Prima pagină » Sanatate » Ce i-a salvat viața unei mame după o operație de micșorare a stomacului? A slăbit 70 de kilograme, dar starea sa a devenit critică

Ce i-a salvat viața unei mame după o operație de micșorare a stomacului? A slăbit 70 de kilograme, dar starea sa a devenit critică

10 oct. 2025, 10:05,
Ionela Melinte în Sanatate

O tânără din Marea Britanie a trecut de la visul unei vieți sănătoase, la un adevărat coșmar. Apariția sarcinii și pofta de sandvișuri cu ketchup i-au salvat viața unei mame, după o operație de micșorare a stomacului. După ce a slăbit peste 70 de kilograme, organismul ei a încetat să mai funcționeze normal, iar femeia a fost nevoită să se hrănească printr-un tub aproape doi ani.

Cazul impresionant al lui Rosie Lee, o femeie de 31 de ani din Luton, Hertfordshire, a stârnit valuri de emoție și uimire în Marea Britanie. După o operație de micșorare a stomacului (gastric sleeve) efectuată în august 2021, Rosie a pierdut peste 70 de kilograme, ajungând de la aproximativ 133 kg, jumătate din greutatea inițială.

Pofta de sandvișuri cu ketchup a salvat viața unei mame după o operație de micșorare a stomacului

Ceea ce ar fi trebuit să fie începutul unei vieți noi și sănătoase s-a transformat însă într-un adevărat coșmar. În doar câteva luni, femeia a ajuns să nu mai poată mânca aproape nimic.

„Eram obeză morbid și voiam să fiu mai sănătoasă pentru fiica mea și să am mai multă încredere în mine. La început, totul părea că merge bine, dar apoi am observat că stomacul îmi tolera din ce în ce mai puțină mâncare și începeam să vomit tot mai des. În cele din urmă, trăiam doar cu un biscuit sărat. Nu puteam mânca mai mult de un cracker sau doi biscuiți pe zi”, povestește Rosie Lee.

Deși a reușit să slăbească spectaculos, în februarie 2023 Rosie ajunsese într-o stare critică. Aceasta era subponderală clinic și incapabilă să își mențină un nivel minim de nutriție.

 „Stomacul meu se micșorase atât de mult, încât pur și simplu nu mai funcționa. Nu puteam păstra mâncarea, o vomitam imediat. Am ajuns la spital, subnutrită, slăbită și speriată”, a declarat tânăra.

În urma unei spitalizări de două săptămâni, medicii au descoperit că Rosie suferea de o afecțiune genetică rară, sindromul Ehlers-Danlos (EDS). Boala afectează țesuturile conjunctive care susțin pielea, articulațiile și mușchii, iar în cazul ei, combinația dintre EDS și efectele operației a dus la prăbușirea completă a funcției gastrice.

„Am fost diagnosticată cu sindromul Ehlers-Danlos, iar medicii cred că legătura dintre această boală și operația de micșorare a stomacului a fost motivul pentru care organismul meu a reacționat atât de rău”, a explicat Rosie.

Din cauza problemelor digestive severe, femeia a fost nevoită să fie hrănită printr-un tub aproape doi ani. Alimentarea se făcea lent, în decurs de aproximativ nouă ore pe zi, ceea ce îi îngreuna enorm viața de zi cu zi.

„Tubul îți controlează complet existența. Ești conectată mereu la un fir, trebuie să-l porți peste tot, oamenii se uită ciudat, întreabă ce e. Nu poți mânca normal, nu poți merge la restaurant, nu poți avea o viață socială ca înainte”, mărturisește Rosie Lee.

Pentru o mamă tânără, care îngrijea o fetiță de patru ani, situația era cu atât mai grea.

„Mi-a fost foarte greu să-i explic fiicei mele de ce mama e diferită și are acel tub. Când ieșeam cu prietenii, comandam ceva mic, poate un aperitiv sau o porție pentru copii, dar de multe ori trebuia să merg la baie să vomit. Era umilitor și dureros”, a susținut mama.

În ciuda dificultăților, Rosie nu și-a pierdut speranța.

„Nu aveam o tulburare de alimentație, aveam pofta de mâncare, dar corpul meu pur și simplu nu mă lăsa să mănânc. Mă simțeam captivă în propriul corp”, a declarat aceasta.

Sarcina și pofta de ketchup i-au salvat viața

La sfârșitul anului 2024, viața lui Rosie Lee a luat o întorsătură neașteptată. Femeia a rămas însărcinată cu al doilea copil, iar corpul ei a început să se comporte diferit. Pe măsură ce sarcina avansa, a început să simtă din nou foamea, un semn pe care nu-l mai trăise de luni întregi.

„A revenit dorința de a mânca. Nu aveam o tulburare alimentară, dar corpul meu, până atunci, nu mă lăsa să mănânc nimic. Odată cu sarcina, totul s-a schimbat”, povestește ea.

Primul semn de revenire a apărut sub forma unei pofte ciudate, dar care i-a salvat viața. Sandvișurile cu ketchup i-au devenit tratament.

„Aveam poftă de ketchup și de pâine, nimic altceva. Era o gustare simplă, dar a fost primul pas. De acolo, am reușit să mănânc din ce în ce mai mult”, a mărturisit Rosie Lee.

Pe măsură ce apetitul i se îmbunătățea, Rosie a putut reduce dependența de tubul de alimentare. Cu o săptămână înainte de a naște, medicii i-au permis să renunțe complet la el și să mănânce din nou normal.

„A fost incredibil. După aproape doi ani în care mâncarea îmi fusese dușman, acum puteam din nou să simt gusturile, să mă bucur de mese, mă simțeam vie”, a spus tânăra mamă.

După nașterea fiului ei, Rosie a continuat să își recapete forțele și greutatea. Astăzi cântărește aproximativ 82 de kilograme și se bucură de o viață normală.

„Am fost hrănită prin tub aproape doi ani și probabil aș fi fost și acum, dacă nu rămâneam însărcinată. Fiul meu mi-a salvat viața, literalmente. E nebunesc, dar adevărat”, a afirmat femeia.

Pentru Rosie, experiența a fost o lecție dureroasă despre limitele corpului uman, dar și despre puterea instinctului matern.

„Când am început să simt din nou foamea, știam că trebuie să lupt. Nu doar pentru mine, ci și pentru copiii mei. Dacă nu l-aș fi avut pe băiețelul meu, sunt sigură că aș fi fost încă în aceeași situație”, a declarat Rosie Lee.

Astfel, sarcina și pofta de sandvișuri cu ketchup i-au salvat viața unei mame care a trecut printr-o  operație de micșorare a stomacului.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025