Sanatate

Ce fructe conțin vitimina C. Topul celor mai mari valori

Publicat: 01 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce fructe conțin vitimina C. Topul celor mai mari valori
Acerola sau Vișina de Barbados este cu siguranță fructul care deține cea mai mare cantitate de vitamina C

Vitamina C este un puternic antioxidant, de prezența căreia depinde foarte mult funcționalitatea sistemului imunitar.

Având în vedere că vitamina C nu este produsă și nici depozitată în corp, este important să consumăm zilnic fructe bogate în vitamina C pentru a nu avea carențe.

De aceea este foarte important să știm ce fructe sunt recomandate să consumi pentru un aport suficient de vitamina C.

Despre vitamina C, Mihaela Bilic, medic nutriționist, recomandă suplimentele de vitamina C și avertizează în privința consumului exagerat de fructe.

Acerola, fructul cu cea mai mare cantitate de vitamina C

Acerola sau Vișina de Barbados este cu siguranță fructul care are cea mai mare cantitate de vitamina C. Aceasta conține 1,6 grame de vitamina C pentru fiecare sută de grame de fruct. Ca să ne dăm seama de cantitate trebuie să precizăm că acerola conține de 50 de ori mai multă vitamina C decât o portocală.

Acerola face parte din familia Malpighiaceae și este o drupă  rotundă, de culoare roșu aprins și au de obicei diametru de 1,25-2,50 mm si o pulpă zemoasă cu un gust dulce acrișor.

Aceste fructe sunt recomandate a fi consumate mai ales iarna, iar în cazul femeilor în timpul sarcinii, când crește aportul de vitamina C de care are nevoie corpul.

Coacăzele negre, un rezervor de vitamine

Coacăzele sunt bogate în vitamina C, având aproximativ 181 mg de vitamina C. Cantitatea de vitamina C este de trei ori mai mare decât în portocale, spre exemplu. Acestea conțin, în plus, și antioxidanți, într-o cantitate de două ori mai mare decât afinele și potasiu, o valoare dublă decât cea din banane.

În plus, în micile boabe de coacăze se găsesc o mulțime de vitamine și minerale: vitamina A, B1, B2, B6, PP, calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectina, acizi organici și uleiuri volatile.

Kiwi, fructul folosit în diete

Kiwi este un fruct bogat în vitamine, în special vitaminele C, B9 și E. În plus, kiwi conține minerale, precum calciu, fosfor și potasiu.

Cantitatea de vitamina C la 100 de grame de fruct proaspăt cules este de aproximativ 93 mg de vitamina C. De menționat că un singur kiwi poate asigura organismului doza zilnică recomandată de vitamina C.

Chiar dacă este un fruct foarte dulce, kiwi are un continut foarte scăzut de calorii. Astfel, 100 de grame de fruct are aproximativ 60 de calorii și tocmai de aceea este des folosit în diete ca gustare.

Litchi, bogat în minerale

Un alt fruct bogat în vitamina C este litchi, acesta având aproximativ 72 mg de vitamina C la fiecare kilogram de produs. Aportul de vitamina C pentru un kilogram de fruct este de aproximativ 80% din rația zilnică necesară unui adult.

Pe lângă vitamina C, litchi conține minerale, precum fosforul, sodiul și potasiul, atât de necesare organismului pentru reglarea tensiunii arteriale, pentru buna funcționare a sistemului nervos sau pentru sănătatea oaselor și dinților.

Lămâia și portocala

Cu siguranță cele mai cunoscute și folosite fructe care conțin vitamina C sunt lămâia și protocala. Lămâia conține 50 mg de vitamina C la 100 g de fruct. Portocala conține 50 mg de vitamina C.

În ceea ce privește lămâia, aceasta are un efect antioxidant, datorită prezenței suplimentare a vitaminelor din grupul B.

Portocala are un ocnținut bogat de vitamina A și bioflavonoide, având un rol important în reconstrucția fibrelor de colagen.

Adauga un comentariu