Magazin

Ce este conizatia si cand se recomanda

Publicat: 12 apr. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este conizatia si cand se recomanda
1

Medicul Vlad Gheorghita de la Maternitatea Elena Doamna a raspuns la intrebarile adresate de paciente in legatura cu conizatia. Conizatia, adica rezectia unei portiuni în forma de con din colul uterin, se practica atunci cand, în urma unei biopsii de col uterin, s-a stabilit diagnosticul de leziune pre-canceroasa sau cancer micro-invaziv. O alta posibilitate, mai rara, este de a efectua conizatia în scop diagnostic, deoarece biopsia nu se poate efectua.

Conizatia este recomandata ranilor pe col infectate sau oricarui tip de rana pe col într-un stadiu avansat?

Infectia locala, daca exista în paralel cu leziunea cervicala, beneficiaza de un tratament specific. Conizatia nu se practica pentru a trata o infectie.

Este suficient un test Papanicolau pentru recomandarea conizatiei sau este necesar si un test HPV?

Daca testul Papanicolau arata prezenta unei leziuni displazice la nivelul colului uterin, se recomanda colposcopie cu biopsie tintita. Daca în urma biopsiei se stabileste unul din diagnosticele de mai sus (leziune pre-canceroasa sau cancer micro-invaziv), se practica conizatia. Testul pentru depistarea infectiei HPV si, eventual, chiar a tipurilor de HPV prezente nu influenteaza decizia de a efectua sau nu o conizatie.

Ce se evita prin conizatie?

Prin conizatie se urmareste oprirea invaziei în profunzime a procesului displazic.

In cazul unei rani pe col infectata cu HPV, conizatia înlatura tesutul afectat si virusul HPV, sau pentru combaterea virusului sunt necesare alte tratamente? Care ar fi acestea?

Din pacate, virusul HPV nu poate fi deocamdata îndepartat din corp. De cele mai multe ori, sistemul imunitar individual reuseste sa împiedice înmultirea si raspandirea în corp a virusului. Vaccinul contra cancerului de col uterin amplifica raspunsul imun al femeii de cateva ori, ceea ce sporeste gradul de protectie contra efectelor infectiei cu HPV.

Cat dureaza procedura?

In functie de tehnica aleasa (cu bisturiul clasic, laser sau LEEP), conizatia poate dura între 10 si 45 de minute.

In ce consta procedura? Se poate spune ca este un fel de cauterizare cu o mai mare amploare?

Asa cum am mai spus, prin conizatie se extrage o portiune în forma aproximativa de con de la nivelul colului uterin. Interventia se efectueaza cel mai adesea dupa încetarea menstruatiei, în prima parte a ciclului menstrual.

Cate zile de spitalizare necesita?

Interventia se poate efectua si în cabinetul ginecologic, daca exista dotarea necesara (deci nu este necesara spitalizarea). Daca se efectueaza în spital, pacienta poate pleca acasa chiar în aceeasi zi.

Care sunt simptomele si îngrijirile speciale dupa operatie?

Postoperator, pacienta trebuie sa urmareasca atent aparitia eventuala a unei hemoragii genitale. De asemenea, va evita timp de o luna raporturile sexuale, precum si utilizarea tampoanelor intravaginale. In cazul aparitiei, putin probabile, a durerilor abdominale, a unei secretii vaginale urat mirositoare sau a febrei, pacienta va trebui sa revina de urgenta la medic. Unii medici recomanda un tratament cu ovule antiseptice si antiinflamatorii în saptamana de dupa conizatie. Daca menstruatia întarzie sa apara (peste 35 de zile), este posibil sa fi aparut o stenoza a colului uterin, ce va necesita efectuarea unei dilatatii a colului de catre medicul ginecolog.

Pacienta mai poate avea ulterior copii?

Da, fara discutie. Conizatia nu influenteaza fertilitatea femeii. Exista unele studii care arata ca femeile care au avut o conizatie au un risc crescut de nasteri înainte de termen si de ruptura prematura a membranelor (adica a pungii amniotice).

Daca da, aceasta va naste normal sau prin cezariana?

Nasterea se poate desfasura atat pe cale naturala, cat si prin cezariana, în functie de indicatiile specifice. Conizatia în antecedente nu constituie o indicatie de cezariana.

Dupa conizatie, boala poate recidiva?

Statisticile arata ca leziunile pentru care s-a efectuat conizatia recidiveaza într-un procent de aproximativ 10 la suta din cazuri, pe parcursul urmatorilor 10 ani. Din acest motiv, urmarirea post operatorie prin frotiuri PAP si colposcopie la 3 luni, 6 luni, 1 an si apoi anual (daca totul este normal) este obligatorie.

O pacienta poate face mai multe conizatii? La ce interval minim de timp?

Extrem de rar se poate pune problema unei a doua conizatii. Daca la una dintre consultatiile de control se depisteaza mentinerea sau reaparitia displaziei, de cele mai multe ori se recomanda o tehnica de excizie mai larga.

Conizatia este suportata de Ministerul Sanatatii?

Da, conizatia este decontata de catre sistemul de asigurari de sanatate din Romania, atat în sistemul ambulator (cu conditia ca medicul sa se afle în relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate), cat si în spital.

Adauga un comentariu