Prima pagină » Sanatate » Ce este bine să mănânci când ai tensiunea mică: Sfaturi esențiale pentru un stil de viață echilibrat

Ce este bine să mănânci când ai tensiunea mică: Sfaturi esențiale pentru un stil de viață echilibrat

06 dec. 2021, 15:54,
în Sanatate

Nu știi ce este bine să mănânci când ai tensiunea mică? Nicio problemă! În acest articol vei afla ce este bine să mănânci și ce nu, dacă ai tensiunea mică. În plus, vei afla ce trebuie să bei și ce nu.

Tensiunea mică poate fi recunoscută când vederea ta este în ceață, când ești confuz, când ai senzație de leșin sau când te confrunți cu greață, vărsături și slăbiciune musculară. Cauzele tensiunii scăzute pot fi diverse: de la sarcină, la anemie, deshidratare, boli de inimă, glicemie scăzută, infecție, stres și până la tulburări endocrine sau boala Parkinson. Hipotensiunea nu ține cont de vârstă și își poate face apariția atât la tineri, cât și la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

În lipsa unui stil de viață echilibrat și a unui tratament adecvat, tensiunea mică poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Ce este bine să mănânci și ce nu când ai tensiunea mică?

Dacă ai tensiunea mică, nu ezita să consumi alimente sărate. Potasiul ajută la creșterea tensiunii arteriale, consumat în cantități moderate. Însă, dacă exagerezi cu alimentele sărate, s-ar putea să ajungi în cealaltă parte, la hipertensiune. Extraordinare sunt măslinele, brânza, tonul și supele.

De asemenea, poți consuma mai multe alimente bogate în vitamina B12. Aceasta are rolul de a ajuta la crearea de noi celule rșii. Când în organism nu este suficientă vitamina B12, poate apărea anemia, fapt ce provoacă scăderea tensiunii arteriale sau hemoragii. Surse excelente de vitamina B12 sunt: ouăle, carnea de pui, peștele (ton și somon) și lactatele cu conținut redus de grăsime.

Consumul în exces de carbohidrați poate duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale, dar și la fluctuații ale glicemiei. De aceea, este foarte important să înlocuiești, pe cât posibil, carbohidrații simpli (zahăr, făină) cu cei complecși (leguminoase, cereale integrale).

Acidul folic (vitamina B9) este esențial pentru menținerea unei tensiuni normale. Alimente bogate în acide folic sunt: sparanghelul, broccoli, ficatul, lintea și mazărea.

Nu în ultimul rând, ai nevoie de porții mai mici de mâncare. Una dintre cauzele tensiunii mici este și supraalimentarea cu cantități mari de mâncare, care forțează corpul să depună mai mult efort pentru digestie. Astfel că, este recomandat să mănânci mai des, dar în porții mici.

alimente care te ajuta cand ai tensiunea mică

Ce este bine să bei și ce nu când ai tensiunea mică?

Când te confrunți cu hipotensiune este necesar să bei multe lichide. Atunci când ești deshidratat, este încetinită circulația sanguină, fapt ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Este recomandat să bei cel puțin doi litri de apă pe zi, echivalentul a opt pahare. În sezonul cald este bine să consumi mai multă apă, din cauza transpirației abundente.

Tensiunea arterială este crescută și de băuturile care conțin cafeină: cafeaua, ceaiul verde sau ceaiul negru. Aceste băuturi cresc presiunea sângelui pe termen scurt, o gură de cafea ajutându-te să ieși dintr-o criză de hipotensiune. Cu toate acestea, dacă problema persistă, mergi la medic.

Dacă tensiunea ta este mică, nu consuma alcool în exces. Acesta nu face decât să deshidrateze organismul, contribuind la scăderea tensiunii arteriale. Prin urmare, ai grijă la cantitatea de alcool consumată. specialiștii recomandă ca la fiecare pahar cu băutură alcoolică, să se bea și câte un pahar cu apă. În acest mod, este prevenită deshidratarea. În ceea ce privește consumul de bere, limita maximă zilnică este de o halbă și jumătate în cazul bărbaților și de o halbă în cazul femeilor.

un pahar în care se toarnă apă

Specialiștii recomandă consumul a doi litri de apă pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`