Prima pagină » Sanatate » Ce este saturația de oxigen și cum se măsoară? Iată care sunt primele semne ale unei saturații scăzute – VIDEO

Ce este saturația de oxigen și cum se măsoară? Iată care sunt primele semne ale unei saturații scăzute – VIDEO

27 mart. 2023, 13:46,
în Sanatate

Nu știi ce este saturația de oxigen și cum se măsoară? Ei bine, află din rândurile care urmează totul despre saturația de oxigen și, mai ales, care sunt primele semne ale unei saturații scăzute.

Sângele este un element extrem de important, deoarece transportă oxigenul către celule și contribuie la sănătatea acestora. În unele cazuri, medicii pot afla informații despre sănătatea unei persoane doar prin simpla măsurare a saturației de oxigen. Dacă aceasta are o valoare optimă, înseamnă că organismul funcționează normal. Sănătatea se deteriorează în momentul în care saturația de oxigen scade sub nivelul de referință ideal.

Valorile care scot la iveală o saturație normală de oxigen în sânge sunt între 95% și 100%. Acest interval indică faptul că organismul a fost oxigenat corespunzător pentru a funcționa în parametri normali. O valoare mai mică de 95% înseamnă că starea de sănătate a persoanei implicate trebuie monitorizată de un medic. Dacă saturația de oxigen scade sub 90%, pacientul are nevoie de asistență medicală urgentă.

Ce este saturația de oxigen și cum se măsoară corect?

Saturația de oxigen, cunoscută și sub forma „SpO2”, este determinată de o tehnică ce poartă numele de pulsoximetrie. Aceasta se referă la utilizarea unui senzor, care arată cantitatea de oxigen aflată în sânge.

Procedura nu este una invazivă și, implicit, nu provoacă durere. Se poate realiza atât acasă, cu ajutorul unui mic aparat, cât și la solicitarea unui medic. În cazul în care există suspiciunea de hipoxemie (nivel scăzut al saturației de oxigen), pot fi recomandate investigații suplimentare.

Pentru o determinare corectă a saturației de oxigen în sânge, este nevoie ca aparatul să funcționeze, să aibă baterie și mâna pacientului să fie curată și uscată. De asemenea, pacientul trebuie să stea linișitit, pentru a nu influența rezultatul.

„La oricine ne speriem sub 94, e o problemă sub 94%, înseamnă că e grav. Nu trebuie să ajungem la situații foarte grave. De obicei, saturația oxigenului trebuie luată corect, trebuie aparatul să funcționeze, să aibă bateria corectă, mânuța să fie cu pielea ștearsă, să stea liniștit. Pentru că știți, sunt și variații. Concomitent cu saturația putem lua și pulsul și e foarte important și aici. Dar în afară de saturația de oxigen, starea generală a copilului, culoarea, nu trebuie să așteptăm să aibă cianoză, albăstrirea aceea în jurul gurii, pentru că atunci este deja destul de problematic și de târziu. Orice copil care tușește și are o saturație scăzută sau semne de hipoxie, trebuie să meargă, să fie consultat, să facă o radiografie.”, a declarat Evelina Moraru, medic primar pediatru, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Primele semne ale unei saturații de oxigen scăzute

Atunci când saturația de oxigen din sânge este scăzută, pot apărea mai multe simptome. Printre acestea, des întâlnită este tahicardia sau accelerarea ritmului cardiac, care poate determina și hipertensiune arterială sau transpirație. De asemenea, poate fi vorba și despre bradicardie, adică rărirea normală sau patologică (sub 60 de pulsaţii) a ritmului cardiac.

Multe persoane cu saturație de oxigen scăzută se confruntă și cu răcirea extremităților, această manifestare putând fi întâlnită și în alte patologii de tipul sindromului Raynaud. Totodată, pot apărea tulburări de vedere, cefalee bruscă și intensă, agitație psihomotorie sau letargie ori pierderea stării de conștiență.

Un alt semn poate fi și tahipneea, care înseamnă accelerarea ritmului respirator cu folosirea mușchilor respiratorii accesori. Pot fi întâlnite și bătăi ale aripilor nasului.

Un ultim simptom și cel mai grav dintre toate este cianoza periorală și a extremităților, manifestare indusă de creșterea peste valoarea de 5g/dl a deoxihemoglobinei în sângele capilar.

În cazul în care vă confruntați cu aceste simptome, nu ezitați să luați legătura cu un medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`