Magazin

Ce este dextroza? Zahărul ce nu-ți dăunează

Publicat: 02 apr. 2021

Gustul dulce pe care îl simți în multe alimente este dat, de cele mai multe ori, de dextroză.

Dextroza este un zahăr simplu, cu digestie rapidă, care este obținut din porumb și este chimic identic cu glucoza și similar cu fructoza.

Zaharurile simple le întâlnești în alimente precum zahărul de masă, miere, pâine.

Dextroza este utilizată adesea în produsele de panificație și în diverse alimente procesate, ca îndulcitor.

De asemenea, este utilizată și în scopuri medicale.

  • Medicii pot folosi acest zahăr simplu pentru creșterea glicemiei unei persoane, atunci când este prea scăzută.

Deoarece dextroza este un zahăr simplu, organismul îl poate folosi rapid pentru energie

Un beneficiu important al dextrozei este energia.

Corpul descompune zaharurile simple foarte repede pentru a le folosi pentru energie.

Din acest motiv, persoanele care fac sport de performanță folosesc dextroza ca supliment post-antrenament pentru a umple depozitele de glicogen.

  • Glicogenul este o formă de glucoză pe care corpul o stochează pentru energie. Când cineva face un antrenament intens, corpul consumă o mare parte din glicogenul stocat.

Mulți culturiști adaugă tablete sau pulbere de dextroză în apă și o beau după un antrenament pentru a umple acele depozite de glicogen cât mai repede posibil, pentru a ajuta la repararea mușchilor.

În timpul procesului de reparare, mușchii cresc în forță și dimensiune, ambele rezultate esențiale pentru culturiști.

Dacă consumi prea mult zahăr simplu însă, corpul va depozita surplusul ca și grăsime.

În timp ce organismul are nevoie de niște zaharuri simple pentru energie, consumul prea mult poate duce la un risc crescut de:

  • creștere în greutate
  • boli de inimă
  • diabet
  • acnee și alte probleme ale pielii
  • energie slabă
  • depresie

Chiar și așa, există momente în care utilizarea dextrozei aduce beneficii unei persoane mai mut decât dăunează.

Dextroza în alimente

Dextroza este un zahăr care provine din porumb și, uneori, din alte plante.

Utilizarea sa principală în alimente este ca îndulcitor, în special în produsele de panificație.

Datorită disponibilității sale largi, alimentele ambalate conțin de obicei dextroză.

În afară de îndulcirea alimentelor, dextroza poate ajuta și la neutralizarea alimentelor altfel foarte condimentate sau sărate.

De asemenea, unele companii adaugă dextroză anumitor produse pentru a le prelungi durata de valabilitate.

Dextroza în medicina-min

Dextroza în medicină

Medicii folosesc dextroza din mai multe motive, inclusiv pentru:

  • a trata rapid glicemia scăzută,
  • a trata deshidratarea,
  • a oferi nutriție în combinație cu aminoacizi și alte substanțe.

Medicii pot recomanda ca o persoană cu diabet sau care este predispusă la episoade de glicemie scăzută, să transporte cu ei comprimate de dextroză.

Aceste tablete se dizolvă rapid atunci când se află în gura unei persoane, permițând corpului să absoarbă dextroza.

Odată ce o persoană cu zahărul din sânge scăzut, ia un comprimat de dextroză, zahărul din sânge va reveni rapid la niveluri sănătoase.

De asemenea, dextroza poate fi combinată cu multe alte lichide pentru a face o soluție intravenoasă.

De exemplu, se combină dextroză cu o soluție salină pentru rehidratarea unei persoane deshidratate.

Unele probleme medicale pot face ca o persoană să nu poată mânca sau să nu poată absorbi nutrienții.  Acest lucru poate duce la malnutriție.

În cazurile de subnutriție, medicii pot decide să hrănească o persoană printr-un  tub intravenos.

