Actualitate

Ce înseamnă operaţiunea ”Unicornul”? Ce se întâmplă cu exactitate după ce Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat în Scoţia

Publicat: 09 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ce înseamnă operaţiunea Unicornul Ce se întâmplă cu exactitate după ce Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a decedat în Scoţia
În momentul în care anunţul oficial al morţii reginei a fost făcut sunt activate operaţiunile London Brigde sau Unicorn

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit ieri, 8 septembrie 2022, în Scoţia la reşedinţa sa din Balmoral. În momentul în care anunţul oficial al morţii a fost făcut sunt activate operaţiunile London Brigde sau Unicorn.

Odată cu nefericitul eveniment, planurile puse minuţios la punct şi concepute încă din anul 1960 sunt respectate sută la sută.

Ce înseamnă operaţiunea „Unicornul”?

Având în vedere că regina Elisabeta a II-a a murit la Scoţia, planul London Brigde a picat şi a fost activat operaţiunea „Unicornul”. Aşadar, este obligatorie respectarea cu stricteţe a mai multor paşi pe zile, după decesul reginei.

Primul pas este de a transfera trupul reginei la sediul Parlamentului scoţian, Palatul Holyrood. Întreaga activitate parlamentară este întreruptă, iar afară este pusă la dispoziţia cetăţenilor o carte de condoleanţe unde pot aduce un ultim omagiu reginei.

Sicriul va fi păzit doar de Compania Regală a Arcaşilor, iar membrii acesteia îşi vor decora pălăriile cu pene de acvilă, fiind considerată regina păsărilor.

Mai apoi în cea de-a doua zi va avea loc transportarea sicriului reginei, pe bulevardul Royal Mile din Edinburgh, până la Catedrala St Giles, unde va fi depus pe catafalc în capelă şi unde se va efectua un prim serviciu religios.

De asemenea, a treia zi după decesul monarhului are în vedere că sicriul reginei să fie transferat de la Castelul Balmoral, cu trenul, din gara Waverley, la Palatul Buckingham, în Londra – iar toate aceste măsuri poartă numele de Operaţiunea Unicorn, protocolul imaginat în cazul decesului în Scoţia al reginei.

Important de precizat este faptul că se aştepta ca mii de oameni să aştepte pe traseul pe care trece trenul, în diferite localităţi, pentru a arunca cu flori în direcţia vagoanelor.

Conform scenariului, în Ziua Z + 3, noul monarh britanic va începe un turneu în întregu stat, în cadrul căruia vă vizita Edinburgh, Belfast şi Cardiff şi va asista la slujbe de comemorare a mamei sale.

Pentru Ziua Z + 5 (fiind a şasea zi de la decesul suveranei), sicriul va fi transferat la Westminster Hall, unde va fi depus timp de patru zile până în momentul procesiunii de la Palatul Buckingham, care va include The Mall – prima mare defilare militară a acestei operaţiuni, va trece prin Horse Guards şi prin Cenotaf. Un parcurs similar celui urmat la procesiunea Reginei Mamă în anul 2002.

Ziua înmormântării reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Cu puţin timp înainte de Ziua Z + 10, adică ziua funeraliilor, vor fi scoase din sicriu toate bijuteriile regale şi vor fi curăţate, iar această zi va fi declarată zi festivă la nivel naţional, în care magazinele şi Bursa de Valori din Londra vor fi închise.

În ziua înmormântării, ziua Z + 10, la ora locală 9:00, clopotele Big Ben vor bate pentru a anunţa funeralii de stat pentru regină în Westminster Abbey, unde vor fi prezenţi nu mai puţin de 2.000 de invitaţi.

Este de aşteptat că exact la ora locală 11:00, sicriul să ajungă la porţile lăcaşului de cult şi că întreaga Mare Britanie să amuţească în semn de respect, ţinând un moment de reculegere la nivel naţional. Rămăşiţele Reginei Elisabeta a II-a vor fi depuse în Capela Regelui George al VI-lea, în Castelul Windsor, alături de cele ale tatălui ei.

Programul Regelui Charles al III-lea, după ce a luat locul mamei sale

Regele Charles al III-lea şi Camilla, regina consoartă, au rămas de joi seară, 8 septembrie 2022, la Balmoral, dar vor călători vineri, 9 septembrie 2022, la Londra, unde noul rege va avea o audienţă cu noul premier al Marii Britanii, Liz Truss.

După ce Parlamentul va depune un jurământ în faţa noului rege, se vor confirma planurile de înmormântare. Mai apoi, Charles urmează să se întâlnească cu Earl Marshal (ducele de Norfolk), care se va ocupa întocmai de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.

De asemenea, se va declara doliu naţional, iar Guvernul britanic va confirma durata doliului naţional, care este probabil să fie de circa 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei. Mai mult decât atât, miniştrii vor anunţa că ziua înmormântării va fi o zi liberă legală.

În ceea ce priveşte doliul de la curte, Charles va decide durata pentru membrii familiei regale. Acesta se preconizează că va dura maximum o lună.

Drapelele Union Jack din clădirile regale vor fi arborate în bernă, iar clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul şi la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia în jurul prânzului.

Nu este de uitat faptul că vor fi trase 96 de focuri de armă, pentru fiecare an al vieţii Reginei, în Hyde Park şi în alte locuri.

Un alt pas în programul regelui Charles este discursul televizat. Regele va avea o alocţiune televizată către naţiune, pe care urmează să o preînregistreze, la începutul serii. Oficialul britanic va aduce un omagiu Reginei şi îşi va reafirma datoria faţă de serviciul său ca nou suveran.

Nu în ultimul rând, va avea loc o slujbă la Catedrala Sf. Paul. Premierul şi alţi demnitari sunt aşteptaţi să participe la o slujbă publică de comemorare la St Paul’s din centrul Londrei.

Astfel, operațiunea „Unicornul” este un plan întocmai stabilit ce trebuie urmat cu exactitate în cazul în care regina Elisabeta a II-a moare în Scoția.

Comentarii
Adauga un comentariu