Mozaic muzical

Ce legătură a avut George Enescu cu Securitatea

Publicat: 27 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce legătură a avut George Enescu cu Securitatea

Adrian Cioroianu susţine că George Enescu a fost folosit într-o manieră perversă şi fără scrupule, candidând pentru un post de deputat pe lista Blocului Partidelor Democratice şi efectuând un turneu în URSS, după care i s-a dat voie să plece.

În volumul „George Enescu – un exil supravegheat? Eseu despre ultimii ani ai Maestrului (1946-1955)” se regăsesc reuneşte un corpus de 50 de documente transcrise din Arhivele Securităţii şi o culegere de patru înregistrări muzicale din Fonoteca Radio.

Ce legătură a avut George Enescu cu Securitatea

„Regimul comunist s-a folosit de Enescu, Sadoveanu, de C. I. Parhon, dar de cine nu s-a folosit?

Enescu naivul, sincer democrat şi monarhist, deşi n-a fost un reacţionar. Era dus la întâlniri de la A.R.L.UŞ. să povestească despre realizările din Uniunea Sovietică”, a spus a spus Cioroianu.

Istoricul Marius Oprea a subliniat că Enescu avea nume de cod „Enache”, dar nu a turnat, nu a compus pentru regimul comunist.

Acesta a lucrat doar pentru a-şi desăvârşi proiectul său artistic.

„România era o ţară ocupată, care intră din dictatura în dictatura – Regală, Legionara şi Comunistă. George Enescu este cu atât mai admirat cu cât a creat într-o asemenea tara”, a spus Oprea, care a subliniat că „Enescu a fugit de regim, şi nu de patrie, la fel ca Eliade, care nu s-a întors, în ciuda eforturilor făcute de Securitate”.

Ladislau Csendes crede că prin plecarea sa, George Enescu a lăsat un mesaj moral, pas făcut după ce regele Mihai părăsise România.

„Când a fost foametea? În ’46. Enescu s-a dus la Truman (n.r. – preşedintele SUA) şi i-a cerut un ajutor”, a spus Csendes.

Cine a fost George Enescu?

Născut la 19 august 1881 în Liveni, judeţul Botoşani, George Enescu a manifestat încă din copilărie o înclinaţie extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, la vârsta de 5 ani apare în primul sau concert şi începe studii de compoziţie

Din primii ani ai secolului XX datează compoziţiile sale mai cunoscute.

Activitatea sa muzicală alternează între Bucureşti şi Pariş, întreprinde turnee în mai multe ţări europene, având parteneri prestigioşi că Alfredo Casella sau Louis Fournier.

Adauga un comentariu