Aceștia pot alege nutriția parenterală totală (TPN) sau nutriția parenterală parțială (PPN), utilizând soluții care conțin dextroză. TPN îndeplinește toate nevoile nutriționale ale unei persoane, în timp ce PPN suplimentează aportul nutrițional al unei persoane.

dextroza după antrenament-min

Dextroza după antrenament

Dextroza este sursă naturală de calorii, densă și ușor de descompus de către organism, pentru energie.

De fiecare dată când te antrenezi, corpul tău folosește glicogenul ca și combustibil. Până la sfârșitul sesiunii, rezervorul de combustibil este aproape gol.

Dextroza este un zahăr cu digestie extrem de rapidă, care te va ajuta să umplii rezervorul cât mai repede posibil.

Din acest motiv, pulberea de dextroză este deseori utilizată ca supliment nutrițional de către sportivii de performanță și culturiști.

După antrenament, corpul tău are nevoie de substanțe nuritive pe care să le folosească pentru a începe să-și repare mușchii.

Dextroza stimulează hormonii care transportă nutrienții.

A atrage nutrienți și combustibil de calitate către mușchi nu este un proces magic care se întâmplă doar pentru că mănânci ceva. Trebuie să apară o serie de reacții mai mici pentru a folosi alimentele pe care le consumi, a le împărți în „unități” digestibile și a le transporta în afara sistemului digestiv pentru a fi utilizate de către organism.

Insulina este un hormon care servește ca sistem de transport pentru nutrienți, ducându-i din fluxul sanguin în mușchi pentru a începe procesul de recuperare și reconstrucție.

Dacă substanțele nutritive din sânge sunt cele care vor construi țesutul muscular, insulina este cea care le transportă în sânge.

Deoarece dextroza este un zahăr simplu extrem de rapid de digerat, crește imediat nivelul glicemiei, provocând o creștere rapidă a insulinei, care transportă nutrienții în fluxul sanguin.

Așadar, dextroză accelerează producția de insulină, ducând nutrienții acolo unde este nevoie, cât mai repede posibil. În timp ce  carbohidrati cu digestie mai lentă îi va duce la mușchi mult mai încet.

După un antrenament, trebuie să începi procesul de reconstrucție cât mai curând posibil, iar dextroza este cea care te ajută să se întâmple asta cât mai repede.

Cel mai simplu mod de a folosi dextroză după antrenament este să o adăugi la un  shake de proteine. ( Alege PURE WPI 100 – Izolat proteic din zer)

  • La aproximativ 30 de grame de proteine din zer, adăugă 45 până la 60 de grame de dextroză.

Astfel poți avea o băutură gustoasă post-antrenament benefică pentru viteza de recuperare și, în cele din urmă, pentru cele mai bune rezultate și performanță.

Dextroza contraindicații, efecte secundare și riscuri

Dextroza este de obicei sigură, însă are potențiale riscuri și efecte secundare.

Efectele secundare ale utilizării dextrozei în exces includ:

  • umflături
  • respirație rapidă
  • sete excesivă
  • diaree
  • fosfat scăzut în sânge
  • lichid în plămâni
  • magneziu scăzut
  • glicemie ridicată
  • confuzie
  • pierderea conștiinței

Persoanele cu anumite afecțiuni precum cele enumerate mai jos, ar trebui să evite dextroza:

  • glicemie ridicată
  • umflarea în brațe și picioare
  • edem pulmonar
  • niveluri scăzute de potasiu în sânge

Oricine ia dextroză trebuie să-și monitorizeze cu atenție nivelul zahărului din sânge pentru a evita glicemia excesiv de mare.

Dextroza preț

Dextroza este pur și simplu un tip specific de zahăr care determină o creștere mai rapidă a insulinei (și se digeră mai ușor) decât zaharoza (zahărul de masă) și fructoza (zahărul din fructe).

Având în vedere lipsa de informație și, prin urmare, interes în jurul utilizării unui zahăr simplu ca supliment alimentar, dextroza are un preț rezonabil în comparație cu multe alte suplimente disponibile astăzi.

Așadar, în loc de o listă lungă de ingrediente, cum ar fi compuși artificiali și coloranți, alege unul singur: dextroză.





Adauga un comentariu