Cireșele amare oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii și de suport pentru sistemul imunitar. Acestea pot contribui la reducerea riscului de boli cronice, la îmbunătățirea sănătății inimii și la menținerea sănătății pielii.
Chiar dacă nu toată lumea le acceptă, acestea au o cantitate mare de antioxidanți și minerale care contribuie la sănătatea organismului. Gustul lor amărui îi face pe mulți să le evite. Specialiștii însă le recomandă în dieta zilnică datorită conținutului mare de vitamine.
Ce beneficii au cireșele amare?
Cireșele amare se coc mai târziu decât cele dulci și sunt ușor de recunoscut datorită fructelor mai mici și de culoare închisă. Cele mai multe soiuri de cireșe amare au coaja aproape neagră, iar gustul lor este, bineînțeles, amărui.
Multe gospodine folosesc cireșele amare doar pentru dulceață. Românilor le place să facă cireșată, pentru că cireșele negricioase și amărui dau un gust deosebit acestei băuturi alcoolice. Dar medicii ne recomandă să consumăm cireșele amare bine coapte pentru proprietățile lor nutritive și curative excepționale.
Astfel că, consumul de cireșe amare poate ajuta la tratarea bolilor de rinichi, ajută la reglarea nivelului de somn, reduce inflamația din organism și îmbunătățește sănătatea cavității bucale. Cireșele amare au în compoziție mai mult de 70% apă și sunt bogate în vitamina B, A, C, E și PP, potasiu, calciu, fier, magneziu și zinc.
Cireșele amare nu sunt foarte mari, însă au un conținut ridicat de substanțe nutritive. Potrivit specialiștilor, consumul acestora pot reduce riscul de a dezvolta diverse boli și poate ajuta la ameliorarea multora.
Cireșele amare conțin polifenoli, o substanță importantă care are proprietăți antioxidante și contribuie în mod semnificativ în luptra organismului împotriva radicalilor liberi.
Ajută la îmbunătățirea calității somnului
Cireșele amare sunt singura sursă naturală de melatonină. Acesta din urmă este o substanță eliberată în organism care ajută la o stare de relaxare și te poate ajuta să ai parte de somn odihnitor. De asemenea, cireșele amare consumate în dieta zilnică ajută la tratarea bolilor musculare, previn îmbătrânirea și reduc riscul afecțiunilor inflamatorii.
De asemenea, aceste fructe mici pot avea un efect miraculos în tratarea bolilor cavității bucale. Cariile dentare apar de cele mai multe ori din cauza unei igiene orale necorespunzătoare sau din cauza alimentației. Substanțele care se află în compoziția cireșelor amare ajută la blocarea plăcilor bacteriene, care poate forma cariile și duce la degradarea danturii.
Cireșele amare sunt indicate de specialiști în tratarea bolilor reumatice, hipertensiunea arterială sau chiar în tratarea și prevenirea constipației. Tratamentul cu cireșe amare, fie ele consumate în stare pură sau sub formă de ceai, elimină treptat durerile, împiedică apariția proceselor degenerative și redă mobilitatea articulară.
Consumul de cireșe amare poate avea și efecte secundare. O cantitate mare poate duce la indigestie, diaree, iar zahărul și caloriile din conținutul lor sunt o problemă pentru cei care de exemplu se confruntă cu diabetul.
Cu toate acestea, e foarte important de reținut că tratarea unei probleme cu aceste fructe minune se face sub supravegherea medicului specialist. Se recomandă un consum moderat, conform indicațiilor specialiștilor. Cele mai cunoscute soiuri de cireșe amare din România sunt: Amar de Maxut, Amar de Galata Silva şi Amara.