Laptele cu smochine are nenumărate beneficii pentru sănătatea. Această băutură încălzește țesuturile, stimulând circulația sângelui, astfel încât inflamațiile din gât să fie ameliorate mai repede, fiind foarte benefică în răceli.
Cunoscut încă din vechime, smochinul era denumit de egipteni alimentul multifuncțional datorită calităților sale terapeutice. Are efecte emoliente, calmante, tonifiante, vitaminizante, laxative, hemostatice și antiinflamatorii.
Ce beneficii are laptele cu smochine
Smochinele au o concentrație calorică importantă și din acest punct de vedere este bine să le privim la adevărata lor valoare, pentru că nu e ca și când ai mâna un măr sau o banană.
Când mănânci 100 de grame de smochine, chiar îți aduc un apor caloric important, aspect pozitiv pentru persoanele cu activitate fizică importantă. Smochinele proaspete se pot consuma coapte și crude, iar cele uscate se pot servi ca atare sau preparate în compot.
În plus, smochinele fierte în lapte și aplicate la nivel local pot accelera vindecarea abceselor, plăgilor, furunculelor, negilor și bătăturilor. Bogate în flavonoide, polifenoli, antioxidanți și un agent anticangerin numit benzaldehidă, aceste fructe protejează și împotriva unor forme de cancer, precum cel de colon și cel de sân.
De asemenea, recenziile rețetelor de lapte cu smochine pentru tuse indică faptul că remediul are un efect diuretic și aniinflamator, datorită căruia produsele de degradare ale bacteriilor și virușilor sunt excretate din organism mai repede.
Valoare principală a remediului este proprietatea sa expectorantă puternică. Băutura va ușura starea unei persoane bolnave. Se folosește atât pentru adulți, cât și pentru copii, deoarece remediul constă numai din ingrediente naturale.
Pentru a face acest lapte ai nevoie de 300 ml lapte de casă sau pasteurizat și 4 smochine. Fructele se spală bine, se toacă cu un cuțit și se pun într-un vas cu pereți groși. Se toarnă și laptele și se pun la foc mic.
Amestecul este adus în punctul de fierbere, apoi turnat într-un vas potrivit pentru cuptor și se lasă acolo timp de o jumătate de oră. Încălzirea cuptorului este oprită, iar recipientul se lasă în el până când este complet răcit.
Secretele unei plantații de smochin
Pentru înființarea unei plantații de smochin trebuie să alegi o zonă favorabilă pentru această cultură, cum ar fi sudul țării, adică Dobrogea și zonele cu un bilanț termic ridicat.
Practic, acole unde avem ierni blânde și durată de strălucire mare a soarelui. Va trebui să alegi terenuri expuse spre sud sau terenuri orizontale, plane, însă, în general, cele expuse spre sud au mai multă lumină.
Smochinul este o plantă foarte rezistentă la secetă, care însă nu suportă băltirea apei, deci vei evita terenurile mlăștinoase. El se poate planta, de pildă, pe terenuri nisipoase.
Smochinul se găsește și în Biblie, în Tora, dar și în Coran. Acesta este foarte mult legat de spiritualitatea umană și de religie. Acesta este și motivul pentru care, în București, aproape că nu erau curți în care localnicii să nu cultive măcar un smochin și, la vremurile apuse, întotdeauna copacul era plantat pe partea de sud a unei clădiri, ca să fie protejat în timpul iernii.
De altfel, și la această oră cei care au un smochin încearcă să-l îmbrace și să-l protejeze cu diferite materiale pentru a-l ține departe de ger. Astfel că, poți încerca lapte cu smochine pentru a te bucura de beneficiie sale asupra sănătății.