Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce inseamna hemoglobina mare? Care sunt consecintele hemoglobinei crescute?
Ce inseamna hemoglobina mare? Care sunt consecintele hemoglobinei crescute?

Ce inseamna hemoglobina mare? Care sunt consecintele hemoglobinei crescute?

19 mart. 2021, 12:09,
în Sanatate

Hemoglobina este proteina din celulele roșii din sânge. Analiza și cuantificarea acesteia prin teste de sânge poate fi utila pentru a înțelege mai bine starea de sănătate a anumitor pacienți. Hemoglobina fixează oxigenul, îl transportă în sânge și apoi către celulele corpului pentru o funcționare corectă. Conține fier și conferă sângelui culoarea roșie. Ce inseamna hemoglobina mare? Care sunt consecintele hemoglobinei crescute?

Care sunt indicațiile pentru analize

Nivelul de hemoglobină face posibilă evaluarea unei posibile modificări a numărului de celule roșii din sânge și, ca urmare, a capacităților de oxigenare a țesuturilor. Această valoare este utilizată pentru a diagnostica o boală a celulelor roșii din sânge: anemie sau, dimpotrivă, policitemie.

Un test specific, electroforeza hemoglobinei, poate detecta malformațiile ereditare ale hemoglobinei – anemie cu celule secera și talasemie – care sunt cauza anemiilor cronice.

În ce constă testul

Măsurarea hemoglobinei necesită luarea unui tub de sânge după punerea unui garou. Cantitatea de sânge necesară pentru acest test este foarte mică, iar pentru copiii mici se pot folosi doar câteva picături de sânge colectate de pe călcâi. În medie, rezultatele sunt disponibile în termen de 24 de ore de la colectare.

Care sunt consecintele hemoglobinei crescute?

Vorbim de anemie atunci când nivelul hemoglobinei este mai mic de 14 g/dL la nou-născuți, de 12 g/dL la femei sau copii. Anemia are ca rezultat o scădere a capacității de oxigenare a celulelor și poate, în funcție de gradul său, să provoace paloare, dificultăți de respirație sau chiar dureri în piept.

Există diferite tipuri de anemie care sunt clasificate în funcție de mărimea celulelor roșii din sânge (micro sau macrocitice) și de prezența sau absența reticulocitelor care sunt precursorii celulelor roșii din sânge.

Principalele cauze ale anemiei sunt deficiența (fier, folat sau vitamina B12), distrugerea excesivă a celulelor roșii din sânge (hemoliză) și afecțiunile măduvei osoase care produc celule roșii din sânge (insuficiența măduvei osoase).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *