Un abces pulmonar reprezintă o infecție gravă la nivelul plămânilor, care poate pune în pericol viața pacientului dacă nu este tratată corespunzător. Această afecțiune poate apărea după o pneumonie severă sau ca urmare a aspirației accidentale de alimente, lichide sau bacterii în plămâni.
Abcesul pulmonar este o cavitate umplută cu puroi. În cea mai mare parte a cazurilor, acesta este rezultatul unei infecții bacteriene în țesutul pulmonar, care determină moartea țesutului pulmonar. Puroiul se acumulează în spațiul rezultat.
Ce este un abces pulmonar?
Formarea unui abces pulmonar începe prin inflamarea locală a țesutului, urmată de necroză, iar apoi de formarea unei cavități delimitate de o membrană inflamată.
Treptat, cavitatea se umple cu puroi, compus din resturi celulare, bacterii și leucocite. De obicei, un abces pulmonar se va forma din necroza lichefiantă a țesutului pulmonar. Este foarte important ca un abces pulmonar să fie clasificat în primar sau secundar, deoarece diferă nu doar prin etiolgoie, ci și prin riscul de complicații și microbiologie, adică bacteriile implicate.
În trecut, cele mai bune cazuri de abces pulmonar erau cauzate de complicațiile pneumoniei. Astăzi, 90% dintre abcesele pulmonare sunt cauzate de bacterii anaerobe: Bacteroides, Fusobacterium Nucleatum, Peptostreptococcus sau Veillonella.
Față de cazurile de supurație difuză de tipul gangrenei pulmonare, abcesul este localizat, mai adesea în plămânul drept, în segmentul superior al lobului inferior sau segmentul posterior al lobului superior. Această manifestare are loc în 70% dintre cazuri la bărbați, în special la cei cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani.
Principalele cauze ale unui abces pulmonar includ: aspirația alimentelor, lichidelor sau bacteriilor în căile respiratorii; infecții bacteriene severe, cum ar fi pneumonia netratată; sistem imunitar slăbit din cauza unor boli cronice, precum diabetul sau HIV; consumul excesiv de alcool, care crește riscul de aspirație.
Cine este expus riscului
Persoanele cu tulburare de consum de alcool sau care au fost recent bolnave, în speciald de pneumonie, au un risc mai mare de a dezolta un abces pulmonar. Alte persoane care sunt, de asemenea, expuse la risc includ cele cu sisteme imunitare slăbite din cauza: unui transplant de organ, cancer, HIV, boală autoimună.
Riscul este crescut pentru persoanele care au fost recent sub anestezie sau sedare, precum și pentru cele care au fost inconștiente ca urmare a unei leziuni sau boli. Inhalarea unui obiect străin care blochează o cărare de aer mare este, de asemenea, un factor de risc.
Pentru a diagnostica un abces pulmonar, un medic va examina mai întâi istoricul medical al pacientului. Vor dori să afle despre operațiile recente în care s-a folosit anestezia. Dacă există suspiciunea unui abces, medicul va analiza sputa sau puroiul.
Medicul ar folosi, de asemenea, tehnici de imagistică, cum ar fi o radiografie sau o tomografie, pentru a vedea unde se află infecția în plămân și pentru a exclude alte condiții, cum ar fi cancerul sau emfizemul.
Dacă nu sunt tratate la timp sau dacă nu sunt tratate adecvat, abcesele pot duce la o răspândire a infecției în organism, în unele cazuri putând fi pusă în pericol chiar viața. Trebuie imediat luată legătura cu medicul în cazul în care abcesele pulmonare nu dispar de la sine, inclusiv după un tratament.