Multe persoane sunt curioase de ce anume spune Biblia despre sfârșitul lumii. Cartea Sfântă are numeroase referiri și elemente profetice asupra momentului în care oamenii se vor confrunta cu Apocalipsa. Cutremure, epidemii sau dispariția Soarelui sunt doar câteva dintre semnele care vor prevesti sfârșitul lumii, conform Cărții Sfinte.
Conceptul de Apocalipsă se poate regăsi în aproape toate religiile, fie că vorbim de creștinism, budism, hinduism sau islamism. Principala idee a acestui concept este că vechea lumea, distrusă de păcat, va fi înlocuită cu una mai bună, eternă, după ce răul va fi distrus.
Ce spune Biblia despre sfârșitul lumii
În cadrul creștinismului, sfârșitul lumii este menționat în Apocalipsa lui Ioan, ultima carte din Noul Testament, însă multe alte referiri la Sfârșitul Lumii pot fi regăsite și în alte părți din Biblie, deși nimeni nu știe când va avea loc. „Despre ziua aceea şi despre ceasul acela, nu ştie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl“ (Matei 24:36).
Cu ajutorul cifrei șapte, simbol al perfecțiunii în religia creștină, apostolul Ioan descrie semnele prevestitoare al Apocalipsei. Astfel, aceasta va fi anunțată de șapte îngeri, cu șapte trâmbițe, moment în care pe pământ vor apărea nenorociri și cataclisme, precum și cu un balaur roșu, cu șapte capete.
Apocalipsa mai notează că balaurul cu șapte capete, numit și Antihrist, va da scaunul său de domnie fiarei cu zece coarne, care va apărea din mare. Toți cei care se vor închina fiarei, vor trebuie să suporte mânia lui Dumnezeu.
După ce Antihristul va semna un legământ de pace cu Israelul pentru o perioadă de șapte ani, oamenii se vor confrunta cu epidemii și cataclisme. Aproximativ la jumătatea acestei perioade Antihristul va rupe legământul cu Israelul și va porni un război împotriva acestuia. Oamenii vor fi ispitiți să se închine celui Rău.
La finalul perioadei de şapte ani, Ierusalimul se va confrunta cu un atac din partea Antihristului. Acesta este momentul în care Iisus se va întoarce pe Pământ şi îl va învinge pe cel Rău. Timp de un mileniu, Hristos îl va ţine pe Antihrist într-un iaz de foc, conform Apocalipsei lui Ioan. Cel Rău va fi eliberat apoi pentru scurt timp, însă va fi învins definitiv de Hristos.
Va urma apoi Judecata pentru toţi cei care nu mai sunt, cei necredincioşi ajungând în iazul cu foc, iar cei credincioşi alături de Iisus, primind viaţă veşnica într-un Cer şi Pământ nou. „Şi moartea nu va mai exista. Nu va mai fi nici plâns, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut”, scrie în Apocalipsa lui Ioan.
Lucruri mai puțin știute despre Cartea Sfântă
Cea mai grea Biblie din lume are 547 de kilograme, este groasă de 2.5 metri și are 8.048 de pagini. Cea mai mică Biblie din lume este sub forma unui microfilm, care a ajuns și pe lună în 5 februarie 1971, poate fi văzută și într-o expoziție, la Timișoara.
Biblia este construită din 66 de cărți care au fost scrise timp de 1.600 de ani, cam din 1.500 î.Hr. până în 100 d.Hr, de peste 40 de autori. Vechiul Testament are 39 de cărți (1.500-400 î.Hr), iar Noul Testament are 27 de cărți (45-100 d.Hr). Vechiul Testament a fost scris în limba ebraică, dar are și câteva texte în aramaică. Noul Testament a fost scris în limba greacă.
Înainte ca tiparul să fie inventat, Biblia era scrisă de mână. În multe cazuri, Vechiul Testament era copiat de scribii evrei care au dezvoltat un sistem complicat de verificare a acurateței copiilor numărând cuvintele și literele. Iată care este și icoana care oferă binecuvântare și ajutor.
Biblia a fost împărțită pe capitole în secolul al XIII-lea de către cardinalul englez Stephen Laugton și a fost împărțită pe versete în secolul al XVI-lea de către savantul francez Robert Estienne. Biblia a fost prima carte tipărită în întregime la o presă de tipar cu caractere mobile.
Este vorba de tiparul Gutenberg, în anul 1455, cartea fiind scrisă în limba latină. Pe măsură ce Biblia a ajuns în mai multe ţări, oameni cu şcoală au tradus-o în limba locală. Prin anul 200 d.Hr. Biblia era tradusă în şapte limbi; prin 500 în 13 limbi; prin anul 900 în 17 limbi, iar prin 1400 în 28 de limbi.
La începutul secolulul al XIX-lea era tradusă în 57 de limbi, iar prin 1900 deja în 537 de limbi. În 2006, Biblia, cea mai tradusă carte din lume, era scrisă în 2426 de limbi. E interesant de văzut ce scrie în Biblie despre sfârștiul lumii indiferent de convingerile personale ale fiecăruia.