Prima pagină » Lifestyle » Ce este lactoza și intoleranța la aceasta
Ce este lactoza și intoleranța la aceasta

Ce este lactoza și intoleranța la aceasta

08 ian. 2021, 10:58,
în Lifestyle

Lactoza (din latinescul lac (lactis) – „lapte”) este singurul carbohidrat cu greutate moleculară mică de origine animală și una dintre cele trei componente principale ale laptelui. Molecula sa constă din zahăr din struguri glucoză și galactoză monozaharidă. Datorită faptului că conținutul de lactoză este de 99% din totalul glucidelor din lapte, se numește „zahăr din lapte”. Principalul „adversar” al lactozei este zaharoza.

Lactoza este baza dietei umane în primii ani de viață și singura macrocomponentă carbohidrată a laptelui. Pentru producția sa, se utilizează zerul, care este mai întâi evaporat și apoi răcit. Lactoza aparține grupului de carbohidrați ușor digerabili – ne furnizează energie și are un efect pozitiv asupra microflorei intestinale, creând un mediu favorabil reproducerii culturilor probiotice benefice. Dar asta nu este tot – lactoza întărește sistemul nervos și imunitatea, este un instrument excelent în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Din punct de vedere al biochimiei, lactoza începe procesele de salivație, accelerează producția de vitamine, participă la formarea acidului ascorbic și la prelucrarea calciului. Lipsa lactozei duce la deteriorarea stării de spirit, pierderea de energie, letargie și somnolență.

Până în prezent, au fost identificate doar două cazuri în care consumul de lactoză poate afecta negativ sănătatea umană. Vorbim despre un exces și o intoleranță individuală la lactoză. Simptomele unei supradoze de lactoză sunt similare cu primele semne ale unei alergii, iar cauza intoleranței este lipsa sau absența completă a unei enzime speciale lactază, care hidrolizează lactoza, descompunându-l în părțile sale constitutive. Lactoza nedigerată rămâne în intestine, ceea ce duce la procese de fermentare nedorite și tulburări ale sistemului digestiv.

Intoleranța la lactoză este de două tipuri – congenitală (hipolactazie) și dobândită (hipolactazie). Dacă hipolactazia este corectată cu succes cu medicamente care conțin enzime speciale pentru digestia lactozei, atunci o persoană nu poate influența hipolactazia – este imposibil să-și „antreneze” corpul și să-l facă tolerant la lactoză.

Natura intoleranței la lactoză și o posibilă alternativă la zahărul din lapte

La mijlocul anilor ’60, oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, după mai mulți ani de studiu a naturii intoleranței la lactoză în diferite grupuri etnografice din Statele Unite, au dezvăluit un tipar curios – reprezentanții raselor caucaziene și ale celor negroide percep lactoza diferit. Procentul persoanelor care nu au putut digera lactoza a fost de 15% în rândul populației albe și de 70% în rândul populației de culoare. Cercetările ulterioare au arătat că este tipic reprezentanților continentului african, indienilor sud-americani, descendenților popoarelor asiatice, eschimoșilor, evreilor să nu ia parțial sau complet lactoză, în timp ce rezidenții europeni nu suferă de intoleranță la lactoză.

Legătura dintre lactoză și rasă poate fi explicată prin tradiții vechi de secole și structura economică – dacă generațiile anterioare din timpuri imemoriale s-au angajat în creșterea bovinelor, atunci nu vor exista dificultăți în asimilarea laptelui, și anume lactoza, în generațiile următoare.

Astfel, intoleranța la lactoză, împreună cu analiza ADN, poate servi ca indicator genetic al apartenenței la un anumit grup etnic. De exemplu, reprezentanții de rasă slavă, germană, popoarelor din țările baltice și descendenții nordici ai celților se disting prin asimilarea 100% a lactozei.

100 de mililitri de lapte de vacă conțin 4,5 grame de lactoză – cu cât conținutul de grăsimi al laptelui este mai mare, cu atât conține mai puțină lactoză. Conținutul de lactoză din lapte praf este de 51,5 grame, în chefir variază între 4,1 și 6 grame, în iaurt – nu mai mult de 4 grame. În smântână și brânză de vaci, nivelul de lactoză variază de la 2,5 grame la 3,2, în brânzeturi – 2 grame, iar în unt – nu mai mult de 0,6. Nu uitați că lactoza se găsește și în dulciuri, ciocolată, fursecuri, margarină și în cantități microscopice în varză, napi, somon, sardine și migdale.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 decembrie 2025
08 decembrie 2025
Articole similare
Deși este tinerică, doctorița are prea mulți pe ea
02:00
Deși este tinerică, doctorița are prea mulți pe ea
Acest produs este realizat la Iași și este singurul din țară. Familia care l-a scos pe piață are afacerea de peste 20 de ani
02:00
FOTOVIDEO Acest produs este realizat la Iași și este singurul din țară. Familia care l-a scos pe piață are afacerea de peste 20 de ani
Imagini tulburătoare. O profesoară de limba română din Iași a vandalizat o troiță. A rupt cruci, a spart icoane și a fost nevoie de intervenția mascaților de la SAS ca să se liniștească
02:00
FOTOEXCLUSIV Imagini tulburătoare. O profesoară de limba română din Iași a vandalizat o troiță. A rupt cruci, a spart icoane și a fost nevoie de intervenția mascaților de la SAS ca să se liniștească
Primăria Iași a autorizat un proiect imobiliar în valoare de milioane de euro! Sute de apartamente vor fi construite de un fost consilier local,  în colaborare cu o firmă controlată de cetățeni din Israel
02:00
FOTO Primăria Iași a autorizat un proiect imobiliar în valoare de milioane de euro! Sute de apartamente vor fi construite de un fost consilier local,  în colaborare cu o firmă controlată de cetățeni din Israel
O manevră greșită în cartierul Tudor Vladimirescu l-a lăsat fără permisul de conducere de sărbători. Nu a fost singurul șofer tras pe dreapta
02:00
O manevră greșită în cartierul Tudor Vladimirescu l-a lăsat fără permisul de conducere de sărbători. Nu a fost singurul șofer tras pe dreapta
Pasiunea unui bărbat din Iași l-a dus la peste 12.000 de km de casă, până în Antarctica! Totul pentru a obține fotografia perfectă: „A fost o experiență de neuitat”
02:00
FOTO Pasiunea unui bărbat din Iași l-a dus la peste 12.000 de km de casă, până în Antarctica! Totul pentru a obține fotografia perfectă: „A fost o experiență de neuitat”
Oare ce boală are domn premar? Răspunde la telefon și spune că e la clinică
02:00
Oare ce boală are domn premar? Răspunde la telefon și spune că e la clinică
Remedii populare pentru durerea de urechi – mituri periculoase și realitatea medicală. Doctor ORL: „S-ar putea să apară complicații foarte importante”
02:00
Remedii populare pentru durerea de urechi – mituri periculoase și realitatea medicală. Doctor ORL: „S-ar putea să apară complicații foarte importante”
După ce a muncit la canalizare, un bărbat s-a gândit că poate sărbători de ziua unui coleg de-al său, dar a dat-o în bară. A băut și s-a urcat la volan
02:00
După ce a muncit la canalizare, un bărbat s-a gândit că poate sărbători de ziua unui coleg de-al său, dar a dat-o în bară. A băut și s-a urcat la volan
Cantina pentru elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” intră în lucrări de reabilitare și modernizare! Proiectul are o valoare de peste 3,8 milioane de euro
02:00
Cantina pentru elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” intră în lucrări de reabilitare și modernizare! Proiectul are o valoare de peste 3,8 milioane de euro