Ceaiul de soc, deși cu numeroase beneficii, poate avea și contraindicații. Acestea includ, în special, la nivel gastric, arsuri stomacale și tulburări gastrointestinale, dar și reacții alergice la florile de soc.
Fructele de soc necoapte pot fi toxice și pot produce greață, vomă și diaree, de aceea este recomandat consumul lor doar sub formă de ceai. În cantități mari, pot fi chiar toxice, la fel ca și ramurile sau frunzele
Ce contraindicații poate avea ceaiul de soc?
Ceaiul de soc este contraindicat persoanelor cu probleme de imunitate sau cu alergii, deși studiile în acest sens nu au fost concludente. De asemenea, dat fiind că are efect diuretic, trebuie avut grijă când este consumat.
Cu toate că nu sunt clar documentate efectele sale laxative, o altă contraindicație a ceaiului de soc este folosirea sa de persoane care suferă de diaree, arsuri stomacale și diverse tulburări gastrointestinale. Poate interfera și cu medicamentele pentru diabet. Este contraindicat consumul de ceai de soc în sarcină. De asemenea, nu este recomandat nici femeilor care alăptează și nici pentru copii mai mici de 18 luni. Nu există însă destule dovezi științifice privind vreun efect al ceaiului de soc la copii ori în sarcină.
Ceaiul de soc poate avea și efecte secundare, dacă este consumat în cantități prea mari. Ca orice altă infuzie, și în cazul ceaiului de soc se recomandă consumul cu moderație. Printre efectele adverse ale ceaiului de soc, se enumeră: tulburări gastrointestinale (se recomandă consultul medicului specialist în cazul tulburărilor de acest gen); deshidratare; arsuri stomacale; vomă. Ceaiul de soc nu este recomandat persoanelor care suferă de diaree cronică ori acută deoarece poate duce la iritarea colonului.
Reduce pofta de mâncare
Ceaiul de soc se face remarcat printr-o caracteristică specială: luptă împotriva kilogramelor în plus prin simpla inhibare a apetitului. Consumul de ceai de soc reduce pofta de mâncare, dar îi oferă organismului toate resursele de care aceste are nevoie pentru a funcționa normal.
O cură de slăbire cu ceai de soc poate avea următoarele beneficii: efect laxativ; eliminarea toxinelor din corp; scăderea în greutate; transpirație abundentă; funcționarea corectă a organismului; eliminarea aspectului de coajă de portocală.
Cura de slăbire cu ceai de soc se poate întinde pe o perioadă de o lună, maxim trei luni, în funcție de numărul de kilograme de care îți dorești să scapi. După o lună de zile de cură cu ceai de soc și tinctură din fructe de soc, acestea te pot ajuta să scazi în greutate până la 7 kilograme. Combinația de ceai de soc cu tinctură de soc are efect laxativ, diuretic și favorizează dizolvarea și eliminarea surplusului de apă din organism.
De asemenea, ceaiul de soc poate scădea nivelul glicemiei. De aceea, dacă ai diabet și iei medicamente pentru a ține sub control boala, întreabă medicul dacă este sigur să bei și ceai de soc sau dacă acesta interferează cu medicamentele pentru diabet.
Glicemia mărită este o problemă care trebuie gestionată, însă nici dacă scade prea mult nu este sănătos. Dacă te pregătești pentru o intervenție chirurgicală, nu mai consuma remedii cu soc cel puțin două săptămâni înainte de operație. Prin urmare, trebuie să știi ce contraindicații are ceaiul de soc înainte de a-l include în alimentație.