National

Ce norme de igienă trebuie să îndeplinească restaurantele şi terasele în plină pandemie de COVID-19

Publicat: 27 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce norme de igienă trebuie să îndeplinească restaurantele şi terasele în plină pandemie de COVID-19
reguli igenico sanitare restaurante si terase

Norme de igienă trebuie să îndeplinească restaurantele şi terasele! Terasele, restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică trebuie să respecte noi norme de igienă. Odată cu anunţul Guvernului României, Autoritatea Naţională Sanitara Veterinarasi pentru Siguranţa Alimentelor a emis noi norme de igienă pe care angajatorii trebuie să le ia. Ordinul este semnat de organele publice şi a intrat deja în vigoare. Operatorii economici care desfăşoară activităţi de alimentalie publică, Direcliile de Sănătate Publică Judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Normele de igienă din restaurante şi terase pe durata stării de alertă

ANSVSA a făcut public ordinul prin care se impun anumite măsuri de siguranţă privind alimentaţia publică pe durata stării de alertă. Administratorii unităţilor alimentare trebuie să respecte aceste norme de igienă.

  • Cerinţele igienico-sanitare ce trebuiesc respectate la producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor de alimentaţie publică în unităţile de alimentaţie publică
  • utilizarea ambalajelor, recipientelor a ustensilelor şi a utilajelor în perfectă stare de curăţenie şi igienizare. Se interzice folosirea acestora dacă au fost folosite în alte scopuri decât contactul direct cu alimentele
  • personalul de întreţinere şi curateniedin anexele sanitare şi gospodăreşti nu va fi implicat în prelucrarea, depozitarea transportul, manipularea sau livrarea alimentelor.
  • se vor face corespunzător operaţiuni de curăţenie şi de dezinfecţie cu produse biocide avizate a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor şi a suprajetelor de muncă, a ambalajelor în aşa fel încât să nu determine contaminarea sau impurificarea acestora.
  • depozitarea în condiţii corespunzătoare a ambalajelor de transport ale produselor alimentare.
  • asigurarea dotării cu ustensile şi utilaje a unităţilor de alimentaţie permanente. în funcţie natura şi volumul de unităţii de alimentaţie
  • verificarea zilnică de către angajator a stării de igienă individuale şi de sănătate a angajaţilor
  • verificarea zllnicii de către angajator a stării de igienă, individuală şi de sănătate a angajaţilor; neconsemnarea acestei verificări, precum şi primirea în unitate a angajaţilor bolnavi sau convalescenţi de boli transmisibile;
  • respectarea regulilor de igienă individuală pe toată durata programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar;
  • organizarea procesului de producţie alimentare,, realizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens pentru evitarea încrucișărilor intre fazele salubre şi cele insalubre;
  • asigurarea în unitățile de alimentaţie publică a spaţiilor şi circuitelor funcționale stabilite prin normele de igienă în vigoare, adaptate pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS CoV2.

 

Cerinţe speciale privind circuitul funcţional de producţie şi livrare în unităţile de alimentaţie publice

Norme de igienă trebuie să îndeplinească restaurantele şi terasele! Operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice are următoarele obligații înainte de demararea activităților de livrare gi consum al produselor alimentare:

  • verificarea stării de întreţinere a tuturor spaţiilor, facilitaţilor, echipamentelor, inclusiv a sistemelor de ventilație şi ustensilelor ce se utilizează pentru recepția, depozitarea, prepararea , gătirea, ambalarea şi livrarea alimentelor,
  • revizuirea planurilor şi procedurilor de organizare, dezinfecţie şi de autocontrol pentru creşterea igienei acestor operațiuni şi implementarea procedurilor de bune, practici de igienii, bazate pe principiile HACCP şi acolo uncle este cazul revizuirea planurilor HACCP; -Ord-ANSVSA_MS-din-26-mai

Norme de igienă trebuie să îndeplinească restaurantele şi terasele! Terasele, restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică trebuie să respecte noi norme de igienă. Când se deschid restaurantele şi terasele!

Cel mai probabil, restaurantele şi terasele se vor deschide începând cu data de 1 iunie. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a explicat, într-o intervenţie la un post de televiziune faptul că, începând de la 1 iunie, terasele şi restaurantele se deschis. Desigur, decizia urmează să fie luată spre sfârşitul acestei săptămâni.

„Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi de la 1 iunie la un al doilea set de relaxări. Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă. (…) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport care nu mai au cazuri să le redăm patologiei non-Covid”, a spus ministrul Nelu Tătaru, la B1 TV.

El a afirmat că măsurile de relaxare luate până acum de către autorităţile române „au putut fi uşor controlabile”. „Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”, a mai afirmat Tătaru, care a anunţat deschiderea teraselor din 1 iunie. Ministrul consideră că românii ar putea avea „o viaţă cvasi-normală” la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august. Întrebat cum anume vor fi deschise terasele, ministrul a precizat că măsura va fi luată la nivel naţional, cu păstrarea unei distanţe fizice de siguranţă, iar clienţii vor avea acces pe bază de rezervare.

Adauga un comentariu