Magazin

Ce fel de utilaj este un elevator auto și de ce ai nevoie de unul dacă ești patronul unei afaceri cu autoturisme?

Publicat: 26 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce fel de utilaj este un elevator auto și de ce ai nevoie de unul dacă ești patronul unei afaceri cu autoturisme

Cei pasionați de mecanică auto știu cu siguranță ce este un elevator auto și la ce se folosește un astfel de utilaj greu. Dar există și patroni de afaceri cu automobile mai puțini familiarizați cu partea tehnică, ce ar putea profita din plin descoperind proprietățile și avantajele oferite de un elevator.

Elevatoarele auto sunt niște mașinării care de obicei se fixează în podea și cu ajutorul cărora se pot ridica de la sol autoturisme grele, în vederea reviziei și reparării. Utilizând un elevator auto, un operator calificat poate ridica un autoturism chiar și până la o înălțime de 1900 mm în funcție de limitările acestuia. Astfel, pentru desfășurarea diferitelor operațiuni, mecanicii pot intra în deplină siguranță sub caroseria mașinii și au posibilitatea de a remedia defecțiunile automobilului stând într-o poziție confortabilă, și nu întinși pe spate așa cum o cere utilizarea unui cric.

 

De câte feluri sunt elevatoarele auto?

Există mai multe tipuri de elevatoare auto. În primul rând, după modul de funcționare, elevatoarele auto se împart în elevatoare electromecanice și electrohidraulice. Apoi, după structura lor, putem aminti: elevatoarele de tip foarfecă de suprafață sau îngropate, elevatoarele cu două sau patru coloane și elevatoarele de tip platformă, cel mai des întâlnite în vulcanizările auto. Pentru motociclete se folosesc niște elevatoare speciale, anume concepute pentru acest tip de vehicul. Toate aceste tipuri de elevatoare amintite până acum se găsesc în magazinul online eqp.ro de unde poți cumpăra elevatoare auto performante, la cele mai bune prețuri.

Indiferent de modul lor de funcționare sau forma lor, un lucru pe care îl au în comun toate elevatoarele este faptul că nu pot ridica autoturisme cu mase mai mari decât sarcinile lor maxime de ridicare. Astfel, unele elevatoare nu pot eleva de la sol decât mașini mici, de familie, în timp ce altele pot ridica și SUV-uri sau microbuze.

Elevatoarele auto sunt considerate utilaje grele pentru că masa celor mai multe dintre ele este de aproximativ 500 de kilograme, în timp ce unele dintre ele pot depăși greutatea de o tonă. De aceea, în momentul instalării lor într-un atelier, trebuie să se țină cont de duritatea bazamentului și de puterea sa de a susține sau nu un elevator auto atât de greu.

Ce fel de situații presupun utilizarea unui elevator auto?

Service-urile auto pot supraviețui și fără elevatoare. Dar existența unui astfel de utilaj poate ridica afacerea la un cu totul alt nivel, minimizând timpul de lucru al mecanicilor și putând astfel servi mai mulți clienți în același program ca și până acum.

Scopul principal al elevatoarelor auto este de a ridica autoturismele de la sol în vederea reviziei și depanării. Ele nu se pot folosi pentru alte obiecte sau pentru ființe vii și nici nu se recomandă utilizarea lor când în autoturism încă există pasageri, pentru evitarea accidentelor. Prin sistemele lor de prindere, elevatoarele auto asigură o fixare solidă a automobilelor și reduc la maxim posibilitatea producerii unui accident. Pe de altă parte, pentru eliminarea oricărui risc, legea în vigoare impune obținerea unor autorizații speciale în vederea operării elevatoarelor auto și angajarea unui personal calificat în acest sens.

Care este diferența dintre elevatoarele auto?

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, elevatoarele auto sunt create cu scopul de a ridica autoturismele de la sol. Niciun alt elevator nu poate fi folosit pentru alte activități și nici nu se recomandă operarea sa pentru vehicule mai grele decât utilajul deținut poate susține. Pe de altă parte, există și elevatoare mai speciale fabricate anume pentru operații de setare a direcției și geometriei roților.

Elevatoarele de direcție sunt puțin mai costisitoare decât cele obișnuite, dar dacă în calitate de patron de atelier auto obișnuiești să oferi astfel de servicii clienților tăi, ele reprezintă o investiție cum nu se poate mai profitabilă deoarece permit efectuarea rapidă și eficientă a unor astfel de operațiuni. În ceea ce privește forma, cele mai multe elevatoare auto pentru direcție sunt elevatoare de tip foarfecă, foarte puternice și cu sisteme speciale de prindere și reglare a autoturismelor. În rest, ca și elevatoarele obișnuite elevatoarele de direcție sunt făcute în așa fel încât să mute autoturismele pe verticală.

 

Adauga un comentariu