Sanatate

Ce este dopul gelatinos – Rolul acestuia pe timpul nașterii

Publicat: 18 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este dopul gelatinos - Rolul acestuia pe timpul nașterii
Dopul gelatinos este un dop de mucus care se afla la nivelul canalului cervical

Dopul gelatinos este format din mucus și se afla la nivelul canalului cervical. Acesta reprezintă o acumulare de secreții care se formează atunci când femeia este la ovulație pentru a favoriza trecerea spermatozoizilor prin colul cervical.

Dopul gelatinos – De ce se formează în timpul sarcinii

Această substanță se produce și la femeile gravide și rămâne la nivelul cervixului până când începe travaliul. Totuși, situația este puțin diferită fața de formarea secrețiilor la ovulație. 

În perioada ovulației se acumulează anumite substanțe benefice care creează un mediu prielnic pentru trecerea spermatozoizilor către ovul. 

După ce ovulul va fi fertilizat, acele secreții se vor transforma într-un dop gelatinos. Acesta va fi ca un sigiliu care are rolul de a proteja fătul de bacteriile externe colului uterin (sau orice corp străin, cum ar fi lichidul seminal sau sperma).

dopul gelatinos
Acesta va fi ca un sigiliu care are rolul de a proteja fătul de bacteriile externe

Cum se formează dopul gelatinos

După ce s-a realizat implantarea embrionului, nivelul hormonilor de estrogen și progesteron va crește. Acest lucru duce la mărirea cantității secrețiilor formând o barieră de protecție (adică dopul gelatinos). Datorită hormonului de progesteron, această barieră se va consolida din ce în ce mai bine. Acest proces nu va înceta, tocmai pentru a menține dopul gelatinos. Substanțele din care acesta este format, provin din glandele cervicale. 

Cum arată aceste secreții ale glandei cervicale

Dopul gelatinos din timpul sarcinii poate fi comparat cu mucusul de la nivelul gâtului sau chiar cu albușurile de ou. Așa cum ne indică și denumirea, acesta este asemănător cu gelatina însă poate avea mai multe nuanțe (alb, galben, maroniu, roz sau chiar verde). 

Cât timp și îndeplinește rolul de barieră de protecție împotriva bacteriilor acesta este destul de solid. 

femeie insarcinata
Datorită hormonului de progesteron, această barieră se va consolida din ce în ce mai bine

Dopul gelatinos anunță momentul nașterii

Atunci când ne apropiem de sfârșitul termenului, cervixul începe să se dilate pentru că fătul coboară, colul uterin începe să se deschidă. 

Din cauză că cervixul se subțiază, dopul gelatinos va începe să alunece și chiar să se transforme treptat într-o formă mai lichidă. Chiar dacă acesta este solid, când se declanșează travaliul, acesta va deveni lichid.

Așadar, dopul poate ieși treptat sau chiar tot deodată. 

În mod normal, acest dop se va pierde între săptămâna 36 și săptămâna 42 de sarcină. Unele femei însărcinate vor observa căderea acestuia la câteva săptămâni înainte de naștere, câteva zile sau chiar câteva ore. 

dopul gelatinos ilustratie
Din cauză că cervixul se subțiază, dopul gelatinos va începe să alunece

Alte semne ale travaliului 

Pierderea dopului gelatinos se află printre primele semne ale începerii travaliului. Totuși, există alte simptome care pot da acest lucru de gol. De exemplu, atunci când simți o senzație de ușurare poate fi o indicație că fătul s-a coborât în pelvis. Acest lucru te face să respiri mai bine și mai ușor. 

De obicei, coborârea bebelușului se întâmplă cu aproximativ două săptămâni înainte de nașterea acestuia, însă unele femei o pot experimenta chiar și cu o lună înainte. 

Ruperea apei este un mod mult mai evident de a realiza că urmează să înceapă travaliul. Trebuie să fim atenți pentru a putea face diferența dintre acest lichid ș urină sau chiar dopul gelatinos. 

Cel mai sigur semn că travaliul este pe cale să înceapă sunt contracțiile de tip regulat. Fiecare contracție în parte ar trebui să dureze undeva între 30-90 de secunde. 

Așadar, dopul gelatinos face parte dintre semnele timpurii ale travaliului însă reprezintă un subiect mai puțin discutat. 

femeie insarcitata ceas
Pierderea dopului gelatinos se află printre primele semne ale începerii travaliului


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

Adauga un comentariu