Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce inseamna anemia sau hemoglobina scazuta: cauze, simptome
Ce inseamna anemia sau hemoglobina scazuta: cauze, simptome

Ce inseamna anemia sau hemoglobina scazuta: cauze, simptome

26 mai 2021, 12:21,
în Sanatate

Anemia se caracterizează printr-o scădere a numărului de globule roșii din sânge și, prin urmare, și a nivelului de hemoglobina. Hemoglobina este o proteină care se găsește pe celulele roșii din sânge. Acesta este cel care le permite să transporte oxigenul din plămâni către întregul corp. Dacă numărul de celule roșii din sânge este redus, la fel și cantitatea de oxigen transportată de sânge.

Simptomele anemiei

Simptomele anemiei variază în funcție de gravitatea acesteia. Persoanele care suferă de anemie ușoară până la moderată, nu vor avea simptome decat doar la efort. Cei care suferă de o formă mai severă de anemie, vor avea simptome chiar și în repaus.

Primele simptome sunt, în general, oboseala asociată cu o senzație de slăbiciune și paloare, care se observă cel mai adesea în ochi.

Celelalte simptome pot fi adăugate în cazul unei forme mai severe: somnolență, dificultăți de respirație la efort, crampe musculare, stare de rău, dureri de cap, amețeli, tinitus pulsatil, pierderea părului, unghii fragile, amenoree (absența menstruatiei), transpirație, senzație de sete, palpitații sau dureri în piept, tulburări de memorie, lipsă de motivație, scăderea poftei sexuale, scaune negre, sânge în urină sau scaun, tuse cu sânge etc.

Diagnosticul

Medicul va va recomanda un test standard de sânge, o hemoleucogramă completă. Acest test va face posibilă măsurarea mai multor elemente ale sângelui pentru a determina tipul de anemie. Numărul de celule roșii din sânge: în mod normal, globulele roșii ar trebui să fie cuprinse între 4,6 și 6 milioane pe mm3 de sânge la bărbați și între 4 și 5,4 milioane la femei.

Nivelul hemoglobinei:

Nou-născut: La 6 luni: La 12 ani: Femeie adultă: Femeie însărcinată (trimestrul III): Mascul adult: Bărbat> 70 de ani: Femeie> 70 de ani:

Reticulocitoza: aceasta este producerea de reticulocite, adică celule roșii din sânge, care sunt încă imature. Dacă producția lor este crescută (> 100.000 / mm3), va fi o anemie periferică regenerativă. Dacă producția lor este redusă (

Volumul globular mediu (VMC): corespunde dimensiunii globulelor roșii, este unul dintre criteriile esențiale pentru cunoașterea tipului de anemie. Este în mod normal între 80 și 100 µm3 sau normocitic. Dacă este >100 µm3, anemia va fi de tip macrocitar. Dacă este

Concentrația medie a hemoglobinei corpusculare: aceasta este cantitatea de hemoglobină prezentă în 100 ml de globule roșii eliberate din plasmă. Valoarea sa normală este de aproximativ 1,32 g/ml. Dacă este normal, anemia va avea deci un caracter normocrom, adică celulele roșii din sânge au culoarea obișnuită. Și dacă este redusa, anemia va avea un caracter hipocrom, adică celulele roșii din sânge vor fi mai clare decât în ​​mod normal.

Dacă medicul dumneavoastră suspectează anemie din cauza fierului insuficient, el va cere și un test pentru feritină (o proteină care stochează fierul). Această doză reflectă rezervele de fier ale corpului. Un nivel normal de feritină este între 20 și 40 ng / ml.

În cele din urmă, să știți că anemia nu este un diagnostic! Este manifestarea unei patologii de bază. Prin urmare, chiar și anemia moderată și asimptomatică ar trebui explorată pentru a găsi problema originală și a o trata.

Cauzele hemoglobinei scazute

Principalele cauze ale anemiei sunt:

Deficitul de fier: poate rezulta din sângerări cronice vizibile la nivel ginecologic, cum ar fi menstruatiile grele sau nevizibile la nivel digestiv, asociate cu ulcer sau polip. Un aport insuficient de alimente poate fi, de asemenea, cauza. Alternativ, fierul poate fi slab absorbit din tractul digestiv în contextul bolii celiace sau al intoleranței la gluten.

Un deficit de vitamina B12: cel mai adesea este legat de o malabsorbție a vitaminei B12 în tractul digestiv în cazul anemiei Biermer. Poate apărea la o dietă vegetariană sau vegană foarte strictă. Și, în cele din urmă, se observă în anumite boli inflamatorii intestinale sau boala celiacă.

Un deficit de vitamina B9: este adesea cauzat de o dietă dezechilibrată săracă în legume verzi. Un deficit de vitamina B9 poate fi observat și la sfârșitul sarcinii, deoarece nevoile sunt mai mari. În cele din urmă, se regăsește în anumite boli inflamatorii intestinale sau boala celiacă.

Sângerări acute: sângerările abundente vor duce la pierderea consecutivă a globulelor roșii care provoacă anemie.

Diverse boli: Multe boli pot provoca anemie, fie că este vorba de o boală a măduvei osoase (leucemie), o boală autoimună, o boală moștenită sau chiar boli cronice și inflamatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *