Prima pagină » WoW! » Diverse » Ce înseamnă când te trage curentul? Mit sau realitate?
Ce înseamnă când te trage curentul? Mit sau realitate?

Ce înseamnă când te trage curentul? Mit sau realitate?

12 feb. 2021, 17:02,
în WoW!

Nu de puţine ori, când e o fereastră deschisă, spui că te trage curentul. Simţi un pală de aer rece mai ales la cap, din cauza cărei mai apoi te doare capul. Sau cel puţin aşa crezi. La noi în ţară, multe simptome sunt puse pe seama acestui „curent”. La polul opus, în Occident, este doar un mit. Până la urmă, ce înseamnă când te trage curentul?

Când se ţin întredeschise o fereastră şi o uşă, spre exemplu, se simte ca circulaţia aerului este mult mai dinamică. Noi, romanii, punem durerea de cap pe seama acelei dinamici, dacă ne aflăm în bătaia directă a curentului. Americanii, dimpotrivă, fac asta foarte des. Ei militează pentru aerisirea foarte deasă a încăperilor, pentru a nu se acumula microbi mulţi într-o încăpere închisă.

Ce înseamnă când te trage curentul?

În contextul pandemiei de coronavirus, aerisirea este esenţială. Totuşi, există contradicţia că te poate trage curentul dacă stai în camera care se aeriseşte. Mihail Pautov, medic de chirurgie generală, spune însă că sunt situaţii în care acest curent poate acţiona asupra unor boli prezente deja în organism.

„Scăderea temperaturii organismului cu 1,5 grade Celsius, deci dacă scădem, în orice zonă, temperatura cu 1,5 grade Celsius, replicarea virală și bacteriană în zona aceea crește. Și există o explicație logică pentru asta. Există o temperatură ideală la care virusurile și bacteriile cresc și fac culturi și aceea este 33 de grade Celsius”, a explicat Mihail Pautov.

Cum acţionează curentul asupra unor afecţiuni existente?

Iată ce spune doctorul Mihail Pautov:

„Vă dau exemplul unui om care vine la stomatolog cu măseaua umflată și se plânge că l-a tras curentul. Nu curentul este cauza directă a acelei măsele umflate. Acea măsea n-a fost bine îngrijită, acei dinți n-au fost corect spălați, n-a fost la stomatolog, are o carie, are un început de infecție în zona respectivă și dacă merge cu trenul și-l trage timp de o jumătate de oră curentul, acela este factorul predispozant, să spunem, care face ca temperatura în măseaua respectivă să scadă și se formează un abces.
Din păcate, omul nostru are dreptate: l-a tras curentul și are un abces din cauza acelui curent, dar bineînțeles, cu o predispoziție inițială”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`