Multe persoane se pot întreba ce poți pregăti cu lipii, dat fiind faptul că sunt versatile, delicioase și perfecte pentru un mic dejun rapid și hrănitor. Fie că îți plac sărate sau dulci, le poți transforma în preparate simple și pline de arome.
Lipia este o pâine de formă rotundă sau ovală, puțin crescută sau plată, cu adaous de drojdie, dar nu obligatoriu, realizată din făină de diferite cereale. Este un produc celebru, savurat de oameni din întreaga lume, dar este totodată și un preparat sănătos cu beneficii asupra sănătății.
Ce preparate poți pregăti cu lipii
Lipia cu ou este mai mult decât perfectă pentru micul dejun. Se remarcă prin faptul că este foarte simplu și rapid de preparat și este foarte gustos și sățios. Ai nevoie e o lipie, 2 ouă, 5 linguri cașcaval ras, o felie șuncă porc, 3 linguri porumb din conservă, 20 gr unt, sare, piper.
Se încinge tigaia și se pune în ea un cub cu unt. Se bat bine cele două ouă cu puțină sare și piper și le adaugi în tigaie. Peste oul din tigaie se adaugă lipia și în 2 minute se întoarce ca pe o clătită. Se pune peste oul rămas acum la suprafață porumb din conservă, cașcaval ras și o felie mare de șuncă subțire de porc. După aceea, se pliază lipia și se pune capacul. Se lasă focul foarte mic până se topește cașcavalul. Se scoate omleta pe o farfurie și se taie pe jumătate.
Poți face și o lipie cu somon, vei avea nevoie de o lipie, 50 gr cremă de brânză, 4 ouă de prepeliță, 50 gr somon afumat, mix salată, roșii cherry. Se fierb ouăle, apoi se unge lipia cu cremă de brânză și se pun două felii de somon pe o jumătate de felie. După acest apas, se adaugă ouă, o roșie și mixul de salată și baby spanac. Se rulează foarte strâns și apoi se înfing scobitori din loc în loc. Cu un cuțit foarte ascuțit se taie între scobitori.
Cum alegi făina pentru aluaturi de casă
De cele mai multe ori eșecurile culinare în ceea ce privește aluaturile de casă sunt cauzate de alegerea greșită a tipului de făină. Este bine de știut că în comerț există mai multe tipuri de făină. Fiecare tip de făină este destinat anumitor tipuri de aluat.
Făina tip 000 este cea mai des întâlnită pe rafturile magazinelor. Este făina cea mai fină, cea mai rafinată, care are un procent mic de proteină, în jur de 7-9%. Se știe că proteina din făină ajută la dezvoltarea glutenului din aluat, iar glutenul ajută aluatul să devină mai elastic sau mai moale. Este folosită la aluaturi ușoare și aerate cum sunt blaturile de tort, de pandișpan, de tarte, clătite.
Făina tip 450 este tot o făină albă și slabă în conținutul proteic. Se găsește mai greu în magazine pentru că este folosită de cofetării pentru torturi și prăjituri. Făina tip 550 este o făină universală, care poate fi folosită la toate tipurile de aluaturi. Are un conținut proteic între 10 și 12%. Poate fi folosită atât la torturi, cât și la pâine sau pizza.
Făina tip 650 este o făină preparată din grâu dur. Are un conținut mai mare de proteină, între 12 și 14%. Este tipul de făină potrivită pentru rețetele de aluat pentru pâine și pizza, care necesită dospire, dar și la lipii de casă. După ce ai făcut aluatul, te poți întreba ce preparate poți pregăti cu lipii.