Boli si tratamente

Ce este „boala gatului nemiscat”

Publicat: 05 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce este boala gatului nemiscat
Ce este spondiloza cervicală

Ce este spondiloza cervicală. Osteoartrita este o boală care afectează articulațiile și se caracterizează prin uzura de discuri intervertebrale, articulații intervertebrale cartilaginoase, asociate cu deteriorarea osului din apropiere. Spondiloza cervicală (uneori numită cervicartroză) este o formă de osteoartrită care afectează vertebrele cervicale situate în gât. Această patologie apare cel mai adesea de la vârsta de 40 de ani, preocupă mai ales persoanele cu vârsta peste 50 de ani și provoacă dureri de cap rigiditate a gâtului și cauza se numește nevralgie cervico-brahială. Tratamentele propuse au drept scop calmarea durerii și reducerea progresiei bolii.

Spondiloza cervicală este definită ca uzura cartilajelor în articulațiile vertebrelor cervicale (gât), iar această uzură este asociată cu reacțiile oaselor proximale. Este o boală cronică care evoluează treptat pe parcursul mai multor ani. Osteoartrita provoacă adesea crize care uneori sunt dureroase, dar care se rezolvă și nu se întorc neapărat.

Cauze

Cauzele spondilozei cervicale nu sunt bine cunoscute. Deși este adevărat că degradarea cartilajului este adesea asociată cu o încordare prea mare pe gât, uzura apare și la persoanele ale căror gât sunt nemișcate pentru perioade lungi de timp, de exemplu, soldații și ofițerii de poliție care adesea trebuie să stea drept timp de câteva ore. În afară de faptul că gâtul este mai mult sau mai puțin solicitat, spondiloza cervicală se datorează și mecanismelor implicate în degenerarea și regenerarea cartilajului.

Ce este spondiloza cervicală. Diagnostic

Medicul va întreba pacientul despre durerile, aspectul, intensitatea și frecvența acestora. Examenul clinic este apoi foarte important, astfel încât să înțeleagă la ce nivel al coloanei vertebrale poate fi localizată osteoartrita.

Examenele de imagistică medicală (radiografii, RMN, tomografie) vor evidenția prezența osteoartritei. În caz de suspiciune de deteriorare arterială, alte examinări sunt efectuate ca arteriografie sau angiografie.

Manifestările clinice ale bolii variază de la caz la caz. În aproximativ 50% din cazuri, spondiloza cervicală, deși este vizibilă pe radiografie, nu provoacă semne enervante. În altele, spondiloza cervicală provoacă dureri mai mult sau mai puțin intense la nivelul gâtului și gâtului (cervicalgie) și predominant pe o parte, care radiază spre scapula și zona occipitală.

Adauga un comentariu