WoW!

Ce înseamnă alias. Cine îl poate folosi

Publicat: 30 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce înseamnă alias. Cine îl poate folosi

În ultima perioadă, limba română a cunoscut din ce în ce mai multe cuvinte noi, printre care și ce înseamnă alias. Acesta a devenit extrem de cunoscut de ceva vreme și este folosit de majoritatea oamenilor, însă puțini sunt cei care știu ce înseamnă.

Ce înseamnă alias

Cuvântul despre care vom discuta în cele ce urmează a devenit din ce în ce mai cunoscut și este folosit atât de vedete, cântăreți, informaticieni sau securiști. Acesta este folosit de cele mai multe ori pentru a ascunde identitatea reală a persoanei în cauză. Alias are conotații diferite în funcție de caz. Spre exemplu, la vedete și cântăreți are sensul de ”nume de scenă”, datorită căruia au devenit persoane publice. Spre exemplu, pe Theo Rose știe foarte puțină lume că o cheamă în realitate Theodora Maria Diaconu, majoritatea persoanelor cunoscând-o după numele său de scenă.

Alias, după cum v-ați dat seama, are sensul de ”poreclă”. În limba română acesta este extrem de utilizat deoarece ascunde identitatea majorității persoanelor publice. Câteva exemple sunt: Lady Gaga (Stefani Germanotta), Eminem (Marshall Mathers), Hannah Montana (Miley Cyrus), Inna (Elena Alexandra Apostoleanu), Spike (Mihai Ristea), Connect-R (Ștefan Relu Mihalache), Jo (Ioana Anuța) și lista poate continua.

Alte acronime pe care trebuie să le știi

Pe lângă cuvântul ”alias” mai există și alte cuvinte și expresii care în limba română se traduc tot ”porecle” sau nume de scenă.

Acestea sunt: pseudonim, AKA ( Also Known As – cunoscut și ca…), cognomen (un nume în plus adăugat la numele persoanei pentru a o distinge de alta cu același nume), supranume (Un nume adăugat la numele unei persoane pentru a o identifica într-un mod specific).

Acum că știi ce înseamnă alias, mai trebuie să știi și că există porecle sub cognomen clandestin, folosite de spioni în misiuni pentru a se recunoaște între ei și a-și ascunde identitatea lor adevărată dar și sobriquet, folosit adesea în lumea poetică – un așa-zis nume de scenă după care identifică cititorii poetul. De asemenea, în anul 2019 a existat o propunere de lege pentru ca persoanele cunoscute după numele de scenă să își poată trece porecla în buletin însă nu a fost aprobată.

Adauga un comentariu