Spondiloza cervicală corespunde absenței unei părți a vertebrei situată pe partea sa posterioară.
Mai frecventă în regiunea lombară (5% din populație), spondiloliza este rară în regiunea cervicală. De origine încă necunoscută, dar probabil congenitală, această patologie corespunde absenței unei părți a vertebrei situată pe partea sa posterioară (istm vertebral). La nivelul colului uterin, cea de-a 6-a vertebră este cel mai adesea afectată (74% din cazuri). Cu toate acestea, a 2-a, a 3-a, a 4-a și a 5-a vertebră pot fi afectate la rândul lor. Spondiloliza este uneori însoțită de spina bifidă, cu alte cuvinte o expunere a meningelor sau a măduvei spinării datorită absenței acoperirii osoase.
Cine este afectat de spondiloza cervicală?
Transmiterea genetică a spondilolizei este legată de sex.
Spondiloza cervicală este excepțională la femei.
Care sunt simptomele spondilolizei cervicale?
Spondiloza cervicală este cel mai adesea asimptomatică.
Spondiloza este adesea descoperită accidental în timpul unei radiografii cervicale, de exemplu în urma unui accident sau a unei dureri cronice de gât. În altă parte, spondiloliza cervicală are ca rezultat dureri de cap occipitale sau durere care urmează calea rădăcinilor nervoase situate în jurul periferiei vertebrei în cauză. Mai rar, boala se poate manifesta ca paralizie bruscă atunci când vertebrele se mișcă. Este spondilolisteză.
Cum este diagnosticată spondiloza cervicală?
Razele X convenționale sunt suficiente pentru a confirma diagnosticul. Radiografiile frontale, laterale și pe trei sferturi ale coloanei cervicale pot evidenția anomalia osoasă. Sunt necesare imagini dinamice ale coloanei vertebrale (în mișcare) pentru a evalua stabilitatea leziunii. O scanare CT a coloanei vertebrale sau chiar un RMN poate fi necesară pentru a clarifica diagnosticul sau existența unui risc neurologic.
Care sunt principalele tratamente pentru spondiloza cervicală?
Nu este necesar niciun tratament atunci când spondiloza cervicală descoperită întâmplător nu este însoțită de simptome sau instabilitate.
În caz de durere, analgezicele sunt suficiente.
Când spondiloza este însoțită de un risc de paralizie a membrelor inferioare sau instabilitate semnificativă, este esențial un consult chirurgical. Poate fi indicată fixarea chirurgicală a vertebrei afectate.
Puteți face sport cu spondiloza cervicală?
Practica sportului este posibilă dacă leziunea este stabilă și asimptomatică.
Se recomandă evitarea contactului sau a sporturilor violente atunci când spondiloza cervicală este însoțită de instabilitate sau spondilolisteză. În cele din urmă, spondiloza expune restul vertebrei în cauză unei fracturi de stres prin fenomen de suprasarcină.
Medicamentele naturale își au locul lor pe lângă tratamentul spondilolizei cervicale?
Manipularea osteopatică trebuie evitată în cazul spondilozei. Masajele gâtului sunt indicate atunci când spondiloza este însoțită de contracturi musculare reflexe. Cataplasma de argila verde poate reduce durerea musculară.