Stiri si curiozitati

Ce este fructul călugărului și cât de sănătos este acesta? Îndulcitorul provenit din acest fruct este tot mai popular ca substitut pentru zahărul tradițional

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este fructul călugărului și cât de sănătos este acesta Îndulcitorul provenit din acest fruct este tot mai popular ca substitut pentru zahărul tradițional
Fructul călugărului poate fi o alternativă mai sănătoasă a zahărului. Atenție totuși să consulți un medic specialist înainte să adaugi acest produs în dieta ta, în special dacă suferiți de diabet sau alte boli cronice

Fructul călugărului sau Luo Han Guo sunt niște fructe mici care seamănă cu un pepene galben de mici dimensiuni. Acestea sunt originale din Asia de sud este și au fost folosite prima dată de călugării budisti, de aici și numele.

Fructul călugărului a fost cultivat din antichitate în sudul Chinei. Acestea în general nu se consumă proaspete nefiind cele mai apetisante, dar ele sunt uscate și folosite apoi pentru a face ceaiuri medicinale sau îndulcitori.

Ce este fructul călugărului

Îndulcitorii din fructul călugărului se numesc „monk fruit” și sunt obținuți din extractul acestor fructe. Acesta este una dintre cele mai dulci substanțe, fiind extrem de puternic fiind de multe ori amestecate cu dextroză sau cu alte ingrediente pentru a echilibra dulceața.

Avantajul acestui fruct este că nu conține calorii, de asemenea, zero carbohidrați, zero sodiu și zero grăsimi. Fructele călugărului sunt de 150 până la 200 de ori mai dulci decât zahărul. Aceste caracteristici fac din fructele călugărului o alternativă foarte populară de îndulcitori, mai ales pentru consumatorii care caută un îndulcitor natural fără calorii, fructul călugărului fiind  recomandat și de unii specialiști pentru persoanele diabetice.

Îndulcitorii făcuți din fructele călugărului, la fel cum am precizat anterior, nu au un impact asupra glicemiei. Având zero calorii, îndulcitorii din extractul fructelor călugărului sunt o opțiune bună pentru persoanele care vor să aibă în principal grijă de greutatea lor. Ceea ce este și mai surprinzător este faptul că spre deosebire de alți îndulcitori artificiali, nu există niciun fel de dovezi care arată că fructele călugărului au efecte adverse negative. De asemenea, extractul de zahăr din fructele Luo Han Guo sunt disponibili atât în formă lichidă, cât și în formă de granule sau pudră. Acest îndulcitor, după mai multe cercetări, au arătat că ar fi siguri și pentru copii, dar și femeile însărcinate.

Fructele călugărului își iau dulceața sau aroma dintr-o anumită grupă de antioxidanți denumiți mogrozide. Acestea au potențialul de a fi un îndulcitor natural cu un indice glicemic scăzut.

Cum se folosește zahărul din fructele călugărului

Cum am zis și anterior, fructele călugărului conțin antioxidantul mogrozid. Acești compuși însumează peste 30% din produs, fiind responsabil de dulceața și nivelul crescut de zahăr din fruct. Aceste antioxidante au proprietăți foarte importante pentru corp, fiind o substanță antiinflamatoare dar și antioxidantă. De asemenea, are proprietăți anti-diabet potrivit unor studii, pentru că acest fruct are zero calorii dar și zero carbohidrați, acesta nu va modifica cantitatea de glucoză din sânge, fiind astfel o alegere foarte bună pentru cei ce suferă de diabet. Cu toate acestea, este bine să consulți un medic specialist înainte de a integra acest aliment în dieta ta.

Zahărul din fructele de călugăr poate înlocui zahărul obișnuit. Schimbarea zahărului cu un înlocuitor de fructe de călugăr va putea nu doar reduce aportul de zahăr dar și de carbohidrați. Pentru că este extrem de dulce este amestecat cu alte tipuri de îndulcitori, puteți să îl presărați în cafea sau ceai în loc de zahăr, adăugați-l pentru a îndulci produsele lactate sau chiar să faceți tot felul de bunătăți cu acest tip de îndulcitor. Atenție totuși să nu puneți mai mult decât trebuie, în special că este de până la 200 de ori mai puternic decât zahărul.

Fructul călugărului poate fi o alternativă mai sănătoasă a zahărului. Atenție totuși să consulți un medic specialist înainte să adaugi acest produs în dieta ta, în special dacă suferiți de diabet sau alte boli cronice.

Adauga un comentariu