Prima pagină » Informații utile » Ce este resuscitarea cardio-respiratorie și când trebuie efectuată. Cât de important este să intervii imediat

Ce este resuscitarea cardio-respiratorie și când trebuie efectuată. Cât de important este să intervii imediat

08 apr. 2025, 15:38,
în Informații utile

Resuscitarea cardio-respiratorie trebuie efectuată atunci când inima unei persoane încetează să mai funcționeze sau atunci când respirația se oprește. Aceasta este o tehnică salvatoare de vieți, pe care o poți folosi în situațiile de urgență. Procedura de intervenție imediată poate face diferența între viață și moarte, în special în cazurile de stop cardiac sau alte incidente critice.

În situații de urgență, fiecare secundă contează. Astfel, indiferent de mediul în care se află o persoană, resuscitarea trebuie realizată rapid și eficient pentru a restabili circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor.

Ce este resuscitarea cardio-respiratorie și cum trebuie efectuată

Resuscitarea cardio-respiratorie este o procedură de urgență care poate să restabilească funcțiile vitale ale unei persoane atunci când inima a încetat să mai bată sau respirația s-a oprit. Această tehnică se bazează pe compresii toracice și respirații artificiale pentru a imita funcția naturală a inimii și plămânilor, pentru a asigura circulația sângelui oxigenat către organe. De asemenea, serviciile de urgență trebuie apelate, însă până la sosirea ambulanței, intervenția imediată poate salva vieți. În plus, poți afla în cât timp te trezești după anestezia generală și care sunt efectele pe termen lung ale procedurii.

Înainte de a interveni, asigură-te că scena este sigură pentru tine și pentru pacient. Verifică dacă nu există pericole suplimentare care ar putea pune în risc intervenția. Agită ușor persoana și strigă pentru a vedea dacă există reacții. Lipsa răspunsului indică faptul că intervenția este necesară. Solicită imediat asistență medicală de urgență. Dacă ești singur, efectuează măsurile de bază de resuscitare timp de 2 minute, apoi apelează serviciile de urgență.

Așază persoana pe spate și înclină capul ușor înapoi, ridicând bărbia pentru a deschide căile respiratorii. Privește, ascultă și simte dacă există respirație timp de aproximativ 10 secunde. Dacă nu reușești să detectezi respirații normale, poți iniția compresiile toracice. Plasează vârful uneia dintre mâini la mijlocul pieptului, suprapune cealaltă mână și apasă cu forță la o adâncime de aproximativ 5-6 centimetri, cu un ritm de 100-120 compresii pe minut. Asigură-te că pieptul revine complet după fiecare compresie.

După 30 de compresii, oferă 2 respirații de salvare. Înclină capul spre spate și strânge nasul, apoi suflă ușor în gură până când observi că pieptul se ridică. Repetă ciclul de 30 de compresii și 2 respirații până când sosesc ajutoarele sau până când persoana își reia respirația normală. Este important să subliniem faptul că tehnicile de resuscitare pot varia în funcție de vârsta pacientului și de instruirea de prim ajutor a celui care intervine. Cursurile de resuscitare organizate de instituții medicale specializate te pot învăța cum să aplici corect aceste tehnici.

În ce situații se realizează manevra

Resuscitarea cardio-respiratorie trebuie efectuată în situații de urgență în care funcțiile vitale ale unei persoane au încetat să mai funcționeze corespunzător. Cea mai frecventă situație care necesită intervenție este stopul cardiac, unde inima încetează să bată în mod eficient, iar fluxul sanguin către organe este compromis. Acest eveniment poate fi cauzat de boli cardiace cronice, infarct miocardic sau alte afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, poți afla cum se manifestă meningita meningococică sau boala care ucide în 48 de ore.

În cazul în care o persoană este aspirată în apă și nu reușește să înoate, resuscitarea trebuie realizată imediat după extragerea din apă pentru a preveni deteriorarea creierului din cauza lipsei de oxigen. În urma unor accidente grave, cum ar fi accidentele de circulație, persoanele pot suferi de stop cardiac din cauza traumelor severe sau a hemoragiilor masive. Persoanele care se sufocă din cauza blocării căilor aeriene, de exemplu, prin inhalația unui obiect străin, pot avea nevoie de resuscitare, dacă nu reușesc să respire eficient. Anumite substanțe toxice sau un consum excesiv de medicamente pot duce la probleme cardiace severe, în care intervenția prin resuscitare devine vitală.

Uneori, o persoană aparent sănătoasă poate suferi un stop cardiac din cauze neașteptate, iar intervenția rapidă poate fi singura șansă de supraviețuire. Fiecare dintre aceste situații reprezintă o urgență medicală absolută, unde fiecare secundă contează. Resuscitarea este aplicată imediat după constatarea încetării respirației și a activității inimii pentru a restabili funcțiile vitale. Intervenția promptă și corectă poate prelungi semnificativ șansele de supraviețuire, în timp ce lipsa unei reacții rapide poate duce la consecințe grave sau fatale. Așadar, resuscitarea cardio-respiratorie trebuie efectuată cu o mare atenție și în cunoștință de cauză.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Papa Francisc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025