Majoritatea ne-am izbit de acest cuvânt, motiv pentru care ne putem întreba ce este cancerul. Fie că l-am auzit sau văzut la știri, ne-a spus o cunoștință despre el, fie că am citit pe internet, cu toții știm despre această boală grea și meschină, care nu face nicio diferență între oameni atunci când îi lovește. Termeni ca tumoră, neuplazie, neoplasm, malignitate, sunt folosiți ca sinonime pentru a denumi această boală.
Cu cele aproape 10 milioane de decese pe care le cauzează anual, cancerul este cea de-a doua cauză de mortalitate în lume, după bolile cardiovasculare, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cancerele de sân, colorectal, plămâni, col uterin și tiroidă sunt cele mai frecvente la femei, în timp ce cancerele de plămâni, prostată, colorectal, stomac și ficat sunt cele mai des întâlnite cancere la bărbați.
Ce este cancerul
Cancerul este un termen general care cuprinde peste 100 de afecțiuni. Cu toate că există mai multe tipuri de cancer, toate cancerele debutează datortiă declanșării unei diviziuni celulare anormale, care scapă de sub control și pot invada alte țesuturi ale corpului.
Cancerul poate afecta aproape orice parte a organismului și are mai multe subtipuri anatomice și moleculare. Unele tipuri de cancer provoacă anomalii celulare care se dezvoltă rapid, iar altele au o evoluție lentă. Unele cancere cauzează creșteri celulare vizibile, numite tumori, în timp ce altele, cum ar fi leucemia, nu sunt vizibile.
Celulele din corpul nostru au toate anumite sarcini de îndeplinit. Celulele normale se împart într-un mod ordonat, ele mor atunci când sunt uzate sau deteriorate, iar noi celule le iau locul.
Cancerul apare atunci când celulele încep să crească necontrolat, acestea continuă să crească și să producă celule noi. Acestea distrug celulele ormale, provocând probleme în acea parte a corpului în care a apărut cancerul.
Celulele canceroase se pot răspândi și în alte părți ale corpului. De exemplu, celulele canceroase din plămâni pot migra în oase și pot crește acolo. Când celulele canceroase se răspândesc la nivelul oaselor, se numește tot cancer pulmonar. Pentru medici, celulele canceroase din oase arată exact ca cele din plămâni. Nu se numește cancer osos decât atunci când a apărut în oase.
De ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer
Aceasta este o întrebare la care nimeni nu are un răspuns sigur și de aceea subiectul suscită interes și nenumărate speculații în jurul său. Nu există decât semne vagi ale apariției cancerului, iar când este descoperit, este deja într-un stadiu deja avansat, în care tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente dacă ar fi aplicate în stadii de început.
Motivul pentru care mai este numit „boala cu o mie de fețe” este faptul că nu doare, semnele și simptomele cancerului fiind adesea silențioase, minând afecțiuni peste care trecem ușor cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, atunci când boala a crescut destul și invadează în vecinătate, sau poate chiar la distanță.
Aproximativ fiecare organ poate fi afectat de boală, începând de la piele, cap, gât, mușchi, stomac, ficat, intestine, rinichi, vezică, aparatele reproducătoare masculine și feminine, glande și nu în ultimul rând, plămânii și glandele mamare.
Cu fiecare an, numărul cazurilor noi crește, iar în anul 2035 este estimat că se va ajunge la 24 de milioane de oameni afectați de cancer. Dacă facem un exercițiu de imaginație, acest număr depășește cu mult populația României. Prin urmare, este important să știi ce este cancerul și care sunt simptomele prin care îl poți depista.