WoW!

Ce pățești dacă înghiți prea multe pastile de paracetamol?

Publicat: 16 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ce pățești dacă înghiți prea multe pastile de paracetamol
Paracetamolul, unul dintre cele mai vândute medicamente în România, a urcat 19 poziţii în top, până pe locul al treilea

Lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre cireşe: cum le alegeţi pe cele mai bune, cum le păstraţi proaspete şi care sunt beneficiile delicioaselor fructe

Ce pățești dacă iei prea mult paracetamol? Paracetamolul este cel mai folosit analgezic şi multe persoane sunt tentate să exagereze fără a lua în seama faptul că şi acesta poate fi fatal, la fel ca multe alte medicamente. Specialiştii britanici trag un semnal de alarmă, amintind că nu puţine sunt cazurile în care s-a ajuns la deces accidental, de pe urma ingerării prea multor astfel de tablete într-o perioadă scurtă de timp.

Potrivit specialiştilor britanici, citaţi de Daily Mail, riscul este mai mare de a sfârşi din cauza ficatului care cedează de pe urma unei supradoze accidentale decât din cauza celei intenţionate. Mulţi iau paracetamol sau/şi alte medicamente ce conţin aceeaşi substanţă activa şi din dorinţa de a ameliora anumite dureri, cum ar fi cele de spate, stomac, cap şi dinţi. În aceste cazuri trebuie să se reţină că sub nicio formă nu trebuie să se depăşească 8 tablete de 500 mg pe zi, adică echivalentul a 4 g.

Ce pățești dacă iei prea mult paracetamol?

Mai rău este că nici măcar nu e nevoie să se depăşească prea mult această cantitate. Foarte puţin peste această doza maximă poate face că ficatul să nu mai funcţioneze, efectele fiind permanente, declara un cercetător de la Universitatea Edinburgh, citat de British Journal of Clinical Pharmacology. Iar dacă efectele nu se resimt pe moment, ele se acumulează în timp, putându-se dovedi fatale la un moment dat.

Pentru a evita excesele, care apar în general în cazul durerilor puternice, doza recomandata este de jumătate de pasila pentru copii între şase şi nouă ani, de şase sau patru ori pe zi. Între nouă şi 12 ani doza recomandata este de o pastilă de trei sau patru ori pe zi.

Până în 15 ani, copii pot urma un tratament cu paracetamol şi se recomanda o pastilă de patru sau şase ori zilnic. Adulţilor le sunt recomandate una sau două pastile de şase ori pe zi, pentru a fi eficiente.

Nu uita că un tratament prelungit cu paracetamol poate dăuna ficatului şi rinichilor. Mai mult, unele persoane sunt sensibile la acest medicament şi după prima pastilă chiar li se irită limba şi se umfla chiar.

Este supradoză atunci când înghiţi 16 pastile de paracetamol deodată. Copiilor le poate fi fatală o astfel de supradoza, deci dacă cel mic din greşeală a luat pastile cu pumnul, trebuie mers la camera de gardă de urgenţă.

Alte efecte adverse ale folosirii improprii a paracetamolului sunt febră puternică, ulcerul bucal, migrenele chiar. Mai mult, în cazul unei migrene puternice, specialiştii au observat că excesele sunt foarte frecvente. Tentaţia de a lua încă o pastilă este foarte mare şi astfel se poate ajunge la supradoză, dar durerea nu dispare.

Simpla pastila de paracetamol este periculoasă dacă se dublează cu un tratament împotriva infecţiilor (cloramfenicol), cu alcool sau cu sedative. Potrivit sondajelor specialiştilor americani, zilnic sunt cazuri de supradoze cu paracetamol, în special la bătrâni, care nu îşi controlează atent doza administrata.

Adauga un comentariu