușit, este foarte important ca ouăle să fie la temperatura camerei, astfel încât blatul să crească uniform, iar albușurile să se bată mult mai bine. Blatul trebuie copt aproximativ 15 minute la 180 de grade Celsius. Află cum poți să faci și o prăjitură cu mandarine.

Se toarnă deasupra lui compoziția fierbinte de cocos în care laptele, nuca de cocos și zahărul au fost fierte până au devenit cremoase. La final, glazura de ciocolată se topește la bain marie și se întinde rapid pentru un aspect lucios și uniform.

Dacă vrei un gust și mai intens, poți adăuga în crema de vanilie 2 linguri de mascarpone, iar pentru un luciu perfect pune și o linguriță de miere.

Variantă mai rapidă și economă

Pentru această variantă vei avea nevoie pentru blat de 4 ouă, de 120 grame de zahăr, de 120 grame de făină și de 1 linguriță de praf de copt. Pentru stratul cu cocos vei avea nevoie de 250 ml de lapte, 150 grame de nucă de cocos și 80 grame de zahăr.

Crema poate fi făcută mult mai rapid dacă folosești 1 plic de budincă de vanilie, 500 ml lapte, 3 linguri de zahăr și 150 grame de unt moale. Glazura rămâne una simplă, din 120 grame de ciocolată și 40 ml lapte sau smântână lichidă.

Această variantă se pregătește ușor, întrucât budinca se gătește în câteva minute și nu necesită o atenția constantă pe care o cere crema fiartă în casă. Pentru un rezultat perfect, este important să fierbi budinca până devine groasă și să o lași la răcit acoperită cu folie alimentară lipită de suprafața ei, astfel încât să nu facă pojghiță. Află cum poți să faci și o prăjitură cu lămâie și mascarpone.

Blatul se coace aproximativ 12 minute la 180 de grade și este bine să nu îl usuci prea mult, pentru a nu pierde din finețea prăjiturii. Un truc util este să folosești unt la temperatura camerei, moale, pentru că acesta se încorporează mai bine în budinca rece.

Indiferent de rețeta aleasă, prăjtura Tosca cu nucă de cocos este un desert cu adevărat delicios și ușor de făcut, ce merită cu siguranță încercat măcar o singură dată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025