Boli si tratamente

Ce ne poate slăbi sistemul imunitar

Publicat: 24 oct. 2020
sistemul imunitar
Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor

Sistemul nostru imunitar este puternic, dar nu este un supererou! La fel ca toate funcțiile corpului, acesta poate fi slăbit sau modificat în anumite situații. De ce sistemul nostru imunitar functioneaza prost? Care sunt factorii care ar putea să-l slăbească? Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor. Dar, dintr-un motiv sau altul, acest sistem complex poate fi slăbit.

Sistemul nostru imunitar este puternic, dar nu este un supererou! La fel ca toate funcțiile corpului, acesta poate fi slăbit sau modificat în anumite situații. De ce sistemul nostru imunitar functioneaza prost? Care sunt factorii care ar putea să-l slăbească?

Ce slăbește sistemul imunitar?

Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor. Dar, dintr-un motiv sau altul, acest sistem complex se poate slăbi.

Boli autoimune: de ce sistemul imunitar functioneaza greșit?

Uneori, sistemul imunitar nu funcționează corect. Acesta este cazul bolilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, boala Crohn, scleroza multiplă, tiroidita Hashimoto sau boala Graves. Anticorpii sau celulele imune atacă apoi celulele corpului, de parcă ar fi inamici.

În majoritatea cazurilor, sistemul nostru functioneaza prost din cauza susceptibilității genetice. Uneori intră în joc factorii hormonali.

Igiena excesivă în timpul copilăriei și utilizarea prea frecventă a antibioticelor ar putea, de asemenea, să afecteze funcționarea sistemului imunitar și, prin urmare, să promoveze aceste boli autoimune.

Anumite boli ar putea fi inițiate în timpul unei infecții cu un microb a cărui componentă este similară cu cea a unei celule a corpului. Prin reacție încrucișată, anticorpii produși împotriva microbului se vor întoarce apoi împotriva celulelor care prezintă o asemănare și, de acolo, vor crea o inflamație cronică dăunătoare.

Care sunt factorii care slăbesc sistemul nostru imunitar?

1. Supraponderalitatea și obezitatea

Țesutul adipos secretă citokine specifice numite adipokine, dintre care unele sunt pro-inflamatorii și altele antiinflamatoare. In caz de exces de greutate, prima va pune stăpânire asupra celei din urmă, ducând la micro-inflamații care, devenind cronice, pot afecta imunitatea.

2. Diabet dezechilibrat

Atunci când este lăsată netratată și controlată, hiperglicemia scade răspunsurile imune și, prin urmare, expune persoanele la o susceptibilitate mai mare la infecții, inclusiv gripale, infecții urinare sau fungice sau infecții pulmonare ocazionale, bronșită.

Covid-19? Nu s-a demonstrat ca persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse decat altii sa fie infectate cu virusul, dar atunci cand o fac, acestea prezinta un risc mai mare de a dezvolta forme severe.

3. Hipertensiune

Tensiunea arterială ridicată poate provoca activarea unor celule albe din sânge implicate în inflamații. De aici, importanța ca tensiunea arterială să fie bine controlată și, dacă sunteți sub tratament, să continuați să il luați deoarece, contrar celor sugerate la începutul crizei Covid-19: medicamentele antihipertensive ar slăbi imunitatea.

4. Aport excesiv de sare

Un studiu publicat în aprilie 2020 în revista Science Translational Medicine indică faptul că consumul de prea multă sare ar putea slăbi imunitatea noastră. Acest obicei prost a fost deja legat de o creștere a tensiunii arteriale.

Subiecții studiului care au consumat încă șase grame de sare pe zi (conținutul de sare din două mese de fast-food) au arătat deficiențe imune pronunțate. De fapt, consumul de mâncare semipreparata pe termen lung ar avea și un impact asupra sistemului nostru imunitar. Prin urmare, cercetătorii insistă asupra importanței urmării recomandărilor OMS: în medie 9-12 grame pe zi.

5. Stresul

Din experiență, unii oameni constată că, în perioadele de stres, sunt mai susceptibili la infecții și că acestea durează mai mult. În martie anul trecut, cercetătorii Inserm de la Centrul de Imunologie Marseille-Luminy au publicat un studiu pe șoareci care oferă o posibilă explicație. Hormonii de stres stimulează receptorii de pe suprafața anumitor celule imune, împiedicându-i să producă substanțe chimice inflamatorii necesare pentru eliminarea virusurilor.

6. Lipsa somnului

Multe studii au arătat că un deficit de somn cronic (mai puțin de 6 ore pe noapte) ne face mai vulnerabili la infecții. De fapt, scurtându-ne nopțile, în același timp scurtăm timpul somnului profund și lent. Cu toate acestea, acest lucru promovează producerea de limfocite B de memorie care înregistrează caracteristicile microbilor și vor produce anticorpi specifici în cazul unui atac ulterior.

7. Anumite medicamente

Unele medicamente pentru chimioterapie și medicamente imunosupresoare slăbesc sistemul imunitar, la fel și cortizonul administrat pe termen lung. Pentru că blochează sau încetinesc activitatea celulelor imune, de exemplu pentru a trata anumite tipuri de cancer sau boli autoimune, acestea sunt evident prescrise.

8. Vârsta

În jur de 60 de ani, abilitățile unora dintre celulele noastre imune încep să se deterioreze: acest lucru a fost demonstrat mai ales pentru limfocitele T, care reacționează mai puțin bine la atacuri. Astfel, corpul se apără mai puțin bine în cazul unei întâlniri cu un nou microb precum cel al Covid-19.

Adauga un comentariu