Prima pagină » Sanatate » Ce este spirulina și de ce trebuie să o consumi? Beneficii și contraindicații

Ce este spirulina și de ce trebuie să o consumi? Beneficii și contraindicații

07 apr. 2023, 11:03,
în Sanatate

Tot mai mulți oameni încep să ia spirulină pentru o stare de sănătate perfectă, dar ce este aceasta? Iată ce beneficii, dar și ce contraindicații prezintă spirulina.

Spirulina reprezintă o microalgă, care are apreciată încă din cele mai vechi timpuri. Este căutată pentru calitățile nutriționale deosebite, dar și pentru proprietățile sale, care sunt în număr mare.

Spirulina este un superaliment, care provine din algele verzi-albăstrui, ce se găsesc în lacurile sărate din climatul subtropical, dar și în ocean. Pe lista proprităților sale se află scăderea colesterolului, accelerarea metabolismului, scăderea în greutate, dar și tratarea depresiei, a anxietății ori a problemelor de atenție.

Important de precizat este că doar 7 grame de spirulină are valori nutriționale incontestabile, și anume: calorii – 20 kcal, proteine – 4 g, vitamina B1 – 11% din doza zilnică recomandată, vitamina B2 – 15% din doza zilnică recomandată, vitamina B3 – 4% din doza zilnică recomandată, cupru – 21% din doza zilnică recomandată și fier – 11% din doza zilnică recomandată. În plus, spirulina are în compoziție doze mici de magneziu, potasiu și mangan, dar și alte elemente folositoare pentru buna funcționare a organismului.

Spirulina: Beneficii și contraindicații

De-a lungul anilor, specialiștii au făcut numeroase studii, pentru a vedea cât de eficientă este spirulina în menținerea sănătății organismului. Astfel, ei au descoperit o multitudine de beneficii ale consumului de spirulină, dar au ajuns și la concluzia că acest superaliment poate fi contraindicat anumitor persoane.

Beneficii

Un beneficiu al consumului de spirulină este scăderea nivelului de trigliceride din sânge și a colesterolului „rău”. Potrivit unui studiu recent, s-a demonstrat că un gram de spirulină poate reduce nivelul de trigliceride din sânge cu 16,3%, iar colesterolul cu 10,1% 2.

Grație proprietăților antiinflamatorii și antioxidante, spirulina ferește organismul de stresul oxidativ la nivelul ADN-ului, dar și la nivel celular 1. Stresul oxidativ generează inflamație cronică, care duce la apariția unor boli precum cancerul. Astfel, consumul de spirulină are un efecte antiinflamator puternic.

De asemenea, spirulina preîntâmpină acumularea colesterolului de către acidul gamma-linolenic, problemă care ar putea apărea din cauza deficienței de minerale, abuz de alcool sau tutun, infecții sau îmbătrânire.

Contraindicații spirulină

Chiar dacă spirulina este bine tolerată de majoritatea oamenilor, sunt și persoane care nu ar trebui să o consume. De pildă, cei cu boli renale ar trebui să stea departe de spirulină, deoarece corpul produce o cantitate mare de amoniac atunci când metabolizează proteina din spirulină, care, ulterior, se transformă în uree. În acest fel, se pune o presiune foarte mare asupra rinichilor să elimine o cantitate mare de uree din sânge, unele persoane având riscul de a face insuficiență renală. În urma unei concentrații mari de uree în sistemul renal, unii oameni pot dezvolta pietre la rinichi.

Totodată, consumul de spirulină este contraindicat celor care au probleme cu sistemul digestiv. Această substanță este responsabilă de apariția flatulenței, a crampelor abdominale, a stării de greață și a anafilaxiei, în special în cazul persoanelor care o consumă prima dată.

Așadar, spirulina nu este recomandată oricui, ci doar acelor persoane sănătoase, care doresc să își mențină starea de bine.

Atenție! Acesta este un articol pur informativ. În cazul în care doriți mai multe detalii, luați legătura cu un medic. Nu luați tratamente „după ureche” și solicitați, întotdeauna, sfatul unui medic de familie sau al unui medic de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`