Boli si tratamente

Niveluri ridicate de creatinină: care sunt cauzele?

Publicat: 06 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Niveluri ridicate de creatinină care sunt cauzele
Ce inseamna creatinina ridicata

Ce inseamna creatinina ridicata? Creatinina reprezinta deșeuri metabolice naturale care reflectă sănătatea rinichilor noștri.

Creatinina este un produs obișnuit de deșeuri metabolice din utilizarea creatinei de către mușchi. Acesta din urmă este sintetizat de ficat și păstrat în mușchi unde joacă un rol în producția de energie. Transportată de sânge, filtrată de rinichi și eliminată în urină, creatinina este o reflectare a funcției noastre renale. Dacă este ridicat, dezvăluie că sistemul nostru renal este într-o stare proastă.

Ce inseamna creatinina ridicata?Care este nivelul normal de creatinină

În plus, concentrația creatininei variază în funcție de masa musculară a unei persoane. Pentru bărbați, nivelul creatininei din sânge ar trebui să fie cuprins între 6 și 12 ml / g și între 4 și 10 ml / g pentru femei. Ar trebui să fie de 3 până la 8 ml / g la un copil cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani și 4 până la 10 ml / g pentru un adolescent cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.

Cauzele nivelului ridicat de creatinină din sânge

În unele cazuri, creatinina poate fi crescută, dar nu există niciun motiv să încercați să o scădeti dacă, după testarea ulterioară, nu este detectată o boală renală. Cu toate acestea, trebuie amintit că nivelul creatininei crește constant și variază în funcție de activitățile noastre, de exemplu atunci când mâncăm multă carne roșie sau când depunem mult efort fizic.

Ce inseamna creatinina ridicata? Nivelul creatininei: piatră la rinichi, infecție, cancer renal

Câțiva factori pot provoca o creștere a creatininei, inclusiv o problemă cu funcția renală, cum ar fi pietre la rinichi, infecție, boli renale cronice sau, în cazuri mai severe, cancer la rinichi. Cea mai bună prevenire pentru evitarea problemelor renale și menținerea lor funcțională este să bei aproximativ 1,5 litri de apă pe zi. Pe lângă problemele renale, creatinina poate crește datorită insuficienței cardiace, epuizării fizice, leziunilor musculare sau deshidratării.

Doza de creatinină și oboseală

Dacă epuizarea fizică este unul dintre factorii de risc, oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome atunci când observați un nivel anormal de creatinină. Prin urmare, odihna și stilul de viață îmbunătățit sunt esențiale pentru a putea reduce doza de deșeuri metabolice din corpul nostru.

Adauga un comentariu