Prima pagină » Lifestyle » Ce este lactoza și intoleranța la aceasta
Ce este lactoza și intoleranța la aceasta

Ce este lactoza și intoleranța la aceasta

08 ian. 2021, 10:58,
BZI.ro, în Lifestyle

Lactoza (din latinescul lac (lactis) – „lapte”) este singurul carbohidrat cu greutate moleculară mică de origine animală și una dintre cele trei componente principale ale laptelui. Molecula sa constă din zahăr din struguri glucoză și galactoză monozaharidă. Datorită faptului că conținutul de lactoză este de 99% din totalul glucidelor din lapte, se numește „zahăr din lapte”. Principalul „adversar” al lactozei este zaharoza.

Lactoza este baza dietei umane în primii ani de viață și singura macrocomponentă carbohidrată a laptelui. Pentru producția sa, se utilizează zerul, care este mai întâi evaporat și apoi răcit. Lactoza aparține grupului de carbohidrați ușor digerabili – ne furnizează energie și are un efect pozitiv asupra microflorei intestinale, creând un mediu favorabil reproducerii culturilor probiotice benefice. Dar asta nu este tot – lactoza întărește sistemul nervos și imunitatea, este un instrument excelent în lupta împotriva bolilor cardiovasculare. Din punct de vedere al biochimiei, lactoza începe procesele de salivație, accelerează producția de vitamine, participă la formarea acidului ascorbic și la prelucrarea calciului. Lipsa lactozei duce la deteriorarea stării de spirit, pierderea de energie, letargie și somnolență.

Până în prezent, au fost identificate doar două cazuri în care consumul de lactoză poate afecta negativ sănătatea umană. Vorbim despre un exces și o intoleranță individuală la lactoză. Simptomele unei supradoze de lactoză sunt similare cu primele semne ale unei alergii, iar cauza intoleranței este lipsa sau absența completă a unei enzime speciale lactază, care hidrolizează lactoza, descompunându-l în părțile sale constitutive. Lactoza nedigerată rămâne în intestine, ceea ce duce la procese de fermentare nedorite și tulburări ale sistemului digestiv.

Intoleranța la lactoză este de două tipuri – congenitală (hipolactazie) și dobândită (hipolactazie). Dacă hipolactazia este corectată cu succes cu medicamente care conțin enzime speciale pentru digestia lactozei, atunci o persoană nu poate influența hipolactazia – este imposibil să-și „antreneze” corpul și să-l facă tolerant la lactoză.

Natura intoleranței la lactoză și o posibilă alternativă la zahărul din lapte

La mijlocul anilor ’60, oamenii de știință de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, după mai mulți ani de studiu a naturii intoleranței la lactoză în diferite grupuri etnografice din Statele Unite, au dezvăluit un tipar curios – reprezentanții raselor caucaziene și ale celor negroide percep lactoza diferit. Procentul persoanelor care nu au putut digera lactoza a fost de 15% în rândul populației albe și de 70% în rândul populației de culoare. Cercetările ulterioare au arătat că este tipic reprezentanților continentului african, indienilor sud-americani, descendenților popoarelor asiatice, eschimoșilor, evreilor să nu ia parțial sau complet lactoză, în timp ce rezidenții europeni nu suferă de intoleranță la lactoză.

Legătura dintre lactoză și rasă poate fi explicată prin tradiții vechi de secole și structura economică – dacă generațiile anterioare din timpuri imemoriale s-au angajat în creșterea bovinelor, atunci nu vor exista dificultăți în asimilarea laptelui, și anume lactoza, în generațiile următoare.

Astfel, intoleranța la lactoză, împreună cu analiza ADN, poate servi ca indicator genetic al apartenenței la un anumit grup etnic. De exemplu, reprezentanții de rasă slavă, germană, popoarelor din țările baltice și descendenții nordici ai celților se disting prin asimilarea 100% a lactozei.

100 de mililitri de lapte de vacă conțin 4,5 grame de lactoză – cu cât conținutul de grăsimi al laptelui este mai mare, cu atât conține mai puțină lactoză. Conținutul de lactoză din lapte praf este de 51,5 grame, în chefir variază între 4,1 și 6 grame, în iaurt – nu mai mult de 4 grame. În smântână și brânză de vaci, nivelul de lactoză variază de la 2,5 grame la 3,2, în brânzeturi – 2 grame, iar în unt – nu mai mult de 0,6. Nu uitați că lactoza se găsește și în dulciuri, ciocolată, fursecuri, margarină și în cantități microscopice în varză, napi, somon, sardine și migdale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *