Prima pagină » Magazin » Ce este parodontoză și care sunt cauzele acesteia?
Ce este parodontoză și care sunt cauzele acesteia?

Ce este parodontoză și care sunt cauzele acesteia?

09 iul. 2024, 10:49, 1 ,
în Magazin

Parodontoza este una dintre cele mai comune afecțiuni dentare în rândul adulților. Nedepistată în timp util, boala parodontală conduce la pierderea dinților. E o boală ce debutează și se poate agrava pe fondul neglijenței și nerespectării controalelor de rutină.

Din păcate, mulți pacienți trăiesc în continuare cu convingerea că parodontoza apare doar la vârstnici, la persoanele trecute de 60 de ani. Nimic mai fals. Boala parodontală poate afecta pacienții adulți de toate vârstele și, în cazuri complexe, aceștia își pot pierde dinții timpuriu, fiind nevoiți să apeleze la tratamentul cu implant dentar de la 20 – 25 de ani. Ce este parodontoza și care sunt factorii declanșatori? Află totul din acest articol.

Ce este parodontoza?

Boala parodontală sau parodontoza este o afecțiune inflamatorie cronică, care deteriorează în timp gingiile și țesuturile de susținere ale dinților afectați. Boala apare pe fondul acumulărilor excesive de placă bacteriană și tartru, iar întregul proces poate fi împărțit în 3 etape:

  • Gingivita: În faza incipientă a bolii, gingiile devin roșii, sensibile și sângerează la periaj. Nu există durere sau disconfort, dar sensibilitatea gingivală ar trebui să te pună pe gânduri. De regulă, gingivita apare pe fondul nerespectării igienei orale;
  • Parodontita: În această etapă apar semne mult mai evidente de boală. Gingiile se retrag ușor de pe dinți și formează pungile parodontale. De asemenea, apare și mirosul neplăcut în gură;
  • Parodontita avansată: În ultima etapă, pungile parodontale se adâncesc, influențând puternic țesuturile de susținere. Apare mobilitatea dentară și durerea accentuată.

Care sunt cauzele parodontozei?

Sigur că principalul factor determinant este tartrul și, implicit, igiena dentară deficitară. De aceea se insistă asupra igienei orale, dar și asupra vizitelor regulate la stomatologie. Eliminat în timp util, tartrul nu poate impacta negativ gingiile și, mai rău, țesuturile de susținere ale dinților. Pe de altă parte, există și alte cauze care conduc la o evoluție semnificativă a bolii parodontale. Acestea sunt:

  • Prezența unor factori de risc: Tutunul de exemplu, reduce capacitatea organismului de a face față bacteriilor și de a lupta cu inflamațiile. Adăugăm pe listă alcoolul și substanțele stupefiante;
  • Genetica: Parodontoza poate apărea și pe fondul geneticii. Dacă ai cazuri în familie, ar trebui să ajungi mai des la stomatologie. E mai bine să previi;
  • Prezența anumitor boli: Osteoporoza, de exemplu, poate facilita deteriorarea țesuturilor osoase inclusiv din zona maxilarelor.

Tratament pentru parodontoză

Din fericire, majoritatea pacienților pot beneficia de un tratament laser pentru parodontoză, dar numai la recomandarea echipei medicale. Sigur că într-o fază incipientă, de gingivită mai exact, planul de tratament poate include doar detartraj și igienizare profesională. În cazuri complexe, întreaga procedură este mai amplă. De regulă, un plan complet de tratament poate arăta așa:

  • Consultația inițială – Niciun plan de tratament nu poate începe fără o consultație inițială;
  • Igienizare dentară – Detartraj, air-flow și periaj profesional;
  • Tratament cu laser – Pentru a îndepărta infecția și țesuturile bolnave;
  • Biostimularea țesuturilor – se introduce un produs biologic pentru a stimula procesul de vindecare;
  • Reevaluare – Pacientul revine în cabinet pentru o reevaluare. Se analizează efectul tratamentului și se fac noi recomandări.

În concluzie, boala parodontală poate avea un impact negativ asupra întregului organism, de aceea se impune ca pacienții să ajungă de cel puțin două ori pe an la stomatologie. Depistată în stadiu precoce, boala parodontală poate fi trată ușor și oprită din evoluție. În caz contrar, aceasta poate conduce la multiple afecțiuni și, din păcate, consecința este una singură – pierderea dinților. Mergi la o primă consultație și vezi dacă îți poți salva zâmbetul!

Comentarii
  • la noi in casa igiena dintilor a fost si este foarte riguroasa si tot avem cazuri cu paradontoza, deci este genitc. Care dinte voievozii tarii au avut paradontoza si a purtat mustata ca si-a pierdut toti dintii, stiti? cum credeti ca se simt dintii cand sunt atinsi de metal (lingura si furculita) din argint, ainox, si alte metale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`